Λιτότητα για ακόμη τρία χρόνια υπόσχεται ο Τσίπρας

Λιτότητα για ακόμη τρία χρόνια υπόσχεται ο Τσίπρας

Η επόμενη τριετία θα είναι δύσκολη είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η δυσκολότερη δημοσιονομική προσαρμογή είναι το 2016 - Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα capital controls επιβάρυναν - Σκοπός μας οι επόμενες γενιές να πάρουν σύνταξη και όχι φιλοδώρημα

Λιτότητα για ακόμη τρία χρόνια υπόσχεται ο Τσίπρας
Στην παραδοχή ότι η επόμενη τριετία θα είναι δύσκολη προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας
από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
προσθέτοντας ότι η δυσκολότερη δημοσιονομική προσαρμογή είναι το 2016. Παρόλα αυτά επιχείρησε να αμβλύνει την ομολογία αυτή σπεύδοντας να προσθέσει ότι «θα είναι δικαιότερη σε σχέση με τις προηγούμενες συμφωνίες».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα capital controls επιβάρυναν την οικονομία, συμπλήρωσε σε μια ομιλία που είχε τον χαρακτήρα απολογισμού των πεπραγμένων μετά τη συμφωνία με έμφαση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στις διεθνείς εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση έχει αναδειχθεί σε δύναμη σταθερότητας με πολλές επιτυχίες και με ρόλο διαμεσολαβητικό . «Σε μία περίοδο αστάθειας και εξελίξεων η κυβέρνηση αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας, σημειώνοντας επιτυχίες στο εσωτερικό και διεθνώς. Η διεθνής θέση της χώρας από μαύρο πρόβατο σταδιακά αναβαθμίζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί υπάρχουν επικίνδυνα σχέδια ακραίων. Όπως για παράδειγμα την απομάκρυνση της χώρας από τη Σέγκεν. Αυτά όμως διαψεύστηκαν, το δυστύχημα όμως είναι ότι βρέθηκαν κάποιοι και δημοσιογραφικά συγκροτήματα που στο πάθος τους κατά της κυβέρνησης αξιοποίησαν αυτή την παραφιλολογίας, ακόμα και κατά το συμφέρον της χώρας, δεν τους έχει μείνει κάτι παρά την ταύτιση τους με αυτές  τις δυνάμεις για την αποσταθεοποίηση  και την πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τα προνόμια. Κάποιοι θέλουν τη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ευρώπη για να φτιάξουν την Ευρώπη δυο ταχυτήτων. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα αποχωρήσουμε από τη συγκεκριμένη στάση αρχών. Θα δίνουμε μάχες για να υπερασπιζόμαστε τους αδύναμους, στο πλαίσιο μίας δύσκολης συμφωνίας αλλά που έχει προοπτικές διεξόδου της χώρας από την κρίση» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.  

Επέμεινε ότι θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή, τη διεθνή θέση και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Σταματήσαμε την κοινωνική λεηλασία της προηγούμενης 5ετίας με την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και δικαιότερη κατανομή βαρών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αν και παραδέχθηκε ότι η επόμενη  τριετία θα είναι δύσκολη «εντούτοις θα είναι δικαιότερη από τις προηγούμενες συμφωνίες».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε  τη ρύθμιση των 100 δόσεων λέγοντας ότι «έδωσε ανάσα». Επέμεινε ότι ο συνδυασμός της προστασίας της α΄ κατοικίας, των 100 δόσεων και της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους. Υπογράμμισε ότι «χθες κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα στην διαπραγμάτευση το γεγονός ότι θα διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ». 

Παράλληλα, δήλωσε ότι ξεκινά ο μεγάλος αγώνας για την προστασία των συνταξιούχων, ο αγώνας για τη μεταρρύθμιση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

«Σκοπός μας, όπως είπε, είναι οι επόμενες γενιές να πάρουν σύνταξη και όχι φιλοδώρημα Θεωρήσαμε σωστό να καλέσουμε τις πολιτικές δυνάμεις για να καταρτίσουμε ένα σχέδιο στις συντάξεις όχι για να μοιραστούμε την ευθύνη, αυτά είναι για να τρέφονται οι κίτρινες φυλλάδες» συμπλήρωσε. 

«Κάποιοι από τον Ιανουάριο έβλεπαν παρενθέσεις ή οικουμενικές κυβερνήσεις. Θα διαψευστούν. Το ζήτημα όμως είναι η στάση της αντιπολίτευσης, αυτών που έφτασαν το ασφαλιστικό και τα ταμεία σε αυτή την κατάσταση και έφεραν το PSI και εκείνοι που ψήφισαν τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και τώρα να μας κουνάνε το δάχτυλο, δεν πειράζει όμως γιατί εμείς για ακόμα μία φορά θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Ήρθαμε για να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα και θα το πετύχουμε με ταξικό πρόσημο, τα κόμματα έχουν μία υποκριτική στάση απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, θα δώσουμε τη μάχη προστασίας των συντάξεων και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει» συμπλήρωσε. 

Επιπλέον ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση σε πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Συγκεκριμένα είπε πως οι δυνάμεις που ένιωσαν άβολα με την ανακεφαλαιοποίηση, είναι οι δυνάμεις που θέλουν την αποτυχία της κυβέρνησης. Τόνισε πως πρόκειται για τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαικής ολιγαρχίας, αλλά και για τις δυνάμεις της διαφθοράς εντός Ελλάδας. 

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση θα περάσει με επιτυχία τη δοκιμασία.  

Μιλώντας για το κόμμα εν όψει συνεδρίου, ζήτησε την αναβάθμιση της πολιτικής παρουσίας του. Εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο οργανωτικής σύνδεσης με την κυβέρνηση.  Ανέφερε πως αυτό δεν πρέπει να γίνει κατά τα πρότυπα του παρελθόντος, αλλά για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την κοινωνία.

Εκτίμησε πως ο λαός γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει παρά το πρωτοφανές επικοινωνιακό  κρεσέντο κατά της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μαζικό σύστημα αντιπληροφόρησης και συκοφάντησης.

Μιλώντας για την πρόσφατη διάσπαση είπε πως το κόμμα δέχτηκε πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι, «αλλά το έχουμε υπερβεί». Εξηγώντας σημείωσε ότι ο λαός έδωσε την απάντηση στα διλήμματα που τέθηκαν στις εθνικές εκλογές του Σεπτεβρίου.

Τέλος ζήτησε την οργάνωση ενός συνεδρίου που να αφορά την ίδια την κοινωνία και έκανε λόγο για την προώθηση μιας διαδικασίας ανασυγκρότησης, με στόχο τις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης