Τα κείμενα Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ που παγίδευσαν τον Βαρουφάκη

Τα κείμενα Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ που παγίδευσαν τον Βαρουφάκη

Δείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές -Τι ανέφερε το πρώτο κείμενο που φέρεται να ετοιμάσε ο Γάλλος επίτροπος και αρχικά αποδέχθηκαν η Κομισιόν και το ΔΝΤ - Πώς το άλλαξε ο πρόεδρος του Eurogroup για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Γερμανών

Τα κείμενα Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ που παγίδευσαν τον Βαρουφάκη
Στη δημόσιοτητα δόθηκαν από τον δημοσιογράφο του Channel 4 Paul Mason δύο διαφορετικές εκδοχές για το προσχέδιο που φέρεται να παρουσίασε ο Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάννη Βαρουφάκη όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Η πρώτη χρονικά εκδοχή που δημοσιοποίησε ο Βρετανός δημοσιογράφος είναι ένα κείμενο το οποίο αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το προσχέδιο που τελικά απέρριψε η ελληνική πλευρά εντούτοις παρουσιάζει και σημαντικές διαφορές. Ωστόσο ο ίδιος ο δημοσιογράφος υποστηρίζει επικαλούμενος τις πηγές του ότι η δεύτερη εκδοχή είναι πιθανότερο να αποτελεί το κείμενο του Γάλλου επιτρόπου ενώ για την πρώτη ότι πιθανόν να αποτελεί την πρόταση Βαρουφάκη προς το Eurogroup.

Στην πρώτη εκδοχή του κειμένου δεν υπάρχει η παράγραφος
«Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές».
Κλείσιμο

Αντίθετα υπάρχει η εξής αναφορά που τελικά δεν υπήρξε στο προσχέδιο Ντάισελμπλουμ:
Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών.

Επίσης στην πρώτη αυτή εκδοχή δεν υπάρχει αναφορά στις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 αλλά και σε πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Απουσιάζει δηλαδή πλήρως η παράγραφος που αναφέρει:

«Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».

Στο κείμενο του Γάλλου επιτρόπου υπάρχει η ακόλουθη αναφορά: Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Αυτό είναι το πρώτο κείμενο που αποκάλυψε ο Paul Mason

Προσχέδιο Δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup υπογραμμίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων για προσαρμογή, τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και τα λοιπά θεσμικά όργανα, λαμβάνουν μέρος σε έναν εντατικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους ως προς μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο την διαρκή βελτιστοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διασφάλιση της σταθερότητας και στιβαρότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους εταίρους. Οι νέες αρχές θα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο την συνέχισης της παροχής χρηματοπιστωτικής και τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προδιατεθημένο για μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελληνική πλευρά, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και θα δοθεί μόνος με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

1) Να μην προβεί σε μονομερή μέτρα με καθαρά δημοσιονομικές επιπτώσεις.



Αυτή είναι η δεύτερη εκδοχή του προσχεδίου Μοσκοβισί

Ο ίδιος δημοσιογράφος λίγη ώρα αργότερα δημοσίευσε μια διαφορετική εκδοχή του κειμένου  του Μοσκοβισί υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι στην πραγματικότητα η τελική πρόταση που φέρεται να παρουσίασε ο Γάλλος επίτροπος στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Σε αυτή την εκδοχή γίνεται αναφορά:

- στην ανθρωπιστική κρίση:  Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για εφαρμόσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και για να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση).
- σε μια κοινωνικά δίκαιη μεταρρυθμιστική διαδικασία
- στην εξέταση του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 «υπό το πρίσμα της οικονομικής συγκυρίας».

Το κείμενο έχει ως εξής:

Σήμερα το Eurogroup έλαβε υπόψη την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα βασισμένο στον εντατικό διάλογο μεταξύ των νέων ελληνικών αρχών και των Θεσμών.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία η οποία θα στοχεύσει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, όπως και στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για εφαρμόσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και για να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα ανακόπτει τις παρούσες δεσμεύσεις, ενώ θα είναι εξολοκλήρου χρηματοδοτημένα. Η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ενώ θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.
 
Η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της στους εταίρους για να διασφαλίσει βιώσιμα δημόσια έσοδα με την επίτευξη και τη διατήρηση στη συνέχεια σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η δυνατότητα επίτευξης του χρηματοοικονομικού στόχου για το 2015 θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των οικονομικών συγκυριών. Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την επίτευξη μίας αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του Ελληνικού χρέους σε αναλογιά με το ΑΕΠ θα πρέπει να κριθούν παράλληλα με την υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα κατά το Eurogroup του 2012.
 
Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς τις υποχρεώσεις προς τους εταίρους.
 
Τα παραπάνω σχηματίζουν μία βάση για μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού, το οποίο θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός (τετράμηνου) ενδιάμεσου προγράμματος ως ένα μεταβατικό στάδιο για ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία θα μελετηθεί και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 
Όταν κρίνεται χρήσιμο, η Κομισιόν θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
 
Το Eurogroup προσκαλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική τους συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβάνοντας και την αναγνώριση ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών αναγκών, πώς αυτές θα καλυφθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί θα υποβάλουν την αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις [21] Φεβρουαρίου



Τι αναφέρεται στο έγγραφο των Ευρωπαίων που απορρίφθηκε

«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση».

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενeς προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας».

«Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το  Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

«Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές».

«Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Eurogroup θα επιθυμούσε μια τέτοια παράταση. Ακολουθώντας ένας ελληνικό αίτημα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να προβεί στους απαραίτητους διακανονισμούς. Το Eurogroup υπογραμμίζει με έμφαση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το «σπάσιμο» των τραπεζών (σ.σ. Σε «καλή» και «κακή») και θα απελευθερωθούν μόνο στη βάση της συμμόρφωσης με τους κανόνες και με μια απόφαση του Eurogroup».

«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης