Χωρίς αιτιολόγηση η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Χωρίς αιτιολόγηση η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά, χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα

Χωρίς αιτιολόγηση η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία προανήγγειλε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» η κυρία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την άποψή της ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά, χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα.

«Δεν μπορεί να πρέπει να υπογράφει κάτι σε δημόσιο έγγραφο τι είναι ή τι δεν είναι. Κακώς δεν το καταργήσαμε και πρέπει να την καταργήσουμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Το θέμα τον Θρησκευτικών περιλαμβάνεται στις «κόκκινες» γραμμές τις οποίες η Εκκλησία έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια, αν και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», κύκλοι της Αρχιεπισκοπής τονίζουν πως η Εκκλησία περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας καθώς και την «εθιμοτυπική επίσκεψη του υπουργού στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο» για να τοποθετηθεί επίσημα.

Στις δηλώσεις που έκανε, πάντως, η κυρία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση σέβεται την Εκκλησία, αλλά -όπως σημείωσε- υπάρχει κι ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκεία.

«Το να σέβεται κανείς την Εκκλησία και τις θρησκευτικές αρχές του τόπου είναι αναμφισβήτητο για όλους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε του υπουργού, ούτε δικό μου με την Εκκλησία ούτε με οποιαδήποτε θρησκευτική αρχή. Το ζήτημα όμως είναι η ταύτιση ή η σύγχυση των χώρων του θρησκευτικού με τον δημόσιο που είναι κατεξοχήν κοσμικός και ανεξίθρησκος», είπε και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε τη θρησκεία, την Εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει και ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκία».

Ο Α. Λοβέρδος
Σχολιάζοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Παιδείας  Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις της Αν. Υπουργού. Η  εγκύκλιος που εξέδωσα τη περίοδο που ήμουν Υπουργός παιδείας προέκυψε  από την στάθμιση δικαιωμάτων και αγαθών. Η προκείμενη υπόθεση έχει να κάνει με ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι προϊόν σταθμίσεως. Θέλω να σας θυμίσω ότι ήμουν ο Υπουργός που έφερε στην Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας. Η ενέργεια αυτή επαινέθηκε από τον ΟΗΕ, από το διεθνές συμβούλιο εκκλησιών και από ολόκληρο τον πλανήτη. Συνεπώς στα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας, στην ελευθερία της άσκησης της θρησκευτικής λατρείας και στην προστασία  της βούλησης ενός πολίτη να μην πιστεύει πουθενά, 
είναι προστατευμένα και όποιος θέλει σε εμάς να κάνει υποδείξεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης