Stratfor: Η Ευρώπη θα χωριστεί στα τέσσερα τα επόμενα δέκα χρόνια

Stratfor: Η Ευρώπη θα χωριστεί στα τέσσερα τα επόμενα δέκα χρόνια

H Γερμανία θα έχει οικονομικά προβλήματα την επόμενη 10ετία - Η Ρωσία θα καταρρεύσει

Stratfor: Η Ευρώπη θα χωριστεί στα τέσσερα τα επόμενα δέκα χρόνια
Τις προβλέψεις της για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και τους συσχετισμούς δυνάμεων για την επόμενη δεκαετία ανακοίνωσε το ίδρυμα μελετών Stratfor, εκτιμώντας ότι ο κόσμος θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος απ' ό,τι είναι σήμερα κι ότι ολοένα και περισσότερες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το χάος.

Συγκεκριμένα το Stratfor προβλέπει ότι:

1. Η Ρωσία θα καταρρεύσει

Κλείσιμο
Αν και δεν θεωρεί πιθανή μια εξέγερση στο εσωτερικό της Ρωσίας, η Stratfor εκτιμά ότι οι κυρώσεις, η πτώση στις τιμές πετρελαίου, η πτώση του ρουβλιού και οι αυξανόμενες εξοπλιστικές δαπάνες θα αποδυναμώσουν την ισχύ της ρωσικής κυβέρνησης σε τέτοιο βαθμό που θα προκύψουν ημιαυτόνομες περιοχές που απλά θα πρέπει να ανέχονται η μία την άλλη.

"Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να επιβιώσει η Ρωσία με τη σημερινή της μορφή" αναφέρει η ανάλυση.

2. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν

Καθώς τα πυρηνικά όπλα στη Ρωσία είναι διασκορπισμένα σε μια αχανή έκταση, μια πιθανή αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, όπως ειπώθηκε παραπάνω, θα εκθέσει τα όπλα αυτά σε διάφορα "χέρια", πιθανώς επικίνδυνα.

Αυτός ο κατακερματισμός των αποθεματικών των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τη Stratfor.

Μια τέτοια κατάσταση θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις.

"Η Ουάσινγκτον είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, είτε μέσω μιας σταθεροποίησης των επιμέρους κυβερνήσεων είτε με την κατασκευή ενός νέου στρατιωτικού όπλου που δεν φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή" τονίζει.

3. Η δύναμη των ΗΠΑ στον πλανήτη θα μειωθεί

Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να ακολουθούν τον ηγετικό ρόλο που έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής και θα επιλέγουν τις καταστάσεις στις οποίες έχουν δικαιοδοσία.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως αλλά θα κρατήσουν πολύ χαμηλότερο προφίλ. Αυτό θα επιτείνει το χάος και την αταξία στην οποία εισέρχεται ο κόσμος την επόμενη δεκαετία" υπογραμμίζει η Stratfor.

4. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα

"Περιμένουμε από τη Γερμανία να αντιμετωπίσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα επόμενα 10 χρόνια" αναφέρει η Stratfor, εξηγώντας ότι καθώς η οικονομία της εξαρτάται από τις εξαγωγές κι έχει επωφεληθεί από την απελευθέρωση του εμπορίου στην Ευρωζώνη, η χώρα είναι αυτή που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από μια παρατεταμένη ευρωκρίση. Η εγχώρια κατανάλωση της Γερμανίας δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό από την πτώση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την μείωση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να βιώσει μια στασιμότητα, παρόμοια της Ιαπωνίας.

5.Η Πολωνία θα αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην Ευρώπη

Τη θέση της Γερμανίας σε όρους οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πολιτικής επιρροής θα καταλάβει η Πολωνία.

Ο πληθυσμός της δεν πρόκειται να μειωθεί περισσότερο από τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Σημαντικός παράγοντας για την οικονομική και πολιτική της ανέλιξη είναι και το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη και η πιο εύρωστη ευρωπαϊκή χώρα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

6. Η Ευρώπη θα χωριστεί στα τέσσερα

Μπορεί πριν από λίγα χρόνια η ευρωπαϊκή ενοποίηση να αποτελούσε τη μόνη φυσική πορεία, καθώς τα οικονομικά και πολιτικά σύνορα της Ευρώπης εξαφανίζονταν. Αλλά σε δέκα χρόνια από τώρα αυτό ίσως να φαίνεται απλά μια μακρινή ανάμνηση.

"Η Ευρώπη θα χωριστεί σε 4 κομμάτια, τελείως διαφορετικά το ένα με το άλλο: στη δυτική Ευρώπη, την ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τα βρετανικά νησιά. Αν και θα συνυπάρχουν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τόσο κοντά όσο βρίσκονταν πριν" αναφέρει η ανάλυση.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβιώσει με τη μία ή την άλλη μορφή, αλλά οι σχέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομίας και στρατού θα κυβερνώνται κυρίως μέσω διμερών σχέσεων, σε περιορισμένη κλίμακα και κυρίως θα είναι μη δεσμευτικές" εξηγεί.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης