Δημοψήφισμα: Απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι»

Δημοψήφισμα: Απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι»

Στο 0,6% η διαφορά - Ένας στους 10 Έλληνες δηλώνει αναποφάσιστος - Τι επιλέγουν οι πολίτες αναλόγως αν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ - Τρεις στους 4 λένε «ναι» στο ευρώ - Λανθασμένη θεωρεί το 48% την απόφαση για δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα: Απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι»
Σκληρό «ντέρμπι» με μικρό προβάδισμα του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το www.protothema.gr, στην οποία αποτυπώνεται ο μεγάλος διχασμός αλλά και η υψηλή σύγχυση στην κοινή γνώμη που προκαλείται από την κυβερνητική πρωτοβουλία.  

Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο (1η με 3 Ιουλίου) σε δείγμα 1400 ψηφοφόρων, το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Ναι», ποσοστό το οποίο είναι μόλις κατά 0,6% υψηλότερο από εκείνους που προτιμούν το «Όχι», το οποίο επιλέγεται από το 41,1% των ερωτηθέντων.

Στο 10,7% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφασίστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και 2,4% θα προτιμήσει το λευκό.

Κλείσιμο
Η διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Όχι» φαίνεται να βαίνει μειούμενη, καθώς στην αντίστοιχη έρευνα της Alco που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα, η διαφορά ήταν στο 1,3%, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε ελαφρά μεταστροφή που έκλεισε την ψαλίδα και έκανε ακόμη πιο αμφίρροπη την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των ψηφοφόρων ακολουθεί τη γραμμή των κομμάτων που ψήφισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα το «Ναι» να φθάνει στο 78% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο 77% σε όσους ψήφισαν το Ποτάμι. Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Όχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ, που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε ο Περισσός και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι».  

Λανθασμένη απόφαση, αλλά…


Πλειοψηφικά, οι πολίτες θεωρούν, σε ποσοστό 48%, λανθασμένη την απόφαση για το δημοψήφισμα, έναντι του 42% που την χαρακτηρίζει θετική.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα διχάζονται για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, καθώς το 44% υιοθετεί την κυβερνητική άποψη ότι η ουσία του ερωτήματος είναι το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση των Θεσμών, ενώ ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό ποσοστό της τάξης του 42% συμμερίζεται τον αντίλογο της αντιπολίτευσης ότι στην κάλπη της Κυριακής ψηφίζουμε για το «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ.

Διχάζεται η κοινή γνώμη

Ακόμη πιο ενδεικτικά για τον σχεδόν απόλυτο διχασμό της κοινής γνώμης, αλλά και τη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, είναι τα ευρήματα της έρευνας σύμφωνα με τα οποία το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με το «Όχι» δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, την άποψη της οποίας, ότι αν επικρατήσει το «Όχι» θα ισχυροποιηθεί η ελληνική διαπραγματευτική γραμμή, ενστερνίζεται μόλις το 31% όσων συμμετείχαν σην έρευνα. Την ίδια ώρα, όμως, το 60% των πολιτών αποδέχεται τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το «Όχι» δεν ενέχει κινδύνους εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ το 31% των ερωτηθέντων πιστεύουν το αντίθετο.   

Ισχυρό το «Ναι» στο ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή παραμένει η βούληση της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αλλά και του ενιαίου νομίσματος, καθώς τρεις στους τέσσερις πολίτες -ποσοστό 76%- τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, θεωρώντας ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, μόλις το 14% έχει την άποψη ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει με το δικό της νόμισμα.
Πλειοψηφικό είναι το αίτημα παραμονής στο ευρώ σε όλους τους πολιτικού χώρους, με πιο φανατικούς τους ψηφοφόρους του Ποταμιού, που θέλουν το κοινό νόμισμα σε ποσοστό 94%, και λιγότερο "θερμούς" τους οπαδούς του ΚΚΕ, που το προτιμούν σε ποσοστό 40%, έναντι του 38% που θέλουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Από τους άλλους χώρους παραμονή στο ευρώ θέλει το 68% του ΣΥΡΙΖΑ, το 90% της ΝΔ, το 56% της Χρυσής Αυγής, το 64% των ΑΝ.ΕΛ. και το 87% του ΠΑΣΟΚ.




















































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης