Εθεσε εαυτόν «εκτός» ο Βαρουφάκης μετά τη σύγκρουση με τους υπουργούς Οικονομικών

Εθεσε εαυτόν «εκτός» ο Βαρουφάκης μετά τη σύγκρουση με τους υπουργούς Οικονομικών

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι μπαίνει, προς το παρόν, στο «ψυγείο» - Με μία φράση του Ρούζβελτ και μέσω Twitter ομολόγησε ότι οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών τον μισούν - Μαξίμου: Δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οικονομικών - Financial Times: Οι Ευρωπαίοι παρακάμπτουν τον Βαρουφάκη και στρέφονται στον Τσίπρα

Εθεσε εαυτόν «εκτός» ο Βαρουφάκης μετά τη σύγκρουση με τους υπουργούς Οικονομικών
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης να αναγνωρίζει και να καλοδέχεται το μίσος των ευρωπαίων ομολόγων του ωστόσο είναι βέβαιο ότι το μίσος αυτό και η εν γένει κακή σχέση που έχει αναπτυχθεί δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την ούτως ή άλλως δύσκολη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. 

«Είναι ομόθυμοι στο μίσος τους για εμένα, και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους», ήταν η φράση του Ρούσβελτ που χρησιμοποίησε ο κ. Βαρουφάκης στο tweet για να περιγράψει την σχέση του με ενίους ομολόγους του. Ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε ομοβροντία από τον Σόιμπλε και τους ομολόγους του στο Eurogroup της Λετονίας και τους ανταπέδωσε την περιφρόνηση με το να μην συμμετάσχει στο γεύμα στην λήξη των εργασιών. Τα όσα διεμήφθησαν τόσο όσον αφορά στην διαπραγμάτευση όσο και τις σχέσεις του κ. Βαρουφάκη με τους ομολόγους του συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μόλις επέστρεψε από την Ρίγα ο κ. Βαρουφάκης κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά αυτή την φορά δεν ακολούθησε έξοδος των δύο προκειμένου να διασκεδαστούν οι πληροφορίες περί “προβληματισμού του πρωθυπουργού”.  

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά φειδωλό στις αναφορές του και περιορίζεται να λέει ότι “δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού”. Φυσικά αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αντικατάσταση του υπουργού του ενόσω διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και μόνο γιατί εκείνος που το έθεσε ήδη πριν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ο κ. Σόιμπλε. Ωστόσο οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα είναι μία από τις διορθωτικές κινήσεις στον ανασχηματισμό που θα γίνει. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει σύντομα μόλις κλείσει η συμφωνία που θα αποκαταστήσει την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία -μετά την 11 Μαίου- ή μεταφερθεί για αργότερα. Σε σχέση με τον κ. Βαρουφάκη πάντως υπάρχει και το συμπληρωματικό ερώτημα αν θα είναι εκείνος που θα χειριστεί την διαπραγμάτευση για την μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους. Το μίσος των ευρωπαίων ομολόγων του πάντως ίσως λειτουργεί υπέρ του καθώς αναχαιτίζει την αντιπάθεια των συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο.
 
Κλείσιμο
Δεν είναι κρυφό ότι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης δεν εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος που διατηρεί άριστη σχέση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης άσκησε κριτική στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σημαδεύοντας βέβαια τον κ. Βαρουφάκη. Σκληρή κριτική είχε ασκήσει παλαιότερα στον υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γιάννης Μηλιός ο οποίος έμεινε εκτός οικονομικού επιτελείου και εσωκομματικά φλερτάρει με την αριστερή πτέρυγα. 

Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ο κ. Τσίπρας ο οποίος κάνει την διαπραγμάτευση επιδιώκοντας λύση το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την κ. Μέρκελ ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ντάισενμπλουμ ενώ τις συνεννοήσεις περί το Brussels Group τις κάνει ο κ. Νίκος Χουλιαράκης με τον εκπρόσωπο της ΕΕ Κοστέλο. Για τις συνεδριάσεις του Brussels Group και την προετοιμασία των ελληνικών θέσεων το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των κ.κ. Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.


FT: Οι Ευρωπαίοι παρακάμπτουν τον Βαρουφάκη και στρέφονται στον Τσίπρα


Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρονται σε νέο δημοσίευμά τους για την χώρα μας οι Financial Times.

Σύμφωνα, όμως, με τους FT, οι νέες συνομιλίες Τσίπρα, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group τη Δευτέρα, δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη θέλουν και προσπαθούν να παρακάμψουν το Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να βρεθεί λύση και να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και όπως φέρεται να δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος  αξιωματούχος, ακόμη και στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών η οποία, όπως σημειώνουν οι FT, οδηγεί τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να τον προσπεράσουν και να αναζητήσουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα μια πιο προσιτή επικοινωνία. Διαβάστε περισσότερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης