Γράφει-σβήνει τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης ο Τσίπρας

Γράφει-σβήνει τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης ο Τσίπρας

Αντιπρόεδρος ο Δραγασάκης - Κουρουμπλής στο Εσωτερικών - Τσακαλώτος στο Οικονομικών, Φίλης στο Παιδείας - Τόσκας στο Δημόσιας Τάξης - Υπουργός Συντονισμού ο Νίκος Παππάς - Μουζάλας αντί Τασίας στη Μεταναστευτική πολιτική - Παπαγγελόπουλος κατά της Διαφθοράς

Γράφει-σβήνει τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης ο Τσίπρας
Στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης φαίνεται να «διασώζεται» ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις με τα περισσότερα πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης ωστόσο να παίρνουν και πάλι σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Ο Νίκος Βούτσης προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής και στο υπουργείο Εσωτερικών μετακινείται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφήνοντας τη θέση του στον μέχρι τώρα αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθό.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει και πάλι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη στα έσοδα και τον Δημήτρη Μάρδα υπεύθυνο για το λογιστήριο.

Κλείσιμο
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προαλείφεται για υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τη σχέση με τους δανειστές, δηλαδή την επίβλεψη της εφαρμογής του Μνημονίου. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Χουλαράκης θα διοριστεί αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη θέση του Δημήτρη Μάρδα.

«Σπάνε» τα υπουργεία Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης


Ο Γιώργος Σταθάκης παραμένει ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας - πρόκειται ουσιαστικά για το παλαιό υπουργείο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ, Βιομηχανία, Τουρισμός), καθώς φεύγουν από το προηγούμενο υπερυπουργείο και γίνονται χωριστά υπουργεία η Ναυτιλία – με τον Χρήστο Ζώη, αλλά και τον Θοδωρή Δρίτσα να είναι τα φαβορί και οι Υποδομές, τις οποίες αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός για τα θέματα αυτά Χρήστος Σπίρτζης.

Το παλιό υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης γίνεται τώρα δύο υπουργεία: Ένα αρμόδιο για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, με τον Παναγιώτη Σκουρλέτη να το αναλαμβάνει πιθανότατα – με αναπληρωτή τον Γιάννη Τσιρώνη - και ένα για την Αγροτική Ανάπτυξη, όπως ίσχυε παλιότερα, με τον Βαγγέλη Αποστόλου, που ήταν μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός για τα θέματα αυτά, να έχει την ευθύνη.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται να κρατήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με αναπληρώτρια την Θεανώ Φωτίου.

Για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης υπάρχει η πληροφορία ότι είναι υπό εξέταση η περίπτωση του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος πάντως έχει τον πρώτο λόγο, ενώ ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα είναι και πάλι στη θέση αυτή αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Αλλαγή και στη θέση του επικεφαλής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού απομακρύνεται οριστικά ο Γιάννης Πανούσης και τη θέση του παίρνει μάλλον ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ενώ το μεσημέρι ακουγόταν και το όνομα του Δημήτρη Βίτσα.

Με Προεδρικό Διάταγμα υλοποιήθηκε και το «σπάσιμο» του υπερυπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστά υπουργεία: Το Πολιτισμού και το Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για το Πολιτισμού ακούγεται ο Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ για το Παιδείας ο Νίκος Φίλης, αν και τα δύο αυτά χαρτοφυλάκια «πέρασαν» από πολλά ονόματα νωρίτερα, όπως του Κώστα Γαβρόγλου, για το δεύτερο.

Ο Νίκος Παππάς, ίσως ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, διατηρεί την κομβική θέση του στην κυβέρνηση αφού αναλαμβάνει τον συντονισμό όλου του υπουργικού συμβουλίου. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν ο κ. Παππάς θα διατηρήσει τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας ή θα αναλάβει ένα νέο υπουργείο Συντονισμού.

Η μέχρι τώρα εκπρόσωπος τύπου Όλγα Γεροβασίλη παραμένει φαβορί για κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται ότι διατηρεί ο υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος κατά πληροφορίες απάντησε θετικά στην πρόταση που του έγινε.

Πρέπει να θεωρείται σχεδόν -αν όχι απολύτως- βέβαιο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις που κατείχαν οι εξής:

Ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης ως υπουργός Επικρατείας, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Παύλος Πολάκης πάει ως υφυπουργός ή αναπληρωτής υπουργός στο Υγείας.

Πιθανή θεωρείται και η είσοδος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ίσως σε θέση αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ή σε θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Παιδείας.

Με σκοπό να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θεσμοθετείται θέση υφυπουργού για το ΕΣΠΑ, τη οποία αναμένεται να καταλάβει ο Αλέξης Χαρίτσης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης εμφανίζεται να έχει επιλεγεί ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Νικολόπουλος και Κουίκ από τους ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση


Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται ότι ο Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα υπουργοποίησης του Νίκου Νικολόπουλου. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρότεινε να μπει στην κυβέρνηση ο βουλευτής Αχαϊας, ενδεχόμενο με το οποίο διαφώνησε ο κ. Τσίπρας. Απίθανο θεωρείται επίσης να υπουργοποιηθεί η πρώην βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου, στην οποία ο Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί ότι θα μπει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. «Γιατί να υπουργοποιηθεί», λένε αρμόδιες πηγές για την κυρία Ξουλίδου, «επειδή ξέχασε να υποβάλει τα χαρτιά της για να ανακηρυχθεί υποψήφια βουλευτής;»

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο από τους ΑΝΕΛ δεν θα μετέχουν ο Γιάννης Σγουρίδης (τέως υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο Τέρενς Κουίκ (τέως υφυπουργός στον πρωθυπουργό).

Αύριο η ορκωμοσία

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί το αργά το βράδυ. Η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης αναμένεται αύριο το πρωί προτού ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Μεταναστευτικό.

Η σύνθεση της κυβέρνησης σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργός Εσωτερικών: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υπουργός Οικονομίας: Γιώργος Σταθάκης

Υφυπουργός για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ: Αλέξης Χαρίτσης

Υπουργός Υποδομών: Χρήστος Σπίρτζης
 
Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας

Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

Υπουργός Παιδείας: Νίκος Φίλης

Υφυπουργός Παιδείας για τη Νέα Γενιά: Σία Αναγνωστοπούλου

Υπουργός Πολιτισμού: Αριστείδης Μπαλτάς

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

Υπουργός Εργασίας: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας: Θεανώ Φωτίου

Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Ξυδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Δημήτρης Μάρδας

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Κάμμενος

Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Βίτσας

Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για αντιμετώπιση της διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργός Επικρατείας: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς


Σπάνε τρία «υπουργεία – μαμούθ» και προκύπτουν πέντε νέα

Βαθιά δομικές είναι οι αλλαγές που φέρνει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς διαπίστωσε ότι το μοντέλο του Ιανουαρίου με τα πολλά υπερυπουργεία δεν είναι λειτουργικό. Έτσι αποφάσισε να “σπάσει” τρία υπερυπουργεία, να επανασυστήσει κάποια παλιά και να συστήσει ορισμένα νέα, προκειμένου να αποκτήσει ευελιξία η κυβέρνηση. Έτσι από δέκα υπουργεία που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, φτάνουμε στον αριθμό 14 πλέον, με άγνωστο πάντως αριθμό αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Τρεις συν μία είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις:


1. Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σπάει στα τρία: Στο Οικονομία, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ, τον τουρισμό, ενώ αποκτά και την γενική γραμματεία Βιομηχανίας από το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Στο Υποδομών, που έχει την αρμοδιότητα του παλαιότερου Μεταφορών και Δικτύων και τα Δημόσια Έργα. Και τέλος στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

2. Το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται δύο: Το ένα με τίτλο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το άλλο είναι το παλιό Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Το υπερυπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων γίνεται “κόβεται” επίσης στα δύο, το παλαιό Παιδείας και Θρησκευμάτων από τη μια μεριά και το Πολιτισμού από την άλλη.


Έτσι, πλέον τα νέα «σπασμένα» και μετονομαζόμενα υπουργεία είναι:

1) υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

2) υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

3) υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

4) υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

5) υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γενικές Γραμματείες

Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους   από αυτήν φορείς, μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Να επισημανθεί ότι από το κείμενο του σχετικού διατάγματος δημιουργείται μια ασάφεια, καθώς κάνει λόγο για  «υπουργό» αρμόδιο  για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Τέλος, η Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Όπου, δε, αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, νοείται πλέον ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης