Ο Μαντέλης επέμεινε ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα από τη Siemens δεν ήταν μίζα αλλά χορηγία

Ο Μαντέλης επέμεινε ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα από τη Siemens δεν ήταν μίζα αλλά χορηγία

«Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος» είπε στην απολογία του ο πρώην υπουργός - Τα χρήματα που έλαβα δεν έχουν σχέση με τα χρήματα που έδινε η Siemens ως δώρα. Ουδέποτε απαίτησα δώρο, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τη διαδικασία, είπε ο κ.Μαντέλης

Ο Μαντέλης επέμεινε ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα από τη Siemens δεν ήταν μίζα αλλά χορηγία
Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του με «ωφέλιμες πληρωμές» από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ
, Τάσος Μαντέλης, απολογούμενος σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεται για την υπόθεση των 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από το γερμανικό κολοσσό ως «δώρο» για τη σύμβαση 8002/98 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ. Στην απολογία του στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός επέμενε όπως είχε κάνει και στο παρελθόν δημοσίως, ότι το επίμαχο ποσό δεν ήταν μίζα αλλά προεκλογική χορηγία.

Η ακροαματική διαδικασία, που έχει ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2013 βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, να ανοίγει τον κύκλο των απολογιών για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η δική αφορά στην υπογραφή της σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός φέρεται να έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS.  Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα.
Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη κάθονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens, και Αριστείδης Μαντάς. Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στη δίκη παρίσταται ως πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο και ζητά 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους 4 συγκατηγορούμενους του που φέρονται να τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση της μίζας. Από την πλευρά του ο ΟΤΕ διεκδικεί συμβολικό πόσο

10 ευρώ με επιφύλαξη για περαιτέρω απαίτηση από τα αστικά δικαστήρια στο μέλλον.


Η απολογία
Σήμερα, απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο  κατηγορούμενος πρώην υπουργός υποστήριξε ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα να παρέμβει στην επίμαχη σύμβαση.  Όπως είπε, «μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ είχε αυτή την εξουσία» για να επαναλάβει στη συνέχεια όσα είχε πει και στο παρελθόν «προεκλογικής χορηγίας» από τη Siemens και όχι δωροδοκίας του. Είπε μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα ούτε να διαπραγματευθεί, ούτε να επιλέξει τον αντισυμβαλλόμενο, ούτε καν να μεριμνήσει για την εφαρμογή της σύμβασης. Αποκλειστικός αρμόδιος ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ. Ο υπουργός ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των τυπικών διαδικασιών. Δεν είχα κανένα περιθώριο, ούτε να κάνω έναν υπαινιγμό…».

Αναφερόμενος ειδικά στα χρήματα που κατηγορείται ότι έλαβε από τη Siemens επανέλαβε ότι ήταν χορηγία και όχι δωροδοκία. Τόνισε στο δικαστήριο: «Ήξερα ότι ήταν χωρίς αντάλλαγμα και δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να ανταποδώσω. Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος».
Σχετικά με το λόγο για τον οποίο έλαβε τα χρήματα και από που προκύπτει η «εκλογική χορηγία» -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ανέφερε πως την περίοδο που κατατέθηκαν τα ποσά (200.000 γερμανικά  μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000) η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή.
Και αυτό διότι και τις δύο χρονιές το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν υπαρκτό, και μάλιστα το 2000 πράγματι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών. «Για αυτό το λόγο έλαβα τα χρήματα. Δεν έχουν σχέση με τα χρήματα που έδινε η Siemens ως δώρα. Ουδέποτε απαίτησα δώρο, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τη διαδικασία» είπε.
«Δεν υπήρξε ένοχη σχέση»
Στην απολογία του ο κ. Μαντέλης υποστήριξε ακόμη πως όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του στο υπουργείο ενημέρωσε τον επερχόμενο υπουργό για την επίμαχη σύμβαση και τον έλεγχο των όρων που θα έπρεπε να εκπληρωθούν. «Δεν σιωπούσα, γιατί δεν υπήρξε ένοχη σχέση. Δεν μου αρκούσε ότι είχα φύγει πλέον, αλλά ήθελα και ο επόμενος να ξέρει σε πιο πλαίσιο πρέπει να κινηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός είπε ακόμη, ότι ο ίδιος προχώρησε στην έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας έπειτα από τη βούληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ και του γνωμοδοτικού οργάνου. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν υποχρεωτική η έγκριση για μένα. Ο πρώτος λόγος ήταν η γνωμοδότηση της επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Εμπορίων, που με δέσμευε. Δεύτερον, η έγκριση αυτή ήταν σε συνάρτηση με κορυφαία κυβερνητική πολιτική, με την οποία διαφορετικά θα ερχόμουν σε σύγκρουση. Δεν είχα διέξοδο να πω όχι, θα ερχόμουνα σε σύγκρουση με όλους χωρίς να έχω λόγο. Αν το απέρριπτα, θα καταργούσα το εργαλείο που το οποίο θα οργανωνόταν το κυβερνητικό σχέδιο».
«Ήμουν πεθαμένος πολιτικά»
Συνεχίζοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, ανέφερε ότι κάποιοι τον επέλεξαν για του φορτώσουν τα πάντα. «Στην πολιτική ήμουν πεθαμένος, είχα πλέον αποχωρήσει και ήμουν το πρόσωπο που ήθελαν για να μου φορτώσουν τα πάντα» είπε.
Μάλιστα, χαρακτήρισε την επίμαχη σύμβαση (8002/98) ως την πλέον επικερδή του ΟΤΕ, με τεράστια και ανυπολόγιστα τα κέρδη του Οργανισμού μέχρι και σήμερα. Η απολογία του κατηγορούμενου πρώην υπουργού αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης