Οδηγίες Γιούνκερ για «de facto» εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Οδηγίες Γιούνκερ για «de facto» εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Τι απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο αίτημα του πρωθυπουργού της Σλοβενίας για την αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα - Με ποιον μηχανισμό μπορεί να μείνει η χώρα μας εκτός Σένγκεν

Οδηγίες Γιούνκερ για «de facto» εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Επανέρχονται και επιμένουν οι Financial Times στο «σχέδιο απομόνωσης» της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους, που θα σημαίνει ουσιαστικά την αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δραστικά μέτρα στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και υποστηρίζεται τόσο από την Κομισιόν όσο και από το Βερολίνο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται και αποδείχθηκε αναποτελεσματική στην προσπάθεια να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.

Κατά το δημοσίευμα, αν εφαρμοστεί το σχέδιο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

Κλείσιμο
Η πρώτη συζήτηση φέρεται να έγινε την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίροσλαβ Τσεράρ, ζητώντας «απευθείας βοήθεια» προς την ΠΓΔΜ για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Παρά τη διάψευση από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times γράφει ότι ο συνάδελφός του, Ντάνκαν Ρόμπινσον, «είδε» επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία εκφράζει την υποστήριξη των Βρυξελλών στο αίτημα του πρωθυπουργού της Σλοβενίας.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας ότι όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια στις αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να υποστηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μεταφέροντας προσωρινά τις αρμοδιότητες των δυνάμεων ασφαλείας, και παρέχοντας εξοπλισμό».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο στηρίζει το σλοβενικό αίτημα, αλλά και δίνει οδηγίες για την «de facto» εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Σε περίπτωση που προκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο, τότε αυτομάτως η Ελλάδα θα γίνει η χώρα που θα εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός «αποπομπής» της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια έρευνά της, η οποία θα καταγράφει τις αδυναμίες κρατών-μελών στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπειτα από την παρουσίασή της στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την επικύρωσή της από το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που παρεκκλίνουν και θα δώσει τρεις μήνες για τη συμμόρφωσή τους.  

Στη περίπτωση που, έπειτα από τρεις μήνες, δεν έχουν διορθωθεί οι παρατυπίες, τότε η Επιτροπή θα δώσει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των άρθρων 19 και 26 της Συνθήκης του Σένγκεν, έτσι ώστε να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους τους μέχρι και δύο χρόνια.

Η συζήτηση αυτή αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Φεβρουαρίου.  

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μουζάλας - Τόσκας διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Με το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν να παραμένει στο τραπέζι, έστω και αν η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ευθείας αποπομπής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε από το Άμστερνταμ, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος για την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν» και ότι η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών: «Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μια τιμωρία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν πού έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είπε ότι αυτό θα πρέπει να λυθεί από κοινού, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση για τους νόμιμους τρόπους εισόδου στην ΕΕ και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Σε σχέση με την πρόταση της Σλοβενίας για αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα με την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «οι χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού θέλουν να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αυτό σημαίνει ότι μια ευρωπαϊκή κρίση θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με χιλιάδες παγιδευμένους μετανάστες».

«Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και οι μεμονωμένες ενέργειες σημαίνουν λιγότερη Ευρώπη» σημείωσε.

Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση, καθώς και τα μέτρα για τη βοήθεια προς την Τουρκία, προκειμένου να περιορίσει αυτή τις μεταναστευτικές ροές.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε ότι η ενίσχυση της Frontex σε άλλες χώρες, πριν από την Ελλάδα, δεν είναι καλή ιδέα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης