«Με την αύξηση των εισφορών μειώνονται τα έσοδα των αγροτών και δεν θα πληρώσουν φόρο προκαταβολικά»

«Με την αύξηση των εισφορών μειώνονται τα έσοδα των αγροτών και δεν θα πληρώσουν φόρο προκαταβολικά»

Απίστευτο επιχείρημα του Κατρούγκαλου που... τρολάρει τους αγρότες - «Δεν υπάρχουν άλλοι φόροι» αλλά… πρέπει να εισπραχθούν και άλλα 32,1 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των αγροτών

«Με την αύξηση των εισφορών μειώνονται τα έσοδα των αγροτών και δεν θα πληρώσουν φόρο προκαταβολικά»
Να δουν το συμφέρον τους που είναι να φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία εσόδων-εξόδων και να μην ανησυχούν για αυξήσεις φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν, κάλεσαν από κοινού τους αγρότες τρεις υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Αλεξιάδης, Κατρούγκαλος και  Αποστόλου.

Αν και οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν πως «δεν αλλάζει κάτι άμεσα» για τους αγρότες, δεν εξήγησαν όμως από πού θα βρεθούν τα 32,1 εκατ. ευρώ που γράφει ο προϋπολογισμός ότι θα εισπραχθούν φέτος, μέσα στο 2016, από «αύξηση συντελεστών φόρου εισοδήματος στους αγρότες» -και αν θα είναι πχ αναδρομικά για φόρους του 2015 ή… προκαταβολικά για τους φόρους του 2016 ή 2017!

Παρά ταύτα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε πως «δεν έχουμε αλλαγές αυτήν την εποχή, ούτε υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγές στην φορολογία των αγροτών στην ατζέντα της επόμενης αξιολόγησης».
Κλείσιμο

Είπε ότι ισχύει ό,τι ίσχυε και τα μόνα επιπλέον μέτρα είναι η σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης στο ντίζελ αγροτών και η αύξηση του συντελεστή φόρου από το 13% σε 20%.

Ωστόσο τα μέτρα για τους αγρότες έχουν υπολογιστεί ξεχωριστά στον νέο προϋπολογισμό: 13 εκατ. ευρώ για το ντίζελ το 2016,  άλλα 35,9 εκατ. ευρω από την αύξηση της προκαταβολης στους φόρου τους το 2016, αλλά γράφει και 32,1 εκατ. ευρώ από αύξηση του φόρου εισοδήματος μέσα στο 2016.  Στον ν.4336 όμως, γράφει πως αύξηση συντελεστή φόρου από 13% στο 20% θα γίνει «στο φορολογικό έτος 2016», δηλαδή θα πρέπει να πληρωθεί το 2017 και όχι το 2016. Άρα έσοδα του 2016 πρέπει να προέλθουν με άλλο τρόπο (πχ να εφαρμοστεί το 20% από φέτος και όχι το 2016).

Και ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Αποστόλου όμως τόνισαν πόσο σημαντικό και ωφέλιμο είναι για τους αγρότες, ότι φορολογούνται πλέον σαν… επαγγελματίες. Είπαν συγκεκριμένα:

1)      Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών: οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως και όλα τα έξοδα (εφόδια, καύσιμα κλπ) από το 2013 και μετά, αφαιρούνται από τα κέρδη και δεν φορολογούνται.

2)      Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης: αν πέσουν τα έσοδά του περισσότερο από το 25%, ισχύει ήδη ότι δεν θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου. Οπότε η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς, μειώνει τον φόρο και έτσι  ο αγρότης δεν πληρώνει προκαταβολή.

3)      Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: οι αγρότες θα βγουν κερδισμένοι από το βιβλίο εσόδων-εξόδων, αφού γλυτώνουν έτσι ΦΠΑ που πριν τον πλήρωναν, όπως και άλλους φόρους.

Ωστόσο ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε αλλαγές στην φορολογία των αγροτών στο μέλλον καθώς η κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει όσους έχουν και άλλα «μη αγροτικά» εισοδήματα (πχ από φωτοβολταϊκά κλπ), αλλά τόνισε πως «τίποτε δεν αλλάζει τώρα άμεσα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης