PROTOTHEMA

Πολιτική

Η Άγκυρα πέτυχε τον στόχο της και το Embraer δεν ανεφοδιάστηκε στο νησί της Δωδεκανήσου

Οι Τούρκοι απαίτησαν από τον Τσίπρα, όταν πήγαινε Ιράν, να μην προσγειωθεί στη Ρόδο!

Οι Τούρκοι απαίτησαν από τον Τσίπρα, όταν πήγαινε Ιράν, να μην προσγειωθεί στη Ρόδο!

Η Αθήνα άλλαξε σχέδιο πτήσης και ο πρωθυπουργός έφτασε στο Ιράν μέσω Αιγύπτου, Κύπρου, Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας αφού προηγουμένως το Embraer είχε ανεφοδιαστεί στην Αίγυπτο!

Την απίστευτη αξίωση να μην προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στη Ρόδο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν προέβαλε η Τουρκία με το επιχείρημα ότι η Ρόδος είναι... αποστρατιωτικοποιημένη! Πρότειναν μάλιστα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί εναλλακτικά στην (!) Άγκυρα για να δώσουν άδεια υπέρπτησης πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο στο Embraer που μετέφερε τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς που τον συνόδευαν στην Τεχεράνη. Για να λυθεί το πρόβλημα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέο σχέδιο πτήσης μέσω Αιγύπτου, Κύπρου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και τελικώς Ιράν...


Επί της ουσίας όμως, οι Τούρκοι πέτυχαν τον σκοπό τους δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο. Κατάφεραν να μην καταγραφεί υπέρπτηση του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους που θα είχε προηγουμένως ανεφοδιαστεί στα Δωδεκάνησα (Ρόδος) πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο. Κι αυτό διότι, όπως πληροφορείται το protothema.gr, το αεροσκάφος μεταφοράς υψηλών προσώπων τύπου Embraer που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την πολυάριθμη αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράν, σταμάτησε για ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο!


Στο νέο σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού Embraer για το ταξίδι που έγινε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ακολουθήθηκε η διαδρομή από το FIR Αθηνών στο FIR Καϊρου και στη συνέχεια πορεία μέσω του εναέριου χώρου της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μέχρι το Ισφαχάν που προσγειώθηκε το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Στο ερώτημα γιατί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν ανεφοδιάστηκε στη Ρόδο, αφού τελικώς το Embraer με τον Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο, η απάντηση που πιθανώς θα δοθεί από κυβερνητικές πηγές είναι ότι λόγω της νέας μεγαλύτερης διαδρομής που ακολουθήθηκε κρίθηκε ότι ήταν προτιμότερο να γίνει ανεφοδιασμός στην Αίγυπτο, προκειμένου το VIP αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που τον συνόδευαν να έχει περισσότερα καύσιμα...

Το περιστατικό αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή» επισημαίνοντας ότι στο ταξίδι μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε «μίνι ένταση».

Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή.

Οι Τούρκοι όμως διεμήνυσαν ότι το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπ. Εθνικής Αμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ’ ότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Αγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Οι Ελληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Ετσι άρχισαν οι διαβουλεύσεις και αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η πτήση πραγματοποιήθηκε, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, στη συνέχεια νότια Κύπρου, πάνω απότην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και με τελικό σταθμό το Ισφαχάν του Ιράν όπου και προσγειώθηκε το Embraer. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρπτησης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Μάριος Γαβριήλ16/02/201620:56

Ναι, είναι σωστά τα στοιχεία που αναφέρουν οι φίλοι περί δικαίου θαλάσσης, χωρικών υδάτων και διεθνών συμφωνιών. Δυστυχώς, ποτέ στο σχολείο δεν μας έμαθαν λεπτομέρειες για το πως ακριβώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις των νησιών μας και τι ακριβώς ισχύει σήμερα. Έτσι που έχουν γίνει τα ρπάγματα με τις παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων τότε και τους διεθνείς οργανισμούς της Παγκοσμιοποίησης, είμαστε-μπορεί όχι ολότελα νομικώς, αλλά σίγουρα ουσιαστικώς- προτεκτοράτο. Δεν είναι πάντως τυχαίο το ότι αυτά δεν συνέβησαν με άλλες κυβερνήσεις. Αυτά που βλέπουμε τώρα δεν είναι τίποτα. Οι τούρκοι ξέρουν πιοι είναι στην κυβέρνηση και βρίσκουν και τα κάνουν...

Απάντηση
Την αλήθεια να λέμε...16/02/201613:49

Οι Τούρκοι ασφαλώς κι έγιναν επιθετικότεροι επί τών ημερών τού ΤΣΥΡΙΖΑ διότι πρόκειται περί κυβερνήσεως άκρως υποχωρητικής, κι επιπλέον διότι τον τελευταίο χρόνο η χώρα μας είδε την οικονομία της να πέφτει στον γκρεμό, στο απόλυτο χάος. Ωστόσο οι Τούρκοι έτσι κι αλλιώς ήταν αναμενόμενο να γίνουν άκρως επιθετικοί προς την Ελλάδα δεδομένου ότι τα σχέδιά τους στο να κάνουν τη Συρία και το Ιράκ προτεκτοράτο τους... ναυάγησαν. Η επέμβαση τής Ρωσίας έφερε τα πάνω-κάτω κι έβαλε στο περιθώριο την Τουρκία. Μήτε καν οι ΗΠΑ δε θέλουν πλέον τον Ερντογάν και τα παρανοϊκά σχέδιά του. Πάντως με οποιαδήποτε κυβέρνηση το τελευταίο περιστατικό θα το δημιουργούσαν οι Τούρκοι. Άρα... άρα... αφού η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα εξασφάλισης ενός κρατικού αεροσκάφους για την ηγεσία της --Πρόεδρο και Πρωθυπουργό-- το οποίο αεροσκάφος να είναι ικανό για πτήσεις μέχρι 5.000 χλμ δίχως ανεφοδιασμό... τότε και προκειμένου να μην έχουμε τέτοια παρατράγουδα, καλό είναι η εκάστοτε ηγεσία μας να χρησιμοποιεί ναυλωμένα αεροσκάφη ικανά για μακρινές πτήσεις, από την AGEAN , π.χ, ή απ' όπου αλλού. Παραείναι μικρό το αεροσκάφος Embraer για τέτοιες αποστάσεις. .. ΥΓ. Κάτι σχολιαρόπαιδα τα οποία έχουν πλήρη άγνοια επιμένουν να γράφουν ό.τι τούς κατέβει. Το γνωστό ... "βυθίσατε το Χόρα" ειπώθηκε από τον Αντρέα το Μάρτη τού 1987, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και ΟΧΙ αντιπολίτευση. Άμα δεν κατέχετε μήτε τα βασικά γιατί λέτε ό,τι σάς κατέβει βρε σχολιαρόπαιδα? Βαράει άσχημα η άγνοια όταν συνοδεύεται κι από βλακώδη... "αυτοπεποίθηση".

Απάντηση
ΕΔΩ ΕΛΛΑΔΑ16/02/201610:47

Η ΡΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟς ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ. δεν μας κανει υποδειξεις η κωλοτουρκια που καθε μερα παραβιαζει 100 φορες τα εθνικα μας χωρικα υδατα και τον εναεριο χωρο μας. ΤΕΛΟΣ.

Απάντηση
@ Γιαννης Γ .... αν ζεις στην Ελλάδα ....16/02/201621:52

και όχι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, όταν καθημερινά τα τουρκικά πολεμικά κάνουν πτήσεις στα 100 μέτρα πάνω από τα Ελληνικά νησιά, όταν οι τούρκικες φρεγάτες κόβουν προκλητικά βόλτες μέχρι το σούνιο για να μας την σπάσουν, είναι δυνατόν να δείχνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος σε όλους ότι είναι κότα ? οπως σωστά έγραψε ένας φίλος, τι μήνυμα στέλνει στο εξωτερικό ενας Πρωθυπουργός που του απαγορεύει τρίτη χώρα να προσγειωθεί με το πρωθυπουργικό α/φος σε τόπο της επικράτειας του ? Εχει ξαναγίνει πουθενά παγκοσμίως τέτοιο ρεζιλίκι σε κάποιον άλλον αρχηγό κράτους ποτέ στην ιστορία ? Ο αγράμματος καταληψίας δεν παραιτήθηκε γιατί δεν έχει τσίπα. Θα μείνει στη καρέκλα μέχρι να τον ... φύγουμε, κι αυτόν και τη συμμορία του. Ομως η ζημιά που έχει ήδη κάνει στη χώρα, είναι αδύνατον να εκτιμηθεί. Οπως μας είχε υποσχεθεί, σε ένα χρόνο, μας έκανε μιά ''άλλη χώρα'', μιά εντελώς διαλυμένη, παντελώς ανυπόληπτη, σχεδόν μουσουλμανική χώρα.

Απάντηση
Γιάννης Γ16/02/201622:54

@ @ Γιαννης Γ .... αν ζεις στην Ελλάδα ....16/02/2016 21:52 ............ Μάλλον αγαπητέ μου δεν καταφέρνεις ή να διαβάσεις ή μέσα στο μυαλό σου να επεξεργαστείς στο τι γράφει ο άλλος. ......... Εχουμε και λέμε λοιπόν. Αφήνω το περι 100 μέτρων με τις πτήσεις των Τουρκικών Α/Φ είναι ολόκληρη ιστορία αυτό και δεν αναφέρθηκα πριν. ......Σε αυτό το ότι τα πλοία τους που κόβουν βόλτες μέχρι το Σούνιο θα αναφερθώ. ... Γιατί δεν ανησυχείς με τα Αμερικάνικα τα Ρώσικα, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και αλλων χωρών ακόμα που τριγυρνάνε μέσα στο Αιγαίο και ανησυχείς μόνο με τα Τούρκικα ?. Τι φοβικά σύνδρομα είναι αυτά?. Και μάθε εσυ και οποιος άλλος ακόμα ότι σαν ΝΑΤΟΪΚΑ αυτά τα πλοία αυτης της χώρας εχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι αλλοι στόλοι του ΝΑΤΟ να προσεγγίσουν και να μπούν και στους ναυστάθμους της Σούδας και της Σαλαμίνας ακόμη. ..... Τελειώνω με αυτό που σου ειπα ότι ουτε να διαβάζεις τι γράφει ο άλλος δεν μπορείς. ....Σχετικά με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.... Μπορούσε να προσγειωθεί και να παραπροσγειωθεί και να ανεφοδιαστεί. Απλά δεν μπορούσε να κάνει υπερ πτήση επάνω από την Τουρκία. Τι δεν μπορείς να καταλάβεις τελικά?

Απάντηση
@16/02/201611:15

Κι όμως ότι αποφασίσουν οι τουρκοι αγάδες γίνεται,κάποιες φορές αφήνουν και καποιες όχι.

Απάντηση
ε;;16/02/201608:55

με συγχωράτε, η Ρόδος ελληνική είναι ακόμα ή έχει αλλάξει κάτι;;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία