Πώς «μεταφράζονται» οι σημειώσεις Βαρουφάκη

Πώς «μεταφράζονται» οι σημειώσεις Βαρουφάκη

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, ο κύριος Παπανικολάου από το ΤΧΣ και τα ενοίκια του Δημοσίου στο μπλοκάκι του Γιάνη Βαρουφάκη - Γιατί δίπλα στο σημειωματάριο είχε δύο νομίσματα

Πώς «μεταφράζονται» οι σημειώσεις Βαρουφάκη
Οι έγνοιες και τα άγχη του Γιάνη Βαρουφάκη για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, για τον ορισμό ενός νέου μέλους -αλλά με μεγάλο ειδικό βάρος- στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και για εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ από καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, αποτυπώνονται στο μπλοκάκι σημειώσεων του υπουργού Οικονομικών, το οποίο συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός τη στιγμή που υποδεχόταν τον πρωθυπουργό στο γραφείο του, ενόψει της κρίσιμης χθεσινής σύσκεψης για το μέλλον της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group.  
 
Έστω και αθέλητα, με τον τρόπο αυτό έρχονται στη δημοσιότητα προβλήματα που έχει να επιλύσει καθημερινά ο υπουργός, όπως τα καταγράφει ο ίδιος στην ατζέντα του. 
 
Κλείσιμο


Μεταξύ άλλων, έγραψε ο ίδιος: 
 
-Σαββαΐδου να τα βρει με το ΣΔΟΕ.
 
Πρόκειται για τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου και τις αλλαγές που κυοφορούνται στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καθώς η κυβέρνηση προωθεί την συγχώνευση του ΣΔΟΕ που υπάγεται σήμερα στην ευθύνη της αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, με το «μικρό ΣΔΟΕ» που έχει δημιουργηθεί με ελεγκτές των εφοριών, υπό την «ομπρέλα» της ΓΓΔΕ. 
 
Το ενδιαφέρον του υπουργού Οικονομικών,  όπως λένε συνομιλητές του, για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ είναι μεγάλο, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής σαιζόν στα νησιά, όπως και η αγωνία του για το πώς μπορεί να λειτουργήσει με μόλις «μάχιμους» 100 ελεγκτές που διαθέτει τη στιγμή αυτή στο δυναμικό του. Η αναφορά γίνεται τη στιγμή που, όπως λένε οι γνωρίζοντες,  στο …«μεγάλο ΣΔΟΕ» επικρατεί αναβρασμός για τον τρόπο διοίκησης του νέου ειδικού γραμματέα κυρίου Παναγιώτη Δάνη -και καθώς απειλούνται και νέες παραιτήσεις στελεχών από το Σώμα, τη στιγμή που αυτό καλείται να συνεργαστεί με το …«μικρό ΣΔΟΕ» πριν συγχωνευθεί τελικά μαζί του.  
 
-Μέλος ΔΣ ΤΧΣ (Σπύρος Παπανικολάου) 
 
Ο κύριος Σπύρος Παπανικολάου διετέλεσε γενικός διευθυντής και πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 2005 ως το 2010. Στην διαδρομή του έχει καταγραφεί ότι είχε καυτηριάσει τα λάθη για το «μυστικό δάνειο» του 2001 από την Goldman Sachs και πως στα τέλη του 2009 και τις αρχές του 2010 συγκρούστηκε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ –χωρίς να πετύχει να επιβάλει την άποψή του όμως- επιμένοντας να δανειστεί εσπευσμένα και προκαταβολικά το δημόσιο μεγάλα κεφάλαια από τις χρηματαγορές για να καλύψει τις ανάγκες της χρονιάς,  γιατί αντελήφθη πως έπρεπε να προλάβει την άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων, που ως αποτέλεσμα είχαν τελικώς να αποκλειστεί από τις αγορές και να οδηγηθεί στο Μνημόνιο. Μάλιστα έχει κληθεί και καταθέτει την Τετάρτη 3 Ιουνίου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μνημόνια, ως μάρτυρας. 
 
Όπως προκύπτει από τις σημειώσεις Βαρουφάκη, προτείνεται από την κυβέρνηση να μετάσχει στο ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την αποχώρηση της κυρίας Σακελλαρίου από την ηγεσία του ΤΧΣ.  
 
-Άμεση μετεγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών σε δημόσια κτίρια
 
Ο κύριος Βαρουφάκης δεν έχει κρύψει σε συνομιλητές του την ενόχλησή του γιατί το κράτος πληρώνει περί τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για μισθώματα επειδή, για διάφορους λόγους, κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν ήδη εγκαταλείψει κτίρια που νοικιάζουν προκειμένου να στεγαστούν σε κτίρια ιδιοκτησίας του δημοσίου, ώστε να μην σταματήσουν να πληρώνουν για ενοίκιο. 
 
Στο σημειωματάριο του υπ. Οικονομικών αναγράφεται ακόμη:
 
-JFK-Brussels: αφορά προφανώς κάποια από τα επόμενα ταξίδια που σχεδιάζει σε Ευρώπη και Αμερική
.
-TAXES (φόροι): ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. 
 
Στο τραπέζι δίπλα στο σημειωματάριο υπήρχαν και δύο νομίσματα, του ενός ευρώ και των 20 λεπτών. Λίγο πριν τη σύσκεψη του είχαν φέρει καφέ και τα κέρματα ήταν τα ρέστα από τον λογαριασμό του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης