Κομισιόν: Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει τον Γιούνκερ για τις εκλογές

Κομισιόν: Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει τον Γιούνκερ για τις εκλογές

«Η Επιτροπή θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει πλήρης υποστήριξη του προγράμματος που υπεγράφη για την Ελλάδα έτσι ώστε να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπρέιντχαρτ - Ντάισελμπλουμ: Εκλογές και... γρήγορα

Κομισιόν: Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει τον Γιούνκερ για τις εκλογές
«Καμία έκπληξη» δεν προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η παραίτηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Άννικα Μπρέιντχαρτ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πλήρως ενήμερος έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο.
 
Συγκεκριμένα η Γερμανίδα εκπρόσωπος της Επιτροπής Άννικα Μπρέιντχαρτ δήλωσε πως:
 
«Η Επιτροπή σέβεται την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν αποτελεί όμως καμία έκπληξη για εμάς καθώς ο Πρόεδρος Γιούνκερ βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο Παυλόπουλο. Η Επιτροπή θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει πλήρης υποστήριξη του προγράμματος που υπεγράφη για την Ελλάδα έτσι ώστε να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις.»
 
Κλείσιμο
Η δήλωση της Γερμανίδας εκπρόσωπου Τύπου συμβαδίζει με τη γενικότερη Ευρωπαϊκή τοποθέτηση, όπως αυτή του Γερούν Ντάισελμπλουμ που αν και δήλωσε μη ενήμερος για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «δεν παραβιάζεται η συμφωνία» αλλά πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια με αμείωτο ρυθμό.  
 
«Ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Οκτώβριο»
 
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως ο στόχος για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος παραμένει σταθερός για τον Οκτώβριο, καθώς υποστηρίζει πως μια μεταβατική κυβέρνηση θα αρκέσει για την υλοποίηση των ψηφισθέντων προαπαιτούμενων.
 
Η ίδια πηγή τονίζει πως δεν υπάρχει άγχος από τη πλευρά της Επιτροπής γιατί η συμφωνία υπεγράφη με την Ελληνική Δημοκρατία και όχι με την κυβέρνηση και απέσπασε και ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη, συνεπώς δεν τίθεται θέμα αθέτησης της συμφωνίας.
 
Τέλος, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα γίνει σε περίπτωση πιθανής καθυστέρησης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων λόγω των εκλογών, ιδιαίτερα δεδομένου του γεγονότος πως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ψηφισθεί ένα δεύτερο μεταρρυθμιστικό κύμα, η κοινοτική πηγή ανέφερε πως ανέκαθεν υπήρχαν καθυστερήσεις.

Ντάισελμπλουμ: Ο Τσίπρας δεν παραβιάζει τη συμφωνία
Με τη διεξαγωγή εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραβιάζει την συμφωνία του με τους εταίρους, εκτίμησε το πρωί της Παρασκευής ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ανακοίνωση των εκλογών δεν αποτελεί από μόνη της παραβίαση της συμφωνίας, δήλωσε προσερχόμενος σε συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης