Γιατί βγήκε στην επίθεση ο «τελευταίος σύμμαχος» της Ελλάδας

Γιατί βγήκε στην επίθεση ο «τελευταίος σύμμαχος» της Ελλάδας

«Εγώ διέκοψα τις συνομιλίες γιατί δεν είχαν νόημα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν - Κυβέρνηση: Δεν είπαμε ότι οι προτάσεις ήταν του κ. Γιούνκερ αλλά συνθετική πρόταση των θεσμών - Βαρουφάκης: Ο Γιούνκερ μάλλον δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα

Γιατί βγήκε στην επίθεση ο «τελευταίος σύμμαχος» της Ελλάδας
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας την ότι λέει ψέματα αφού -όπως υποστήριξε- δεν μετέφερε σωστά τις θέσεις του στους Έλληνες πολίτες.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να επιβληθούν ορισμένα από τα μέτρα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

«Θα ήταν τεράστιο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξησή του δεν ήταν κάτι που ζητήθηκε από τους θεσμούς.

Κλείσιμο


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε νέες του δηλώσεις για τη χώρα μας, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαστρέβλωσε τις θέσεις του, καθώς μετέφερε στους ψηφοφόρους της πράγματα, τα οποία ο ίδιος δεν είπε ποτέ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Η συζήτηση για την Ελλάδα, εντός της χώρας αλλά και εκτός, θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτά που στην πραγματικότητα της έχει προτείνει η Κομισιόν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κατηγορώ την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει στον ελληνικό λαό πράγματα, τα οποία δεν συνάδουν με τα όσα έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Κομισιόν ήταν ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στον ηλεκτρισμό, ενώ, όπως σημείωσε, είχε προτείνει άλλους τρόπους για να βελτιωθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, μεταξύ των οποίων ήταν και μια «μικρή μείωση» στις αμυντικές δαπάνες.

«Αποφάσισα να σταματήσω να διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα, γιατί οι διαπραγματεύσεις, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούν πουθενά» αποκάλυψε ακόμα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε ακόμη πως δεν είχε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά την Κυριακή, λόγω της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό και όχι για την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν νοιάζομαι για τον ελληνική κυβέρνηση αλλά νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πολλοί Έλληνες πολίτες υποφέρουν περισσότερο από ότι άλλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάντηση της Κυβέρνησης στον κ. Γιούνκερ

Απάντηση στην επίθεση του κ. Γιούνκερ δημοσιοποίηση η ελληνική κυβέρνηση με την οποία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης λέγοντας πως ουδέποτε απέδωσε τις σκληρές προτάσεις που της υποβλήθηκαν στον κ. Γιούνκερ προσωπικά και στην Κομισιόν αλλά στο σύνολο των θεσμών.
Αναλυτικά το κέιμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«To κείμενο που παραδόθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό επισήμως την προηγούμενη Τετάρτη από τους θεσμούς περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ 10% στο ρεύμα και 4,5% στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1,8 δισ ευρώ και μείωση της συνατξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ.
Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών.
Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει τη διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ προτείνει και τη μείωση των αμυντικών δαπανών».


Βαρουφάκης: Ο Γιούνκερ μάλλον δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα


Την εκτίμησή του ότι ο πρόεδρος της Κομισίον δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό αφού δεν μετέφερε σωστά τις προτάσεις του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών είπε πώς οι προτάσεις των δανειστών, τις οποίες ο κ. Γιούνκερ μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ένα «χτύπημα» κατά των φτωχότερων πολιτών και ότι γενικότερα σε αυτές υπήρχε αύξηση του ΦΠΑ, μεγαλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν στις ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το κείμενο που παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ περιλάμβανε ξεκάθαρα 10% αύξηση στο ΦΠΑ, στον ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ 0,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε μάλιστα λόγο για προτάσεις οι οποίες μεταφέρουν τα βάρη στους αδύναμους και «χτυπούν» τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, σημειώνοντας πώς η πρόταση για τον ΦΠΑ που μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα είναι «βαθιά υφεσιακή».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η αντιπρόταση της Αθήνας που περιλαμβάνεται στο 47 σελίδων κείμενο που η κυβέρνηση έστειλε στους Θεσμούς περιλαμβάνει χαμηλό ΦΠΑ 6% για φάρμακα και βιβλία, έναν μέσο που φτάνει το 11% για τα τρόφιμα, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, το ρεύμα και έναν υψηλό 20%.

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Άνχελ Γκουρία για να συζητήσουν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

«Θα συζητήσουμε την συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα αντικαταστήσουμε την εργαλειοθήκη», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σουλτς: «Είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης Τσίπρα»

Από την πλευρά του, σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών συνέστησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις».

«Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του "φτάνει!", και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα» δηλώνει ο κ. Σουλτς στο «Spiegel online».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Τέλος, σημείωσε πως ο κ. Γιούνκερ έκανε «κοινωνικά ανεκτές» προτάσεις και πρόσθεσε: «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό».

Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων ζητά από τον Τσίπρα να... εκπαραθυρώσει τον Βαρουφάκη!

Την ώρα, δε, που ο υπουργός των Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «σαρώνει» εκ νέου τα διεθνή ΜΜΕ, με δηλώσεις και συνεντεύξεις του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, «φωνές» από τη Γερμανία εγείρουν εκ νέου ζήτημα απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα έπρεπε να δείξει στην ευρωζώνη το σοβαρό του ενδιαφέρον για σταθεροποίηση της χώρας του, με το να απολύσει τον υπουργό Οικονομικών του» δήλωσε ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο κ. Βαρουφάκης μπλοκάρει με ύβρεις και κόλπα την πιθανότητα για μια συνεννόηση, σχολίασε ο κ. Λίντνερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Προσέθεσε, δε, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να διαλέξει: «Θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί με τον Βαρουφάκη την ευρωζώνη ως χώρο για παιχνίδι ή επιστρέφει στο τραπέζι των σοβαρών συζητήσεων;».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης