Δύο νέες δημοσκοπήσεις: Μπροστά η ΝΔ από 4,3% έως 6,5% στην πρόθεση ψήφου

Δύο νέες δημοσκοπήσεις: Μπροστά η ΝΔ από 4,3% έως 6,5% στην πρόθεση ψήφου

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «Παραπολιτικά» και η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ - Οικουμενική χωρίς Τσίπρα ζητά το 42% αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Δύο νέες δημοσκοπήσεις: Μπροστά η ΝΔ από 4,3% έως 6,5% στην πρόθεση ψήφου
Συντριπτικά είναι τα ποσοστά των πολιτών που κρίνουν αρνητικά την πορεία της χώρας, στην έρευνα της Metron Analysis. Το 85% δηλώνει ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση, το 63% υποστηρίζει ότι είναι σε χειρότερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το 78,3% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και το 70,8% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο μείον 76% με το 88,4% να αξιολογεί αρνητικά την οικονομία και το 72,6% να κάνει αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον.

Με αυτά τα δεδομένα η
ΝΔ περνά μπροστά στην πρόθεση ψήφου (23,7% έναντι 19,4 του
ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
) και στην παράσταση νίκης (59% έναντι 25% του κυβερνώντος κόμματος).



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενισχύσει σημαντικά την εικόνα του, καθώς είναι ο μόνος με θετικό ισοζύγιο (έστω και οριακά) θετικών γνωμών ενώ πέρασε μπροστά και στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 22% έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιανουάριο η εικόνα ήταν Τσίπρας 22% και Μητσοτάκης 20%.

Οι πολίτες δηλώνουν ξεκάθαρα πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και σε ποσοστό 64,7% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ (73,2% έναντι 22,4% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή).

Οι πολίτες είναι πλήρως απογοητευμένοι από τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό (91,4%), κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης (59,4%), συμφωνούν με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ (54,9%) και ανησυχούν για την παραμονή μας στη ζώνη του Σένγκεν (66,7%)

Σε ότι αφορά στα αγροτικά μπλόκα το 58,3% δηλώνει αντίθετο με τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι συμφωνεί το 52% των νέων από 18 έως 34 ετών και διαφωνεί το 70% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία 55- 64 ετών. 

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και μία σειρά ερωτημάτων για το Ποτάμι, το οποίο πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο του συνέδριο. Το 62,8% των ψηφοφόρων ζητά συνεργασίες, με το 44% να προτιμά τη ΝΔ, το 36% τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 30% τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. αυθόρμητες πολλαπλές αναφορές)


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας- ΣΚΑΪ


Προβάδισμα ΝΔ καταγράφει και η έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει το 24% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, Χρυσή Αυγή 6%, ΚΚΕ 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, Ένωση Κεντρώων 4.5%, ΑΝΕΛ 2,5%, Ποτάμι 2,0%, ΛΑΕ 2,0%, ΔΞ/ΔΑ 24%.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 42% ζητά οικουμενική χωρίς Τσίπρα, το 25,5% κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και το 22% προτιμά τις εκλογές.

Σε ότι αφορά στις δημοτικότητες πρώτος είναι ο Βασίλης Λεβέντης με 27% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης 25,5% και ο Αλέξης Τσίπρας με 23%.

Οικουμενική, όχι εκλογές

Στο μεταξύ, σε έρευνα που δημοσιεύται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (78%) δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και θέλουν οικουμενική κυβέρνηση (51%).
Το 58% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την άποψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «αριστερή» και το ίδιο ποσοστό ζητά αλλαγή στη σύνθεσή της.
Ένα μεγαλύτερο ποσοστό (64%) πιστεύει πως η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση του συστήματος.
Στο θέμα των «μεταρρυθμίσεων» και στο ερώτημα «η κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει αποτελεσματικά», το 64% απαντά «συμφωνώ πλήρως» και «μάλλον συμφωνώ», το 17%, ενώ το 58% δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν αντιστέκεται στις επιταγές των δανειστών.  
Η έρευνα έγινα από την ProRata.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης