«Εxit»: Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης

«Εxit»: Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης

Στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης ρίχνει το βάρος το Μαξίμου - Το βλέμμα στραμμένο στην Τρόικα που φτάνει αύριο - Η κυβέρνηση αναμένει θετικά μηνύματα για το χρέος από τον Ολάντ που φτάνει στην Αθήνα την Πέμπτη

«Εxit»: Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης
Ο Σαμαράς το έλεγε «success story», η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει μία πιο λιτή και… σεμνή ονομασία, το «exit», για να περιγράψει και να "ντύσει" επικοινωνιακά το εγχείρημα επιτυχούς χειρισμού της κρίσης, που θα οδηγήσει το συντομότερο τη χώρα στην έξοδο από το μνημονιακό καθεστώς.

Κυβερνητικά στελέχη διατείνονται, πριν ακόμα αρχίσει ουσιαστικά η εφαρμογή των σκληρών μέτρων του νέου μνημονιακού πακέτου, ότι «για πρώτη φορά δημιουργούνται πραγματικές συνθήκες για ανάκαμψη» και στηρίζουν την εκτίμησή τους στο ότι έχει αποκατασταθεί πλήρως η σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους, ότι προχωρούν καλά οι διαδικασίες για την ανκεφαλαιοποίηση και το χρέος και ότι οι προβλέψεις για την ύφεση το 2015 έχουν κατά πολύ βελτιωθεί τις τελευταίες και είναι πιθανό αυτή να είναι πολύ μικρότερη από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Ανάμεσα στο «exit» και στο «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι με την περίφημη «ιστορία επιτυχίας» οι προηγούμενοι επεδίωκαν να φτιάξουν τεχνητό κλίμα εφορίας, μία επίπλαστη εικόνα αισιοδοξίας, την ώρα που τα πραγματικά προβλήματα παρέμεναν και τα πραγματικά δεδομένα και μεγέθη της οικονομίας κινούνταν αντίθετα.

Κλείσιμο
Σήμερα όμως τα πράγματα, λένε, είναι διαφορετικά, καθώς διαμορφώνονται νέες συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους προχωράνε θετικά, οι συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλάζουν ριζικά και υπάρχουν οι βάσιμες προϋποθέσεις για να μπει η χώρα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, με σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, παράλληλα με ένα πρόγραμμα κοινωνικών δράσεων.

Ένα πρώτο δείγμα του βελτιωμένου κλίματος σε όλα τα μέτωπα αναμένει η κυβέρνηση με την πρώτη έκθεση της τρόικας, η οποία φτάνει αύριο στην Αθήνα και ξεκινά τη διαδικασία της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει για να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται σε αυτή τη φάση, ώστε και τα 2 δις της πρώτης δόσης να απελευθερωθούν, αλλά και να προχωρήσει ταχύτατα η αξιολόγηση που θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Επ’ αυτού, επί του χρέους δηλαδή, η κυβέρνηση αναμένει ένα θετικό μήνυμα από τον πρόεδρο Γάλλο Ολάντ που φτάνει την Πέμπτη στην Αθήνα για συζητήσεις ευρείας κλίμακας και συνοδευόμενος από συμπατριώτες του επιχειρηματίες, που αναζητούν ενδιαφέροντα deal στη χώρα μας.

Πιθανότατα αύριο θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου αφενός να προετοιμάσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 10 Νοεμβρίου, αλλά και το ασφαλιστικό το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον ίδιο μήνα.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και τις δυνατότητες για ισοδύναμα, ενώ ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από τους υπουργούς του λίστα με τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος σε κάθε τομέα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος.
 
Επαφές του Α. Τσίπρα
 
Συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και με τους υπουργούς  Εξωτερικών της Ολλανδίας και της Αιγύπτου θα έχει σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αναλυτικά το πρόγραμμά του:
12:00 Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, κ. Bert Koenders  (Μπερτ Κεντερς)
13:15 Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο.
15:00 Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry  (Σαμεχ Σουκρι)
Επίσης, στις 20:30, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε Δείπνο του Υπουργού Εξωτερικών προς τιμήν των συνέδρων στη Διεθνή Διάσκεψη «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός  Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης