Η Μέρκελ δεν διαπιστώνει επαρκή πρόοδο, ενώ ο Τουσκ «βλέπει» happy end

Η Μέρκελ δεν διαπιστώνει επαρκή πρόοδο, ενώ ο Τουσκ «βλέπει» happy end

Ολάντ: Εφικτή και αναγκαία η συμφωνία αλλά υπάρχουν αποκλίσεις - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Δεν θα είναι τραγωδία του Σοφοκλή, θα έχει happy end - Διπλό μήνυμα Σουλτς σε Ελλάδα και θεσμούς αντίστοιχα: Τείνουμε χείρα βοηθείας-Βοήθηστε, η κατάσταση είναι τραγική

Η Μέρκελ δεν διαπιστώνει επαρκή πρόοδο, ενώ ο Τουσκ «βλέπει» happy end
Διορθώνοντας εμμέσως την πρόβλεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος υποστήριξε ότι τις επόμενες ώρες το ελληνικό ζήτημα θα έχει «happy end», η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι στο θέμα δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος. 

Δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα, είπε η κυρία Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με τους τρεις θεσμούς. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως για το θέμα της Ελλάδας θα αποφασίσουν, για άλλη μία φορά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξάγεται παράλληλα με το Eurogroup, δεν θα αναμιχθεί σε αυτό.


Ολάντ: Υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις

Την άποψη ότι Ελλάδα και Θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. 
Κλείσιμο

«Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «θα αφήσουμε όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση».

Όσο πιο γρήγορα υπάρξει λύση, τόσο το καλύτερο είπε ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα. «Στόχος της Ευρώπης είναι η επιτυχία και όχι η αποτυχία» προσέθεσε. 

«Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία .Υπάρχει διαφωνία στα μέσα και όχι στους στόχους. Είναι τεχνικό το ζήτημα» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος είπε ότι «πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας».  

Τουσκ: Σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος»
Τη στιγμή που το μπρα-ντε-φερ μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε δημοσίως την αισιοδοξία του πως η Αθήνα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Θέλοντας να δώσει έμφαση στο μήνυμά του, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα διπλωματικό ελιγμό με σκοπό να δοθεί νέα πνοή στις πολυήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Τουσκ στέλνει το μήνυμα παντού ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα καταλήξει σαν μια αρχαία ελληνική τραγωδία αλλά θα έχει ευχάριστο τέλος, happy end δηλαδή όπως τα περισσότερα blockbusters του Χόλιγουντ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τουσκ, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη: Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες. Αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».



Ενώ οι δύο πλευρές ψάχνουν το επόμενο βήμα, για μία συμβιβαστική λύση, είναι μάλλον θετικό το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή, το γεγονός πως δανειστές και ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τις συνομιλίες επιβαιβεώνουν το γεγονός πως και οι δύο πλευρές εργάζονται για συμφωνία.


Διπλό μήνυμα Σουλτς σε Ελλάδα και θεσμούς αντίστοιχα: Τείνουμε χείρα βοηθείας - Βοήθηστε, η κατάσταση είναι τραγική
«Στην πολιτική μου ζωή πάντοτε πίστευα ότι η λογική θα υπερισχύσει» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στο Eurogroup, προσθέτοντας πως «υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά οι προτάσεις πρέπει να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς».

Ο ίδιος, υπογράμμισε πως: «Λέω στην κυβέρνηση της Ελλάδας: Τείνουμε χείρα βοηθείας, πάρτε τη και την ίδια στιγμή λέω στους θεσμούς: Βοηθήστε την Αθήνα, η κατάσταση είναι τραγικη».

Μάλιστα, δεν δίστασε να υπογραμμίσει την «καλή δουλειά» που κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί τις προτάσεις των δανειστών. «Στόχος τώρα είναι στην Ελλάδα να δημιουργηθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» δήλωσε και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι πως δεν θα λύσουμε μακροπρόθεσμα όλα τα προβλήαμτα της χώρας».

Ο ίδιος υποστήριξε πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο κείμενο, από ελληνικής πλευράς, άξιο διαπραγμάτευσης, ωστόσο πλέον, «υπάρχει» και γι' αυτό «τώρα πρέπει να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει για να έρθουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν πλέον δύο χαρτιά, μπορούμε να κάνουμε συγκερασμό αυτών των δύο απόψεων; Πρέπει να το δει ο κ. Γιούνκερ...» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, σημείωσε ότι από τη σύναψη συμφωνίας «πρέπει να είναι ικανοποιημένοι και εκείνοι που έδωσαν τα λεφτά τους, αλλά και να μείνουν ικανοποιημένοι οι Ελληνες από αυτά που θα πούνε όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους...».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης