«Υποβαθμίζει» το Μαξίμου τη δήλωση Καμμένου για 70-30 συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ

«Υποβαθμίζει» το Μαξίμου τη δήλωση Καμμένου για 70-30 συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - Ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσαν ΝΔ και Ποτάμι

«Υποβαθμίζει» το Μαξίμου τη δήλωση Καμμένου για 70-30 συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ
Ερωτηματικά και αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το θέμα που άνοιξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος με την πρότασή του στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυρία Βικτόρια Νούλαντ, για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ποσοστό 70%-30%.

Το Μέγαρο Μαξίμου «δεν ασχολείται» με το ζήτημα, σκοπίμως το υποβαθμίζει, μέχρι να αποσυρθεί από την επικαιρότητα. Δείχνει έτσι ότι ήταν θέση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χωρίς να έχει προυπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Μόνο ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε να περιμένει ο κ. Καμμένος τον αρμόδιο υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να επιστρέψει από το ταξίδι του στην Μόσχα. Είναι σαφές ότι δεν είναι θέση της κυβέρνησης η πρόταση του κ. Καμμένου στην υφυπουργό των ΗΠΑ, κυρία Νούλαντ, αλλά, από την άλλη, δεν θέλουν να τον «αδειάσουν».

Κλείσιμο
Αλλά και από την πλευρά του κ. Καμμένου περισσότερο μοιάζει με κίνηση που θέλει να δείξει προς τους εταίρους και δανειστές, εν μέσω μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης, ότι η Ελλάδα αναζητά και εναλλακτικούς τρόπους για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων των ενεργειακό της πλούτο και τη γεωπολιτική της θέση.

Το θέμα πάντως προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ και το Ποτάμι κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή για το αν οι δηλώσεις Καμμένου περί συνεκμετάλλευσης αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του στους συναρμόδιους υπουργούς ρωτά στην περίπτωση που ισχύουν οι δηλώσεις του υπουργού «ποιο είναι το συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, που θα οδηγήσει στη συνεκμετάλλευση, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά συμφέροντα;».

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, πάλι, ρωτά αν «η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ με ποσοστά 70 Ελλάδα - 30 ΗΠΑ είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα και αναπάντητα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα. Περιμένουμε  να γίνουν το ταχύτερο στοιχειώδεις ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης