Η σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ

Η σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου -Παππάς: Μετά την ψήφιση αναλαμβάνει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση - Μεϊμαράκης: Έχετε πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές - Λοβέρδος: Η ρύθμιση αποτελεί κήρυξη πολέμου με τις ανεξάρτητες αρχές και με εμάς - Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής
 

Η σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ
Σε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που εισηγείται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθων από την πλειοψηφία, λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ. Η σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε από νωρίς, ενώ το λόγο έλαβαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές,  η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκ των πολιτικών αρχηγών. 

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική για 35 άρθρα του νομοσχεδίου, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία νωρίς το απόγευμα, σε μια αιφνιδιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση. 

Με διευρυμένη πλειοψηφία - καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι - "πέρασαν" τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.
Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.

Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού. Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).

Κλείσιμο
Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία: 
- Η ΝΔ ψήφισε "όχι σε όλα"
- Η Χρυσή Αυγή ψήφισε "όχι σε όλα" και δήλωσε "παρών" στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε "όχι σε όλα" εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.
- Το ΚΚΕ, ψήφισε "όχι σε όλα" και δήλωσε "παρών" στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43
- Το Ποτάμι, ψήφισε "όχι σε όλα" εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.
- Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε "όχι σε όλα" εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.

Τελικώς η κυβέρνηση προχώρησε σε μερική αναδίπλωση, μετά τον πολιτικό σάλο που προκάλεσε η πραξικοπηματική  παρέμβαση μεσω νομοτεχνικής βελτίωσης να «ξηλώσει» τα μέλη του ΕΣΡ και όλων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όμως, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι έχουν βάση οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε να την αποσύρει και περιορίστηκε στην δέσμευση να φέρει νέα βελτιωμένη έκδοση της διάταξης.

Ωστόσο, και η βελτιωμένη εκδοχή παραπέμπει στο άκομψο ξήλωμα της γγ Δημοσίων Εσόδων και αυτό για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από την παρουσία της μητέρας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, Λίνας Αλεξίου από το ΕΣΡ. Όπως φαίνεται, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς επιθυμεί να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στην ανεξάρτητη αρχή για την αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και άρα να τοποθετήσει σε αυτό άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί ότι η αρχική τροποποίηση που κατατέθηκε έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αλλάζει όποιο μέλος ανεξάρτητης αρχής ήθελε ανεξάρτητα του χρόνου διορισμού του. Με την δεύτερη τροποποίηση η «εκκαθάριση» περιορίζεται μόνο σε εκείνα τα μέλη των οποίων οι θητείες έχουν παραταθεί λόγω αδυναμίας της διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει αντικαταστάτες τους.

Πάντως, πριν η κυβέρνηση φθάσει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση για την διατύπωση της ρύθμισης υπήρξαν ομαδικά πυρά.
 
Αντιδρώντας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «ρίξατε μια βόμβα… Η ρύθμιση αποτελεί κήρυξη πολέμου με τις ανεξάρτητες αρχές και με εμάς που έχουμε θέση αρχής για συγκλήσεις. Εχουν προβλήματα οι ανεξάρτητες αρχές αλλά δεν τις καταργούμε για θεραπεία. Με την ρύθμισή σας αντικαθίστανται και όσοι νόμιμα υπηρετούν. Κηρύσσετε πόλεμο στις Ανεξάρτητες αρχές και με εμάς. Γιατί το κάνετε αυτό;» ενώ προειδοποίησε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης ναρκοθετεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Διάσκεψη των προέδρων.

Επίσης, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «πρόκειται για μείζονα θεσμική παρέμβαση που προσβάλει το κράτος δικαίου και είναι καθεστωτικού χαρακτήρα. Η θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών δεν μπορεί να συντμηθεί νομοθετικά μπορεί μόνο να επεκταθεί. Πώς θα εφαρμόσετε το νόμο σας χωρίς ΕΣΡ; Σε δύο μήνες λεει η τροπολογία θα επιλεγούν τα νέα μέλη, αν επιλεγούν και αν υπάρξουν 4/5. Θα πορευόμαστε χωρίς καμία εποπτεία. Όλα σε εκκρεμότητα και υπο εκβιασμό. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέο καθεστώς στους θεσμούς». 

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η αντιπολίτευση παρεξήγησε τις προθέσεις της κυβέρνησης παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα στην βελτίωση.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι εξήγησε ότι δεν μπορέι να ξηλώνεται όλο το ΔΣ επειδή απλά έληξε η θητεία ενός μόνο μέλους.

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη και να επανέλθει η κυβέρνηση στην Διάσκεψη των Προέδρων με προτάσεις που θα επιτυγχάνουν τις απαραίτητες Συνταγματικές πλειοψηφίες.

Σε παρέμβαση προχώρησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που είπε ότι η συνθέσεις των ανεξάρτητων αρχών είναι προβληματικές με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται μια σειρά αποφάσεων που έχουν εκδώσει.

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε και εξήγησε ότι για το ΕΣΡ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προτείνει τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο αλλά προσέκρουσε στην αντίθετη γνώμη του κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Σημείωσε όμως ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε να πρσέλθει σε εκείνη την συνεδρίαση και να ψηφίσει ένα πρόσωπο που σήμερα επέλεξε για υπουργό θα είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 
 
Αντιδρώντας και ο κ. Μεϊμαράκης σε όσα υποστήριξε ο κ. Βούτσης εξήγησε «ο ΣΥΡΙΖΑ τότε μας είχε προτείνει τον κ. Μακρυδημήτρη για το ΕΣΡ. Δυο μέρες πριν την πρόταση ο κ. Μακρυδημήτρης είχε δημοσιεύσει επιστολή κατηγορώντας τον τότε πρωθυπουργό. Πώς εμείς να τον στηρίξουμε; Είναι σαν να σας προτείναμε σήμερα εμείς την κ. Σαββαΐδου για το ΕΣΡ»!


Αυγενάκης: Δημιουργείτε υπερυπουργό υπερκαναλάρχη
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης υποστήριξε ότι οι διατάξεις δημιουργούν «υπερυπουργό υπερκαναλάρχη που ορίζει τα πάντα όπως του αρέσει». Εξήγησε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει την συναίνεση και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις . Είπε όμως ότι αν το σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει τότε θα καταπέσει στα δικαστήρια, στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά όργανα.
«Δεν μπορείτε να ορίζετε πόσες άδειες θα δίνετε και να προσδιορίζετε τον αριθμο εργαζομένων» είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε «δεν μπορείτε παραβιάζετε τον ανταγωνισμό, το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό θα το βρείτε μπροστά σας στα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου από την ίδια την Τρόικα… με την επιπολαιότητα σας, τις ιδεοληψίες, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό σας χάνουμε την ευκαιρία να βάλουμε πραγματική τάξη στο τοπίο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό του ομόλογο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο που έχει σπάσει το χέρι του, του είπε: «Περαστικά σας μόνο προσέξτε με το σπασμένο χέρι μη σας δει ο Καμμένος και σας ζητήσει να παίξετε στο επόμενο τηλεοπτικό του σποτ». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην καρατόμηση της γ.γ. Δημόσίων Εσόδων λέγοντας «εάν έχετε πρόβλημα με την κάθε κα Σαββαιδου που δεν επιτυγχάνει στόχους που η ηγεσία έχει θέσει αν το πείτε – η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί παρεμβαίνει κατά το δοκούν και να καρατομείτε ανθρώπους. Δεν λειτουργούν έτσι τα συντεταγμένα κράτη».
 

Φώφη Γεννηματά: Θερμοκοιτίδα της διαπλοκής το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Για να φύγει κάθε σκιά περί υποστήριξης συμφερόντων δεχθείτε τις προτάσεις μας. Αν θέλετε διαφάνεια τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό και στενό σας συνεργάτη να καθορίζει αυθαίρετα τον αριθμό αδειών. Η διάταξη αυτή... "κολάζει και παπά"! Δεχθείτε αντί "για αιτιολογημένη γνώμη" να βάλετε την σύμφωνη γνώμη της Αρχής που έχει την έγκριση των 4/5 Βουλής». 

Επίσης επισήμανε ότι πρέπει να αποσυρθούν από τις διατάξεις τα άρθρα που αφορούν τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Πέραν αυτών, η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην πολιτική της κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την παιδεία. «Η κυβέρνηση δεν έχει όραμα και σχέδιο» είπε, για να συνεχίσει: «Εγκαταλείπει τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά δεν συγκροτούν αριστερή πολιτική. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την αδιέξοδη πολιτική του προηγούμενου επταμήνου».


Γιάννης Δραγασάκης: «Φερετζές» όσα λέει η αντιπολίτευση
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες όλες τις διατάσεις τις διαπλοκής, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό τα σημεία που θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις για το πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, κανένα από τα άρθρα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν απαντά στις παρατηρήσεις του κ. Δραγασάκη. Είναι δε ενδεικτικό ότι και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «είμαστε υπερ ενός  πλουραλιστικού συστήματος που έχουν θέση δημόσιοι, ιδιωτικοί και άλλοι φορείς. Αν κάποιοι κρίνουν τα 8 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο υψηλό είμαι σίγουρος ότι θα εξεταστεί από τους υπουργούς. Θα μπορούσε να μπει ένα άλλο κριτήριο πιο λειτουργικό όπως σχέση ιδίων κεφαλαίων με ξένα». Απαντώντας τέλος στην κριτική της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Τα όσα λέγονται για χαλίφη στην θέση του χαλίφη  αποτελούν "φερετζέ" ώστε οι αντιδρώντες στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες να κρύψουν την στήριξη που δίνουν στο σημερινό σύστημα διαπλοκής».


Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής
Ως νομοσχέδιο που υπηρετεί τον στόχο της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της καθεστώς, να αποκτήσει την εύνοια της διαπλοκής και όχι να την πατάξει χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα τις καταψηφίσει. «Δεν επιζητάτε την ρύθμιση. Θέλετε νόμο θολό για να χρειάζεται η ρύθμιση και η εύνοια του υπουργού. Να στήσουν το δικό τους καθεστώς είναι ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Παντού θέλετε να είστε ο βασικός μέτοχος και σε αυτό το κατήφορο εμείς θα είμαστε απέναντι. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε την χώρα και όχι το καθεστώς σας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτηρίζοντας παράλληλα την κυβέρνηση «ντάμα» της διαπλοκής που έχει ως καβαλιέρο «τους μεγαλοεπιχειρηματίες».
«Πάτε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και όποιος δώσει περισσότερα τα παίρνει όλα. Δώστε μια ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία; Πότε θα λυθεί το θέμα με ΕΣΡ; Φοβάμαι ότι δεν θα προχωρήσει ο δικός σας πρόχειρος νόμος» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης. Εξήγησε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να καθοριστεί από το ΕΣΡ επισημαίνοντας ότι και στην Γαλλία τον απόλυτο έλεγχο τον έχει ανεξάρτητη αρχή και όχι ο αρμόδιος υπουργός. «Λέτε ότι θα πολεμήσετε την διαπλοκή ενισχύοντας την ντάμα της διαπλοκής. Καβαλιέρος είναι ο επιχειρηματίας. Αντί να αποσύρουμε την ντάμα την ενισχύετε και την κάνετε πιο θελκτική» είπε σε άλλ σημείο για να προσθέσει «Ο υπουργός καθορίζει τιμή, αριθμό, ειδικότητες και αριθμό εργαζομένων. Είναι ο απόλυτος άρχοντας για την τηλεόραση. Αποφασίζει πως και τι εκπέμπεται».

Απευθυνόμενος στον κ. Παππά είπε: «Ο κ. Παππάς διεκδικεί τον ρόλο ενός τροχονόμου διαπλοκής φύγε εσύ και έλα εσύ. Προσπαθεί να ελέγξει την διαπλοκή. Προς όφελός του ή της κυβέρνησής του; Θα φανεί. Να κυβερνήσει με νέους διαπλεκόμενους ή με τους παλιούς που θα έχουν προσκυνήσει την νέα εξουσία. Αυτό νομίζει ότι είναι το εργαλείο για την μακροημέρευσή του. Αυτή την πλάνη είχαν και οι προηγούμενοι. Να έχουμε τα δικά μας κανάλια  να μας προστατέψουν τις δύσκολες ώρες».

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς είπε: «Αυτό που η κυβέρνηση κρίνει είναι αριθμός και τιμή. Όχι ποιος μένει ή φεύγει και τις προδιαγραφές… Υπερψηφίστε τουλάχιστον τα άρθρα για δημοπρασία και αλλαγή σε ΕΣΡ για να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε να βάλουμε καθαρούς όρους».


Σύγκρουση Βενιζέλου – Παππά για Ολάντ και ΜΜΕ
Ο πρώτος κύκλος της σημερινής συνεδρίασης χαρακτηρίστηκε από την διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση που επιχείρησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αλλά και τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ.
Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά αλλά και οργισμένες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως των Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Μάκη Μπαλαούρα. Πάντως, η λήξη του διαλόγου μεταξύ Βενιζέλου Παππά έκλεισε με «παράθυρο» συναίνεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε στον υπουργό πως ο ίδιος θα ψηφίσει την διάταξη για τις δημοπρασίες – που αποτελεί και την ουσία του νομοσχεδίου – αρκεί: να ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρείες ο έλεγχος των επιχειρηματιών που θα διεκδικήσουν τις άδειες και την προέλευση των χρημάτων που θα δώσουν, να γίνει μια δημοπρασία για όλες τις άδειες ανα κατηγορία και όχι ξεχωριστές για κάθε άδεια καθώς επίσης να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις για περιφερειακούς και δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πέραν αυτών, ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης αλλά και την μεταστροφή του κ. Τσίπρα που από ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς εμφανίζεται σήμερα ο συνοδοιπόρος του Φ. Ολάντ.

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μην έχετε αυταπάτες. Οι συσχετισμοί είναι διακρατικοί και παγίων εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Ολαντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα Γαλλικά συμφέροντα. Σας είπε χθες: τηρήστε τα συμφωνημένα. Σας τίμησε γιατί αλλάξατε θέσεις κατά  180 μοίρες. Στο χρέος σας είπε ότι θα εξετάσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους. Δυστυχώς. Δεν συζήτησε για κουρέματα και διαρθρώσεις».

Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «θυμήθηκα τον Μάιο του 2012 όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Παρίσι για να συμπαρασταθεί στον Μελανσόν και να πει το Ολαντρέου… Το 2013 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα αλλά ο κ. Τσίπρας χαιρέτιζε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά μνημονίου και επίσκεψης και δεν θέλησε ο κ. Ολάντ να συναντήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούσε ότι είναι αντιπαραγωγική και δεν βοηθά την ευρωπαϊκή και εθνική προσπάθεια…».

Είπε ότι η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ «έχει στοιχεία πολιτικού κυνισμού» ενώ υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ψάχνει κάποιο αφήγημα. Τώρα είναι ζηλωτές του μνημόνίου. Δεν διαπραγματεύονται και υιοθετούν τις πιο σκληρές μορφές του μνημονίου γιατί οι ίδιοι υπονόμευσαν την πορεία της χώρας. Αυτό το νέο αφήγημα είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ο αγώνας κατά της αδιαφάνειας και της διαπλοκής… Η πολιτική εξυπηρετείται από τον παράδοξο σοσιαλισμό που θέλει να εξισώνονται οι υπερήλικοι».

«Η μεταστροφή και η πολιτική εξαπάτηση έχει ανάγκη από κάποιους εξωραϊσμούς για να διατηρηθεί η αντοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει τα μέτρα που τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλατε. Τώρα είστε αναγκασμένοι να ψηφίζετε και να γλείφετε εκεί που φτύνατε» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει ότι και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό.

Κάλεσε δε την πλειοψηφία που καταγγέλλει τα ΜΜΕ να δει πως αντιμετώπισαν παρόμοια γεγονότα. «Πως αντιμετώπισε το επικοινωνιακό σύστημα την δική μου περίοδο στο ΥΠΟΙΚ και πως του κ. Βαρουφάκη του ανθρώπου που έβλαψε οργανωμένα και συνειδητά την πορεία της χώρας προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομία, επιχειρήσεις, νοικοκυριά. Μετρήστε τις ώρες τηλεοπτικής μυθοποίησης και δείτε τις πρωινές εκπομπές των τελευταίων 6 ετών με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λενε πως καταστρέφεται το ασφαλιστικό σύστημα και μετρήστε τον αντίστοιχο χρόνο για την επιτροπή των σοφών και όσα λεει ο κ. Κατρούγκαλος». Σημείωσε ότι η κατανομή των αδειών διαμορφώθηκε το 1989 με την συμβολή του τότε Συνασπισμού ενώ υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελέι «Κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής».

«Αν δεν εφαρμοστεί ή καθυστερήσει η εφαρμογή του τότε  οι υφιστάμενοι σταθμοί θα λειτουργούν υπο εκβιασμό» είπε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει «αν εφαρμοστεί τότε οι υφιστάμενοι παύουν να λειτουργούν με πτώχευση αλλά όχι για τους μετόχους που μπορούν να επανέλθουν με άλλα σχήματα αλλά για τους εργαζόμενους που θα περιμένουν αποζημίωση που δεν θα έρθει».


Παππάς: Μετά την ψήφιση αναλαμβάνει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση
Από την πλευρά του ο κ. Παππάς εξήγησε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναλαμβάνει το ΕΣΡ που θα διεκπεραιώσει των διαγωνισμό.
Υποστήριξε δε  ότι η «η δημοπρασία είναι η διαδικασία για να τιμολογηθεί το προϊόν με όρους αγοράς». Υπενθύμισε στην αντιπολίτευση ότι επι διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κόπηκαν οι συντάξεις κατά 15 δις ευρω΄ενώ όταν η σημερινη κυβέρνηση διαπραγματευόταν για να μην κοπεί και το ΕΚΑΣ «καποιοι μας έλεγαν να δεχθούμε την κατάργησή του». Τέλος απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ είπε «στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν διεργασίες και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι συναινέσεις με τον φιλελευθερισμό την έφερε σε αδιέξοδα. Το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι αντιπαράδειγμα και συζητούν πως θα αποφύγουν ότι έπαθε ΠΑΣΟΚ» .
 
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα που είπε πως «δεχόμαστε τη δημοπρασία ως την πλέον αξιόπιστη μέθοδο αδειοδότησης» και κάλεσε την αντιπολίτευση να λάβει καθαρή θέση για την συγκεκριμένη διάταξη.  Χαρακτήρισε τέλος νεοφιλελεύθερη άποψη ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται.

 
Νέο επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ και Χ.Α. στην Ολομέλεια
Εκτελεστές συμβολαίων θανάτου και κληρονόμους της κουκούλας που θεωρούν τις δολοφονίες , πολιτική δράση χαρακτήρισε το ΚΚΕ τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε νέο επεισόδιο των δύο κομμάτων εντός της Ολομέλειας της Βουλής.
Η αρχή έγινε όταν ο βουλευτής του φασιστικού μορφώματος Γιάννης Λαγός αναφέρθηκε στην πώληση του τηλεοπτικού σταθμού 902. « Εμείς ζητάμε να δοθεί η διαδρομή της πώλησης από το ΚΚΕ σε offshore εταιρεία. Δείξετε μας την διαδρομή των χρημάτων. Για τις κατηγορίες για δήθεν εντολές ας παρουν την δικογραφία  να δουν ότι κατηγορούμαστε για συνομιλίες.  Οι κύριοι αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι που συναλλάσσονται με μεγάλα συμφέροντα. Πήραν τη συχνότητα από τους δήθεν αντιπάλους τους την ΝΔ και την πούλησαν στα συμφέροντα που δήθεν συγκρούονται».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε ότι η αγοραπωλησία έγινε με διαφανή και νόμιμη διαδικασία και πως τα πρόσωπα που βρίσκονται στις δύο πλευρές είναι γνωστά.
«Τα χρήματα που εισπράχθηκαν πήγαν στους εργαζόμενους και όχι στο ΚΚΕ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για να συνεχίσει «το ΚΚΕ είναι ο αντίπαλος των φασιστών της ΧΑ που είναι φασίστες αλλά δε έχουν το θάρρος να το πουν. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν το ΚΚΕ και όχι τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία σχετίζονται ποικιλοτρόπως.  Εκτελούν συμβόλαια άλλου είδους. Η θέση που πρέπει να τους δώσει ο λαός είναι στους  ηττημένους του 1945 δηλαδή στα σκουπίδια της ιστορίας… Τα μαχαίρια τα ονομάζουν ομιλίες και τις δολοφονίες πολιτική δράση. Ας τους να μιλάνε γιατί με ισόβια δεν θα το ξανακάνουν. Είναι κληρονόμοι της κουκούλας οι πρόγονοι τους τα ίδια έκαναν, φόραγαν κουκούλα και έδειχναν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης