Μουζάλας: Μπορούμε να φτιάχνουμε 15.000 νέες θέσεις φιλοξενίας κάθε εβδομάδα

Μουζάλας: Μπορούμε να φτιάχνουμε 15.000 νέες θέσεις φιλοξενίας κάθε εβδομάδα

Απέφυγε να απαντήσει αν τα κέντρα θα είναι μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας - «Περιμέναμε την προσφυγική κρίση ένα μήνα αργότερα» παραδέχτηκε - Πιέσεις της ΕΕ στην Τουρκία να δεχθεί τους μη Σύρους πρόσφυγες

Μουζάλας: Μπορούμε να φτιάχνουμε 15.000 νέες θέσεις φιλοξενίας κάθε εβδομάδα
Το νεοσυσταθέν συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης
παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη γενική γραμματεία Μέσων και Ενημέρωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,
Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας,
Δημήτρης Βίτσας
Κλείσιμο
, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού.

Στο συντονιστικό όργανο, όπου θα ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα συμμετέχουν μια πλειάδα υπηρεσιών των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Βορείου Ελλάδος και Ναυτιλίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα διυπουργικό όργανο το οποίο θα έχει σαν στόχο να συγκεντρώνει τις πληροφορίες και τα προβλήματα έτσι ώστε να προχωρά στην άμεση επίλυσή τους.

Για την ελληνική κυβέρνηση πλέον, όπως ανέφερε κι ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, όποιος στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται από δω και πέρα, θα είναι με δεδομένο ότι τα σύνορα τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ
είναι κλειστά. «Για μας η Ειδομένη έχει κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε ότι μέσα στην επόμενη μια εβδομάδα, αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, για τα οποία όμως οι δυο υπουργοί δε θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία στα οποία θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 24.985 στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά.

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη υποχρέωση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν η δημιουργία των hotspots στα νησιά και τα δυο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στα Διαβατά. Οι απαράδεκτες αποφάσεις, όμως, των κρατών των Βαλκανίων, με το κλείσιμο των συνόρων μας έδωσαν μια νέα κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί είχαν εισέλθει στη χώρα μας 2122 πρόσφυγες και από τα σύνορα της Ειδομένης προς την ΠΓΔΜ πέρασαν μόνο 100 άτομα. Ωστόσο θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, Η τακτική μας θα κριθεί και μετά τις αποφάσεις που θα παρθούν στις 7 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Παράλληλα δημιουργήσαμε άλλα δυο κέντρα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ από σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας και μια δομή που μας παραχωρήθηκε μετά από ενέργειες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη. Βρισκόμαστε παντού. Οι ένοπλες δυνάμεις σιτίζουν καθημερινά 13.480 άτομα. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, το κράτος παρεμβαίνει με όλες τις δομές του», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε: «Η κρίση ήταν ξαφνική. Την περιμέναμε ένα μήνα αργότερα. Το ίδιο χάος συνέβαινε και το Σεπτέμβριο. Οργανωθήκαμε όμως και αντιμετωπίσαμε πλήρως την κατάσταση. Τα hotspots είναι έτοιμα και λειτουργούν πολύ καλά. Χτίζουμε χιλιάδες προσωρινές θέσεις φιλοξενίας προκειμένου να βγουν από το δρόμο οι μετανάστες. Η εικόνα θα αλλάξει. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχουμε δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα.»

Σε ερώτηση αν τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας θα μετατραπούν σε μόνιμης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να συντηρήσει ανάλογα με τον πληθυσμό της το νούμερο που της αναλογεί.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βίτσα, και ο Μουζάλας τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενώ παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη. «Πρόκειται για μια άσχημη κατάσταση, ωστόσο αυξάνεται η υγειονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν».

Κοντά σε συμφωνία ΕΕ και Τουρκία για τους μη Σύρους πρόσφυγες
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την επαναπροώθηση όσων προσφύγων δεν δικαιούνται άσυλο, ή δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία για την «επιστροφή» στην Τουρκία των προσφύγων που δεν προέρχονται από τη Συρία. Η Άγκυρα επίσης, φέρεται να έχει αποδεχθεί τον όρο επιστροφής σε τουρκικό έδαφος όσων προσφύγων διασώζονται σε τουρκικά ύδατα, ενώ δόθηκε ρητή δέσμευση να ενταθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση των διακινητών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης