Διεθνή ΜΜΕ: Ειλημμένη απόφαση το κλείσιμο των συνόρων - Η Ελλάδα απλά θα ενημερωθεί

Διεθνή ΜΜΕ: Ειλημμένη απόφαση το κλείσιμο των συνόρων - Η Ελλάδα απλά θα ενημερωθεί

Σήμερα θα διανεμηθεί απλά το κείμενο

Διεθνή ΜΜΕ: Ειλημμένη απόφαση το κλείσιμο των συνόρων - Η Ελλάδα απλά θα ενημερωθεί
Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής
, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro κάνει λόγο για ειλημμένες αποφάσεις  των «28» οι οποίοι αποφάσισαν το βράδυ της Κυριακής να κλείσουν την οδό των δυτικών Βαλκανίων. Σε άρθρο της, που επικαλείται πληροφορίες από πηγές που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν και στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα της χώρας μας.

Για την εφημερίδα "
Le Figaro"
Κλείσιμο
, που επικαλείται το κείμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χτες οι «28»,  «παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκληθεί ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης».
 
«Η Ευρώπη επέλεξε τα μεγάλα μέσα. Οι "28" κατέληξαν στην απόφαση να κλείσει ο δρόμος των των δυτικών Βαλκανίων την Κυριακή το βράδυ. Η παράνομη ροή των προσφύγων κατά των μήκος των βαλκανικών συνόρων φτάνει στο τέλος . Αυτός ο δρόμος τελικά κλείνει», επισημαίνει το κείμενο της απόφασης, το οποίο θα διανεμηθεί σήμερα στους ηγέτες των "28". «Η Ε.Ε θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει στο μέγιστο δυνατό ότι μπορεί για να την βοηθήσει να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση», αναφέρει επίσης το  σχετικό κείμενο, όπως επισημαίνει η "Le Figaro".

Αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση, το κείμενο επισημαίνει ότι στόχος είναι να ξεπεραστεί μία ιδιαίτερα δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση. Τέλος, στο κείμενο γίνεται αναφορά στην αποκατάσταση της λειτουργίας της συνθήκης Σένγκεν. 

Κι ενώ οι 30.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, το επίμαχο δημοσίευμα προσθέτει πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επικυρώσουν επίσης την ενδυνάμωση των σχέσεών τους με την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα στην Άγκυρα. Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πρέπει να δεσμευτεί για την επιστροφή στην πατρίδα του των  οικονομικών μεταναστών. 

Τις πρώτες πληροφορίες για κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων είχε μεταδώσει από το Σάββατο η αυστριακή εφημερίδα "Standard". Το προπαρασκευαστικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει ότι οι "28" θα ζητήσουν επιστροφή στη Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου, με κατάργηση των ελέγχων στα ενδοευρωπαικά σύνορα. 

Διευκρινίζεται ότι τα τελικά σημεία παραμένουν υπό διαμόρφωση, ωστόσο, ο πυρήνας των αποφάσεων πρόκειται να αλλάξει σε συνάρτηση της στάσης της τουρκικής πλευράς.

Η βρετανική εφημερίδα "Telegraph" αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα πουλήσει την ψυχή της" για τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό επικαλούμενη δηλώσεις του Γκι Φερχοφσταντ ότι «το να εξάγουμε το πρόβλημα μας στην Τουρκία είναι αφελές. Δεν θα πρέπει να πουλήσουμε την ψυχή μας για μια συμφωνία με μια χώρα επειδή απλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά μας και να εφαρμόσουμε μια ευρωπαϊκή λύση. Δεχόμαστε μια συμφωνία να επιστρέφουμε μετανάστες σε μια χώρα που συλλαμβάνει δημοσιογράφους, επιτίθεται σε κοινωνικές ελευθερίες και έχει αυξημένο αριθμό περιστατικών που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα».

H κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung", επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, επισημαίνει ότι η τουρκική πλευρά έχει συμφωνήσει σε ταχύτερη επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν πιθανότητες για χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα.  Σύμφωνα με το το επίμαχο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει το αίτημα επαναπροώθησης μέσα σε 48 ώρες για μετανάστες που περισυλλέγονται ή εντοπίζονται και η Τουρκία θα υποχρεούται να αποφασίσει για το αίτημα μέσα σε δύο ημέρες. Η διαδικασία επαναπροώθησης θα γίνεται απευθείας από τα  hotspot στα νησιά όπου και η Τουρκία θα έχει αξιωματούχους για επιτάχυνση των διαδικασιών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης