Πυρ ομαδόν για την προκαταβολή των 40 εκατ. δολαρίων για τα «σαπάκια»

Πυρ ομαδόν για την προκαταβολή των 40 εκατ. δολαρίων για τα «σαπάκια»

Στη Βουλή έφερε το θέμα ο Δανέλλης («Ποτάμι») με ερώτηση σε Καμμένο και Τσακαλώτο - Μητσοτάκης: Γιατί κ. Τσίπρα τόση βιασύνη να πληρώσουμε την προκαταβολή; - Αυγενάκης: Η κυβέρνηση εξαπατά τον λαό - Λοβέρδος: Είναι συναρμόδιος ο ΥΠΟΙΚ να υπογράφει για προκαταβολή 40 εκατ.; - Κεγκέρογλου: Την ώρα που δεν καταβάλουν επιδόματα, δίνουν εκατ. για «σαπάκια»

Πυρ ομαδόν για την προκαταβολή των 40 εκατ. δολαρίων για τα «σαπάκια»
Πολιτική θύελλα έχει σηκώσει η νέα αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την απόφαση της κυβέρνησης να εκταμιεύσει την πρώτη δόση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τα τέσσερα ιπτάμενα «σαπάκια», την ώρα που αναζητά ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή των επώδυνων διατάξεων του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση εν κρυπτώ -όπως αποφάσισε και το deal των 500 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού- κατέβαλε την εβδομάδα που μας πέρασε στους Αμερικανούς προκαταβολή ύψους 40 εκατ. δολαρίων για την ενεργοποίηση της σύμβασης ανακατασκευής των υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Lockheed Martin.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Tσίπρα δεν ανακοίνωσε το παραμικρό για την απόφαση της να εκταμιεύσει 40 εκατ. δολάρια, ενεργοποιώντας μια σύμβαση που έμενε ανενεργή επί μήνες αφού η χώρα φλέρταρε με την ολοκληρωτική καταστροφή και τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια.

Κλείσιμο
Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θέλει να προβάλει την εικόνα ότι δεν λειτουργεί παρασκηνιακά και λαμβάνει αποφάσεις με διαφάνεια υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον.

Τα νέα δεδομένα για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος των 500 εκατ. δολαρίων έχουν ήδη προκαλέσει πολιτική κατακραυγή.

Αρκετοί βουλευτές με δηλώσεις τους στο protothema.gr αμφισβητούν τις προθέσεις των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου να προστατεύσουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα από τη νέα μνημονιακή λαίλαπα που οι ίδιοι υπέγραψαν, δηλώνοντας ότι στην πράξη, αντί να βρουν μέτρα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, δίνουν δεκάδες εκατομμύρια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Διαβάστε παρακάτω πώς σχολιάζει ο πολιτικός κόσμος την αποκάλυψη: 

Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μέσω Twitter: «Διαφωνώ με τα 500 εκ. στη Lockheed για πενηντάχρονα αεροπλάνα. Γιατί @atsipras τέτοια βιασύνη να πληρώσουμε την προκαταβολή;»



Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου, ΝΔ: «Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ψάχνει ισοδύναμα για τα πάντα (23% ΦΠΑ εκπαίδευση, φορολόγηση αγροτών, μείωση συντάξεων κα) δίνει προκαταβολή για τα «σαπάκια» κατ' εντολήν Καμμένου και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα. Την ίδια ώρα την υπόθεση ερευνά η δικαιοσύνη. Όλα αυτά αποτελούν εμπαιγμό απέναντι στους θεσμούς που η κυβέρνηση έπρεπε να υπερασπίζεται, κυρίως όμως αποτελούν εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Αλήθεια, επειδή είναι κυβέρνηση της αριστεράς, όλα δικαιολογούνται;»

Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Είναι συναρμόδιος ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει για εξοπλιστικά  και για προκαταβολή 40 εκατ. όπως διαβάζουμε στα δημοσιεύματα; Ρωτώ αν είναι συναρμόδιος να υπογράφει γι αυτά τα σαπάκια. Αν ήταν κυβερνητική επιλογή αυτή η υπογραφή εξοπλιστικού προγράμματος»

Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι και μέλος των επιτροπών της Βουλής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων: «Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία κατά την οποία ψάχνουμε ακόμα και "πενταροδεκάρες", η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει την ευχέρεια να σπαταλά τον ιδρώτα του ελληνικού λαού για να καλύπτει τέτοιου είδους "σχεδιασμούς". Πέραν του ανορθολογικού, δείχνει και ένα βαθύ αμοραλισμό και θα πρέπει η Αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης να μας πει επιτέλους τι ποιεί η Δεξιά της».

Επίσης, ο κ. Δανελλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Πανό Καμμένο και Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτο για το ζήτημα (δείτε εδώ).

Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Την ώρα που επικαλούνται έλλειψη χρημάτων και δεν καταβάλουν τα επιδόματα σε φτωχούς, στις οικογένειες με παιδιά, στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους, έδωσαν  40 εκ. ως προκαταβολή της Σύμβασης Καμμένου για τα "σαπάκια". Είναι φανερό ότι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η υλοποίηση ζημιογόνων, για το Δημόσιο Συμβάσεων και όχι η προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας».

Αντίδραση υπήρξε και από την Ένωση Κεντρώων με τον πρόεδρο της Βασίλη Λεβεντη να δηλώνει στο protothema.gr: «Θα ζητήσουμε την ανάκληση της σχετικής απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 40 εκατ. δολαρίων και θα προτείνουμε την αναστολή όλου του προγράμματος που κοστίζει 500 εκατ. δολάρια. Σε μια εποχή που ο κόσμος πεινάει και που αναζητούνται ισοδύναμα για να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις ιπτάμενες παλιατζούρες. Πρέπει επίσης αυτή η σύμβαση να εξεταστεί και από τη Βουλή γιατί είναι πολλά τα λεφτά».

Στην αποκάλυψη για τα ιπτάμενα «σαπάκια» αναφέρθηκε και ο Γρηγόρης Ψαριανός: «Διέρρευσε ότι υπογράψατε, κ.κ. αρμόδιοι Υπουργοί, για την εκταμίευση 40 εκατ. ευρώ της δόσης για τα πέντε ιπτάμενα "σαπάκια" P-3B Orion. Βρήκατε άραγε το ισοδύναμο του ποσού ή μήπως σας περίσσεψε από τα ισοδύναμα για την  ιδιωτική εκπαίδευση;».

Ακολουθεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Επεσαν οι προκαταβολές για τα «σαπάκια»
Αν και διεξάγεται έρευνα από την Εισαγγελία για την υπόθεση
του Μάκη Πολλάτου

Δεν έχουν λεφτά για τις συντάξεις, βάζουν ΦΠΑ 23% στην Παιδεία και νέα τέλη στα Ι.Χ., αλλά κατέβαλαν 40 εκατ. δολάρια (από το σύνολο των 500) για την επισκευή των 50χρονων αεροσκαφών της Lockheed.

Εν κρυπτώ, όπως αποφάσισε και το deal των 500 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, η κυβέρνηση κατέβαλε την εβδομάδα που μας πέρασε στους Αμερικανούς προκαταβολή ύψους 40 εκατ. δολαρίων για την ενεργοποίηση της σύμβασης ανακατασκευής των υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Lockheed Martin.

Η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα δεν ανακοίνωσε το παραμικρό για την απόφασή της να εκταμιεύσει 40 εκατ. δολάρια, ενεργοποιώντας μια σύμβαση που έμενε ανενεργή επί μήνες, αφού η χώρα φλέρταρε με την ολοκληρωτική καταστροφή και τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέλει να προβάλει την εικόνα ότι δεν λειτουργεί παρασκηνιακά και λαμβάνει αποφάσεις με διαφάνεια υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον...

Εχει τεράστιο ενδιαφέρον το να απαντήσει η κυβέρνηση από πού εξοικονόμησε τα 40 εκατ. δολάρια της προκαταβολής, σε μια χρονική περίοδο όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να μαζέψουν ευρώ-ευρώ τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους, όπως μισθοί και συντάξεις, αλλά και τα οικογενειακά επιδόματα, η καταβολή των οποίων έχει καθυστερήσει 15 ημέρες. Πώς άραγε θα δικαιολογήσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την αναγκαιότητα πληρωμής 40 εκατ. δολαρίων από τα λιγοστά κρατικά διαθέσιμα; Πώς είναι δυνατόν να επιλέγεται να δαπανηθούν κρατικά κονδύλια για να αγοραστούν «κανόνια» όταν τα δημόσια οικονομικά έχουν εκτροχιαστεί και η ακολουθούμενη πολιτική δημιουργεί νέα ελλείμματα; Με ποια λογική δαπανώνται χρήματα για τέτοια εξοπλιστικά προγράμματα ενώ τα έσοδα καταρρέουν και οι πολίτες πολύ σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν κι άλλους φόρους για να κλείσουν οι τρύπες στον Προϋπολογισμό; 

Η πληρωμή της προκαταβολής των 40 εκατ. δολαρίων στους Αμερικανούς έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα στην έκθεση αμυντικού υλικού AUSA 2015, στην Ουάσινγκτον. Οσοι θεωρούσαν ανεξήγητη τη μετάβαση του κ. Βίτσα στην αμερικανική πρωτεύουσα και δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν με λογικά επιχειρήματα γιατί οι κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι, δαπάνησαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να συμμετάσχουν τα χρεοκοπημένα κρατικά εργοστάσια σε μια έκθεση όπλων όπου δεν εξασφάλισαν ούτε μία συμφωνία, αντιλαμβάνονται τώρα τι πραγματικά συζητήθηκε στην Ουάσινγκτον μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας και των εκπροσώπων της Lockheed Martin. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι οι Αμερικανοί, οι οποίοι στις 15 Μαρτίου του 2015 εξασφάλισαν εγκριτική απόφαση του ΚΥΣΕΑ και τις υπογραφές των κυρίων Τσίπρα και Πάνου Καμμένου για τον εκσυγχρονισμό των P-3B, κατέβαλαν πιεστικές προσπάθειες ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα της προκαταβολής ακόμη και για το διάστημα πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου! Ισχυριζόμενοι ότι αν καθυστερήσει κι άλλο η ενεργοποίηση του προγράμματος το κόστος για την ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας μπορεί να αυξηθεί δραματικά, τα στελέχη της Lockheed λέγεται ότι ζητούσαν επίμονα από τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης να απελευθερώσει τα 40 εκατ. δολάρια της προκαταβολής.

Το 2017 το πρώτο αεροπλάνο
Μετά την καταβολή των 40 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, κατασκευάστρια των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ανάδοχο του προγράμματος των 500 εκατ. δολαρίων για την ανακατασκευή των P-3B, τα στελέχη της 353 Μοίρας Ναυτικών Επιχειρήσεων βρίσκονται σε αναβρασμό. Τα πληρώματα που θα στελεχώσουν τα P-3B, όταν τα αεροσκάφη εκσυγχρονιστούν, περιμένουν με αγωνία τους Αμερικανούς τεχνικούς να φτάσουν στη βάση της Ελευσίνας για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής των υπέργηρων αεροσκαφών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Lockheed Martin, το πρώτο ανακατασκευασμένο P-3B πρέπει να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2017. 

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εικάζεται ότι θα προσπαθήσει να συνδέσει την εκταμίευση της προκαταβολής για τα παροπλισμένα αεροσκάφη P-3B με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, διακινώντας το επιχείρημα ότι με την ενεργοποίηση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τη ροή των εξαθλιωμένων προσφύγων που περνούν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια. Το γεγονός, όμως, ότι το πρώτο μισοεκσυγχρονισμένο P-3B προβλέπεται να ξαναρχίσει τις πτήσεις το 2017 καταρρίπτει την απόπειρα της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου να εμφανίσει το πρόγραμμα των 500 εκατ. δολαρίων ως το βήμα που θα βοηθήσει τις ελληνικές υπηρεσίες να ελέγξουν τα κύματα των προσφύγων και μεταναστών που μετακινούνται από την Ασία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Εισαγγελική έρευνα
Η κυβέρνηση εκταμίευσε την προκαταβολή με την οποία ξεκινά η αμφιλεγόμενη ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που η εισαγγελική έρευνα εξετάζει αν η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου να εκσυγχρονιστούν τα παροπλισμένα αεροσκάφη προκαλεί βλάβη στα συμφέροντα του Δημοσίου, αναζητώντας γραμμή-γραμμή μέσα από τα κείμενα της σύμβασης που υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την αμερικανική Lockheed Martin αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας. 

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου έδωσε το πράσινο φως για τη διερεύνηση της νομιμότητας της συμφωνίας και ανέθεσε τη δικαστική έρευνα στους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου. Οι δύο εισαγγελείς διαθέτουν μεγάλη πείρα σε υποθέσεις εξοπλιστικών, καθώς έχουν χειριστεί δεκάδες άλλες δικογραφίες στο παρελθόν με συμβάσεις οπλικών συστημάτων, όπως η υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου (προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών αρμάτων Tor-M1), αλλά και εκείνη του Θωμά Λιακουνάκου (προμήθεια τεσσάρων ραντάρ από τη σουηδική Ericsson, καθώς και αρμάτων μάχης Leopard κ.λπ.), ασκώντας ποινικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Ο κ. Ελευθεριάνος και η κυρία Παπανδρέου εξετάζουν τον φάκελο της συμφωνίας προκειμένου να διερευνήσουν αν ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών που παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος από το 2009 ήταν η καλύτερη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι γκρίζες ζώνες και τα αναπάντητα ερωτήματα
Από το κείμενο της σύμβασης δεν είναι ξεκάθαρο ούτε το τελικό κόστος του προγράμματος, ούτε και ο αριθμός των αεροσκαφών που τελικώς θα εκσυγχρονιστούν. Στην κατακυρωτική απόφαση της προμήθειας, με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2015, αναφέρεται ότι το τελικό κόστος του υποπρογράμματος μαζί με την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών για την περίοδο 2022-2027 ανέρχεται στο ποσό των 499,8 εκατ. δολαρίων και προστίθεται ότι η δαπάνη για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής και την αναβάθμιση των νέων συστημάτων που θα ενσωματωθούν αφορά την επιχειρησιακή εκμετάλλευση «έως 5 αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού εντός του ποσού των 499,8 εκατ. δολάρια». Την απόφαση εκσυγχρονισμού των P-3B κατήγγειλε πριν από περίπου έναν μήνα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος τονίζοντας: «Ηταν εξαιρετικά μεγάλο λάθος που εμπεριέχει επιμέρους στρατιωτικά, οικονομικά γεωπολιτικά λάθη. Ηταν αγορά που κινήθηκε στο modus vivendi “αγοράζουμε πρώτα και σχεδιάζουμε μετά”». Μιλώντας στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής, ο κ. Ησυχος υποστήριξε ότι «είναι αδύνατο η χώρα να πληρώσει 500 εκατ. δολάρια τα επόμενα χρόνια» και πρόσθεσε ότι «μόνο φέτος πρέπει να δοθούν 75 εκατ. δολάρια ως προκαταβολή για να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα ολοκληρωθούν το 2022!». Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν χρειαζόταν αυτό το πρόγραμμα. Αποτελεί πρόκληση σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Δεν έπρεπε να προχωρήσουμε στην υπογραφή του και το εξέφρασα στα υπουργικά συμβούλια και στους άλλους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Ησυχος, δημιουργώντας ερωτήματα για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Μάλιστα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κατήγγειλε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) δεν θα έχει το παραμικρό όφελος από την αναβάθμιση των P-3B, καταρρίπτοντας ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας θα δώσει δουλειά και θα ενισχύσει με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ την κρατική αμυντική βιομηχανία. «Ζήτησα από την ΕΑΒ και πήρα τους οικονομικούς δείκτες που δείχνουν ότι δεν κερδίζουμε ούτε ένα ευρώ από την επανασυναρμολόγηση», αποκάλυψε ο κ. Ησυχος μιλώντας στη Βουλή.

«Μη συμφέρουσα η λύση του εκσυγχρονισμού», έλεγε η Lockheed!
Σε έγγραφό της προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με ημερομηνία 7 Μαΐου 2013, η κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin τορπίλιζε την προσπάθεια των κυρίων Καμμένου και Τσίπρα να εμφανίσουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ως απαραίτητο.

«Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», προειδοποιούσε σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στις 7 Μαΐου 2013 ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων στην Αθήνα! Στην ίδια επιστολή η Lockheed Martin καθιστούσε σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών P-3B με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια θεωρείται από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία «μη οικονομικά αποδεκτός» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση»! Με απόλυτη σαφήνεια και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η Lockheed στην επιστολή της προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3B θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο περισσότερο από άλλες λύσεις, επισήμαινε ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω καθυστερήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και, κυρίως, τόνιζε ότι η διαδικασία αναβάθμισης των υπέργηρων P-3B του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε ακινησία σχεδόν επί μία δεκαετία ενέχει μεγάλο ρίσκο...

Παρ’ όλα αυτά, όπως αποκαλύφθηκε από άλλο ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος», η ελληνική πλευρά συμφώνησε σχεδόν να προπληρώσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B! Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συναίνεσε να καταβάλει το 64,68% από το συνολικό κόστος του προγράμματος ή αλλιώς 323.307.906 δολάρια μέχρι το τέλος του 2017, ενώ η παράδοση των αναβαθμισμένων αεροσκαφών στο Πολεμικό Ναυτικό θα ολοκληρωθεί το 2023! Το «γιατί η ελληνική πλευρά δέχθηκε να αποπληρώσει τα 2/3 του προγράμματος τα τρία πρώτα χρόνια από την ενεργοποίηση της σύμβασης» είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Είναι προφανώς αντικείμενο διερεύνησης πώς υλοποιείται μια σύμβαση 500 εκατ. δολαρίων παρόλο που οι ίδιοι οι Αμερικανοί κατασκευαστές αποφάνθηκαν πως τα παροπλισμένα αεροσκάφη βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση και παραλλήλως δεν είναι ξεκάθαρα ούτε το συνολικό κόστος του προγράμματος, ούτε και ο τελικός αριθμός των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης