«Κλειδί» οι συντάξεις για συμφωνία

«Κλειδί» οι συντάξεις για συμφωνία

Η κυβέρνηση επιμένει να μη βάζει στο τραπέζι συντάξεις και εργασιακά - Οι θεσμοί ζητούν πολλαπλάσια μέτρα σε φόρους - Αγκάθι το δημοσιονομικό κενό - Το Brussels Group πρέπει να καταγράψει έως αύριο την κατάσταση

«Κλειδί» οι συντάξεις για συμφωνία
Μόνος αντιμέτωπος με όλους βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός καθώς ακόμα και η σιωπή (αντί ανακοινώσεων και τελεσιγράφων) που ακολούθησε την δίωρη σύσκεψη της πενταμερούς των δανειστών στο Βερολίνο ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Γούνκερ εξέτασαν τα υπέρ και τα κακά κάθε επιλογής τους, αφήνοντας στον Αλέξη Τσίπρα τα δύσκολα, εντός και εκτός συνόρων.
 
Αν και η κυβέρνηση «καίγεται» να μάθει τις πραγματικές διαθέσεις των δανειστών, η σύσκεψη για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα δεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Η παράταση της αγωνίας δείχνει πως το «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης ίσως κριθεί... στις καθυστερήσεις (ή στον «ξαφνικό θάνατο»). Η εντολή να συνεχιστούν «εντατικά» οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group μικρή σημασία έχουν αφού, αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση, η ομάδα Χουλιαράκη και οι εκπρόσωποι των θεσμών μπορούν να σβήνουν και να γράφουν μέτρα για εβδομάδες ή και για μήνες χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.
 
Παρότι όμως κείμενα και προσχέδια συμφωνίας «πάνε και έρχονται», κάθε καταληκτική διορία ως τώρα έχει παρέλθει άπραγη και πλέον η ελληνική οικονομία κινείται σε ναρκοπέδιο, χωρίς να ξέρει κανείς αν στο επόμενο βήμα θα σκάσει νάρκη ή όχι.
 
Επόμενη ημερομηνία –«κλειδί» θεωρείται πλέον η 12η Ιουνίου, κατά την οποία πρέπει να πληρωθούν 350 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και άλλα 650 για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων. Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να καθορίσουν τη στάση τους με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την πενταμερή σύσκεψη των δανειστών στο Βερολίνο.
 
«Κλειδί» οι συντάξεις

Κλείσιμο
Σαν να μην πέρασαν 4 μήνες αφότου ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, οι τεχνικές διαβουλεύσεις που υπεκατέστησαν την αξιολόγηση της Τρόικα εξακολουθούν να διεξάγονται επί τη βάσει των email Χαρδούβελη και Βαρουφάκη, που η κυριότερη διαφορά τους είναι ότι πως, ενώ οι αλλαγές σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό υποκαθίστανται πλέον από φοροεισπρακτικά μέτρα, δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε πολιτική συμφωνία και χρηματοδότηση για τη χώρα.
 
Αντιθέτως, ενώ πριν μια εβδομάδα Μέρκελ-Ολάντ μιλούσαν για συμφωνία ως τα τέλη Μαΐου (και ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν την 5η Ιουνίου) η Κομισιόν έχει ανοίξει και...παράθυρο για μέχρι τα τέλη Ιουνίου, χωρίς όμως να φαίνεται πώς η Αθήνα θα αποφύγει ξανά (όπως στις 12 Μαΐου) τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών στο ΔΝΤ, που θα είχε ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης της Οικονομίας από την ΕΚΤ μέσω του ELA.
 
Ολα αυτά δείχνουν πως η κυβέρνηση παίζει μέχρι το τέλος το χαρτί της «ανατίναξης» της ευρωζώνης, για να αποφύγει νέα μέτρα λιτότητος που ζητούν οι θεσμοί, έχοντας εξασφαλίσει λεφτά για να πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις για δυο ή τρία 15ήμερα ακόμη.
 
Αντιθέτως, όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προϊδεάσει την κοινή γνώμη για ένα ορυμαγδό γεγονότων, μιλώντας για «σκηνικό ψευδούς κινδύνου», τον οποίο όμως δεν πιστεύει ότι θα ζήσει πραγματικά η χώρα, ποντάροντας κυρίως στις επιπτώσεις που θα είχε ένα Grexit για την Ευρώπη. Είτε επαληθευθεί πάντως είτε όχι στις προβλέψεις του, τα γεγονότα θα προκαλέσουν αναπόφευκτα θρυαλλίδα εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
 
Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Αν η κυβέρνηση επιμείνει να μη βάζει στο τραπέζι τις συντάξεις και τα εργασιακά, οι θεσμοί ζητούν πολλαπλάσια μέτρα σε επιβολή νέων φόρων. Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού πρέπει να καλυφθεί από τον ΦΠΑ, αλλά οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς πόρρω απέχουν από τις αυξήσεις που ήθελαν και ζητούσαν οι δανειστές.
 
Και αν οι Ευρωποίοι έχουν λόγους να θέλουν μία συμφωνία «στα γρήγορα», ειδικά το ΔΝΤ που λειτουργεί ως Τράπεζα δεν δείχνει διατεθειμένο να πει ένα πρόχειρο «ναι» χωρίς όρους και δεσμεύσεις.
 
Για όλα αυτά, το Brussels Group πρέπει να καταγράψει την κατάσταση ως και αύριο, πριν φανεί αν η Αθήνα θα πληρώσει ή όχι τη α' δόση των 300 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ μέσα στο μήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης