Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές στις 13 ή στις 20 Σεπτέμβρη

Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές στις 13 ή στις 20 Σεπτέμβρη

Την Δευτέρα ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου - Ο Αλ.Τσίπρας συνομίλησε με Θεοδωράκη, Γεννηματά - Απόψε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη - Με τη στήριξη ΕΕ και Βερολίνου οι κινήσεις Τσίπρα

Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές στις 13 ή στις 20 Σεπτέμβρη
Την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της απόφασής του να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές έχει σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις σημερινές του κινήσεις.

Από το πρωί ο κ. Τσίπρας συναντάται με κορυφαίους υπουργούς, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Λίγα λεπτά μετά τις 19:00 ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τους οποίους ενημέρωσε για την απόφασή του να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του προκειμένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Υπουργός της κυβέρνησης είπε σε δημοσιογράφους ότι πιθανότερη ημερομηνία για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών είναι η 20η Σεπτεμβρίου. Άλλες πληροφορίες έλεγαν μέχρι την τελευταία στιγμή ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας κάνει έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου στην προσπάθειά του να προλάβει την διεξαγωγή εκλογών ίσως και στις 13 Σεπτεμβρίου.
Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης που περιόδευε την Καλαμάτα ενημερώθηκαν να επιστρέψουν εσπευσμένα στην Αθήνα διότι, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, «έχουμε πολιτικές εξελίξεις». 
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο πρωθυπουργός προχώρησε έχοντας τη στήριξη τόσο της ΕΕ όσο και του Βερολίνου.


Σε Μεϊμαράκη και Μιχαλολιάκο οι διερευνητικές εντολές

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σήμερα ο κ. Τσίπρας να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο -κάτι που η Προεδρία θεωρεί πιθανό αλλά όχι βέβαιο- και να καταθέσει την εντολή. Στο ίδιο πλαίσιο διερευνάται η δυνατότητα να δώσει τηλεφωνικά τη διερευνητική εντολή στους αρχηγούς του δεύτερου και του τρίτου κόμματος για σχηματισμό κυβέρνησης στους κ.κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Νίκο Μιχαλολιάκο, οι οποίοι θα αρνηθούν, ώστε ακόμη και αύριο να γίνει η κοινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και να δρομολογηθεί το τυπικό της προκήρυξης άμεσων εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Πάντα στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει η πληροφορία ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει τηλεοπτική δήλωση εν είδει διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό, που θα εξηγεί τους λόγους της προσφυγής και το διακύβευμα των εκλογών. 

Την Δευτέρα, αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με φόντο τις εκλογές
Λίγα λεπτά πριν από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες, που είχε αρχίσει το μεσημέρι στη Βουλή. Αργότερα μετά την ολοκλήρωσή της, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί και σε δήλωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε διάγγελμα ώρα 20:00 απόψε, δηλαδή κατά τη διάρκεια των βραδινών δελτίων ειδήσεων.

Αποχωρώντας από τη Βουλή ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε σε συνομιλητές του ότι η πιθανότερη ημερομηνία για διεξαγωγή εκλογών είναι η 20η Σεπτεμβρίου. 

«Έτσι πρέπει» ήταν η σιβυλλική απάντηση κορυφαίου υπουργού ο οποίος -κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή- ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν οι εκλογές θα ανακοινωθούν σήμερα. Ο πρωθυπουργός δείχνει πλέον αποφασισμένος να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις εντός της ημέρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφασή του να επισπεύσει τις εκλογές. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρει στους συνομιλητές του την επιθυμία-έκκληση οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν ταχύτατα και τους εξηγεί γιατί επισπεύδει τη διαδικασία. Στη συνέχεια σήμερα αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα και αμέσως μετά, δηλαδή εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο και θα ενημερώσει για την απόφαση παραίτησης της κυβέρνησής του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κάποιοι πρότειναν τρόπους ώστε να γίνει ταχύτερα η διαδικασία της ανάθεσης των διερευνητικών εντολών στο δεύτερο και στο τρίτο κόμμα από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας θα υποβάλει την παραίτησή του.

Το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αν και σύμφωνα με πηγές οι δύο άντρες δεν συζήτησαν για τις εκλογές...





Νωρίτερα, στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν τόσο κυβερνητικά, όσο και κομματικά στελέχη. Νωρίτερα στο Μαξίμου μετέβη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών αποχώρησε νωρίς το απόγευμα, ενώ γύρω στις 5 τον πρωθυπουργό επισκέφθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.



Χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό το ποιοι άλλοι έχουν κληθεί, συνήθως ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύεται τους υπουργούς Επικρατείας κ.κ. Φλαμπουράρη και Παππά, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη, το γραμματέα του κόμματος Τάσο Κορωνάκη, το γραμματέα της ΚΟ Χρήστο Μαντά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει ακούσει διαφορετικές προτάσεις, από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξει. Όπως φαίνεται αυτή την ώρα οι εισηγήσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες έχουν ισχυροποιηθεί, ενώ δεν θεωρείται τυχαία η επίσκεψη στο Μέγραρο Μαξίμου εχθές του Κώστα Πουλάκη, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις, αλλά και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης