Βούτσης: Λεφτά μέχρι μέσα Απριλίου - Σκουρλέτης: «Αν δεν πάρουμε χρήματα σε 10 μέρες τότε... λυπάμαι»

Βούτσης: Λεφτά μέχρι μέσα Απριλίου - Σκουρλέτης: «Αν δεν πάρουμε χρήματα σε 10 μέρες τότε... λυπάμαι»

Θα πληρώσουμε μισθούς-συντάξεις και όχι το ΔΝΤ, προειδοποιεί ο ΥΠΕΣ - Διάψευση Σακελλαρίδη

Βούτσης: Λεφτά μέχρι μέσα Απριλίου - Σκουρλέτης: «Αν δεν πάρουμε χρήματα σε 10 μέρες τότε... λυπάμαι»
Σε μια παραδοχή - «βόμβα» προχωράει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel για τις διαπραγματέυσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», αλλά και για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ο κ. Βούτσης στη συνέντευξή του σημειώνει πως: «Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου». 

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης αναφέρει: «Αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ». Αυτό όμως πρέπει «να γίνει σε συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός».

Σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις της κυβέρνησης λέει ότι αίτημα της είναι η επιστροφή των 1,2 δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, «τα οποία εμβάσαμε κατά λάθος μέσα στα 11 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Προσθέτει, δε: «Θέλουμε τα 1,9 δισ. από το Ταμείο διάσωσης τραπεζών, που παρακρατούνται εδώ και μήνες - Τα χρήματα προέρχονται από τα κέρδη του προγράμματος αγοράς ομολόγων SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ)».

Υπογραμμίζει, επιπλέον, πως η Ελλάδα θα ήθελε τουλάχιστον μια μίνιμουμ συμμετοχή στα χρήματα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι.

Σε ό,τι αφορά στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης της περιγράφει ως εξης: 
Κλείσιμο
- Άρνηση της απελευθέρωσης του ανώτατου ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
- Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις.
- Δεν θέλουμε άλλες μειώσεις συντάξεων και μισθών.
- Καμία μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ούτε αύξηση του ΦΠΑ.

- Όχι άλλη διάβρωση του εργατικού δικαίου, αντιθέτως. Θέλουμε να αναστρέψουμε τη διάβρωση του εργατικού δικαίου και να αποκαταστήσουμε τις προηγούμενες εργασιακές σχέσεις. Όσον αφορά σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θα επανεξεταστούν όλες, για να δούμε κατά πόσο διαφυλάχτηκε το δημόσιο συμφέρον. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για το δημόσιο συμφέρον. Το σύνθημα είναι: Όχι στο ξεπούλημα!

Επίσης, ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος είπε ότι «η τωρινή θέση είναι ότι πρόκειται για την ονομαστική μείωση του δημοσίου χρέους τουλάχιστον στο μισό με διάφορες προσεγγίσεις και διάφορους τρόπους. Αυτό έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση με τους θεσμούς». Υπενθύμισε, δε, ότι από τον Αύγουστο «δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει τα χρέη της μόνο με ίδια μέσα, χωρίς δανεισμό».

Σε σχέση με τις σχέσεις της Ελλάδας με Ρωσία και Κίνα, είπε ότι από τον Ιούνιο και μετά η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται «να αποτελέσουν συμπληρωματικά προς μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους», αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου, ελληνικού «σχεδίου Α». Πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο θα ξεκινήσει εκ των πραγμάτων τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου και συμπεριλαμβάνει μείωση του χρέους, το τέλος των μέτρων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης.

Δεν έκρυψε, πάντως, και την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να αναπτύξει στενότερη σχέση με τη Ρωσία. Είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να μας βοηθήσει και η Ρωσία στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Τόσο μέσα από εμπορικές συμφωνίες, όσο και μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά».

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», είπε σχολιάζοντας το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχουν Έλληνες και πλούσιοι ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν σωρεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και τότε σε περίπτωση εξόδου θα υπάρξουν αυτόματα δύο Ελλάδες, με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις». Ο υπουργός Εσωτερικών στάθηκε, επίσης, και στη γεωστρατηγική σχέση της Ελλάδας λέγοντας πως «είναι άγκυρα στρατηγικής σημασίας στην ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά στο κόμμα του, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ευτύχημα για την Ευρώπη, «διότι στην Ελλάδα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με τις ριζοσπαστικές κοινωνικές διεκδικήσεις, αντί για την άκρα δεξιά όπως συμβαίνει ακόμα και σε χώρες του Βορρά».

Ο κ. Βούτσης, στην ίδια συνέντευξη, είπε ότι ο ίδιος ανήκει «στους Αριστερούς με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό». Μιλώντας για την ομάδα Λαφαζάνη ανέφερε ότι «η αριστερή πλατφόρμα δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη, όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να μεταμορφωθεί/αλλάξει».

«Είμαστε ένα πολύ δημοκρατικό κόμμα, αυτό κρατά ενωμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.


Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Βούτση, ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τα μέσα Απριλίου και πως η κυβέρνηση θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι το ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος», ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική  κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Ολόκληρη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Reuters: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις  της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει  καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».


Δόση στο ΔΝΤ ναι, ρευστότητα όχι
Να σημειωθεί πως, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι στο ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου, ωστόσο, δεν διαψεύδει επί της ουσίας αυτό για το οποίο προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης στη συνέντευξή του, πως η ρευστότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη μέχρι τα μέσα Απριλίου.


Σκουρλέτης: Αν δεν πάρουμε χρήματα σε 10 μέρες τότε... λυπάμαι

Αίσθηση προκαλεί δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη σε γερμανική εφημερίδα o οποίος αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει να μείνει στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να κολυμπήσει αν την πετάξουν εκτός και ετοιμάζει plan B, με φόντο την προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας.

Η Die Zeit, σύμφωνα με τη Deutsche Welle - φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα'».

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (...) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε». Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο σχέδιο Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτό η Ρωσία, εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Η προσέγγιση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με τη Μόσχα σχολιάζεται και από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γερμανός αρθρογράφος κάνει λόγο για «φλερτ με τη Μόσχα», εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ρισκάρει να απομονωθεί πλήρως εντός της ΕΕ». Ο Γερμανός σχολιαστής θεωρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τύχει θερμής υποδοχής στο Κρεμλίνο αφού όπως υπογραμμίζει, «η Ρωσία έχει οικονομικές φιλοδοξίες στην Ελλάδα».

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης