Βενιζέλος: Δεν θα περιμένω τον Τσίπρα μέχρι την Κυριακή - Πρέπει να αποτραπεί η καταστροφή

Βενιζέλος: Δεν θα περιμένω τον Τσίπρα μέχρι την Κυριακή - Πρέπει να αποτραπεί η καταστροφή

Πιστεύει ότι θα παραιτηθεί ο Τσίπρας πριν φέρει συμφωνία - Προβληματισμός Βενιζέλου με τη στάση της Φώφης Γεννηματά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Βενιζέλος: Δεν θα περιμένω τον Τσίπρα μέχρι την Κυριακή - Πρέπει να αποτραπεί η καταστροφή
Προβληματισμός υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διατηρεί μία καχυποψία για την παρουσία στην προηγηθείσα σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών. Το επιχείρημα είναι ότι δεν αποσαφηνίστηκε στην πρώτη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών το πλήρες πλαίσιο, ότι ήταν αόριστο και δεν δικαιολογεί υπογραφή. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκ των υστέρων ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, εκφράζοντας μάλιστα την μηδενική εμπιστοσύνη ότι θα φέρει συμφωνία και πως θα παραιτηθεί δρομολογώντας εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη του κόμματος συμφώνησαν με τον πρώην πρόεδρο και ανέφεραν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εθνική καταστροφή. 

Από την άλλη, η κ. Γεννηματά είναι υπέρ της σύγκλισης συμβουλίου, αν και ο πρωθυπουργός στην πρωινή του τηλεφωνική επικοινωνία δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς σε αυτό, αλλά της μετέφερε το κλίμα στη Σύνοδο, μεταφέροντας εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν θέλει ρήξη. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του επανέλαβε ότι ο χρόνος είναι ασφυκτικός και πως πρέπει να φέρει μία επωφελής συμφωνία για τη χώρα. Τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε η ίδια με τους ηγέτες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και την πίεση που άσκησε για αλληλεγγύη προς τη χώρα. Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας, η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων υπερβάσεων». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αυστηρό ύφος, υπογράμμισε ότι «ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προσωπικά και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο σύνολό της δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, μεταθέτοντας τις ευθύνες αλλού και σε άλλους»

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τις αμφιβολίες του για τις προθέσεις τους. Ο κ. Βενιζέλος ζητά να γίνει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών  για να αποσαφηνιστεί πλήρως το εθνικό πλαίσιο πριν το Σαββατοκύριακο, ενώ διαφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια, με το επιχείρημα ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, όχι να γίνει σόου.  Σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράστηκαν, στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πρέπει να γίνει κατανοητό  και να αποκαλυφθεί δημόσια το τι κάνει ο κ. Τσιπρας.

Κλείσιμο
Έκανε σαφές ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επίσημους και συμβατικούς λόγους και πως η  κατάσταση είναι ιστορικά  κρίσιμη, με την απειλή του αδιεξόδου να είναι άμεση. Έδειξε εντόνως ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι  “το να περιμένουμε τον Τσιπρα μέχρι την Κυριακή να φέρει συμφωνία με το ενδεχόμενο να μην φέρει συμφωνία, με τους καρχαρίες γύρω από την Ελλάδα, είναι κάτι που δεν μου αρκεί . Δεν με ενδιαφέρει ο εκ των υστέρων καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αποτροπή μιας εθνικής καταστροφής” και πρόσθεσε ότι πρέπει  “να διασφαλίσουμε συνεπώς  ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εθνική καταστροφή

Υπογράμμισε δε ότι είμαστε σε αδιέξοδο που μπορεί να πάρει  θεσμικές διαστάσεις και να μη φέρει ούτε ρήξη ούτε συμφωνία. “Να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος ότι δεν έχει εντολή ρήξης αλλά ούτε και εντολή αποδοχής όρων που καταψηφίστηκαν στο δημοψήφισμα . Και έτσι  να οδηγήσει τη χώρα, λίγες ώρες πριν την λήξη του χρόνου, σε θεσμικό αδιέξοδο”. 

“Κι η κυβέρνηση που θα αναλάβει να είναι κυβέρνηση "των προδοτών/ τεχνοκρατών". Με τον κ. Τσίπρα  "άμεμπτο ", χωρίς την υπογραφή του σε μνημόνιο Αυτές οι κομπίνες δεν θα γίνουν”, ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος. 

“Δεν θα υπάρχει   ούτε ανοχή, ούτε έλεος”, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι “ τον στηρίζει όλος ο ακροδεξιός ευρωπαϊκός θεσμός μέσα στο Ε.Κ. Ντρέπομαι. Να βγάλει  τη δική  της χώρα  απόν το ευρώ η Λεπέν κλπ, ενώ χαρακτήρισε “τραγωδία” την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης