PROTOTHEMA

Πολιτική

Συνέντευξη στο Stern: «Δεν μπορούμε να σας αποπληρώσουμε στο άμεσο μέλλον»

Βαρουφάκης: Βλέπουμε την κάννη ενός όπλου

Βαρουφάκης: Βλέπουμε την κάννη ενός όπλου

Για Ελληνες ολιγάρχες: Θα τους διαλύσουμε - Αν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αυτό οδηγεί σε κούρεμα - Οι Γερμανοί, καλύτεροι Ευρωπαίοι από τους Ελληνες – Η Μέρκελ, η πιο έξυπνη πολιτικός – Ο Σόιμπλε, ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική υπόσταση - Το 2011 με είχαν απειλήσει για το παιδί μου

«Δεν μπορούμε να σας αποπληρώσουμε στο άμεσο μέλλον», είναι ο τίτλος του "Stern" στη συνέντευξη που παραχώρησε Γ. Βαρουφάκης στο γερμανικό περιοδικό. «Χωρίς εμπειρία», σχολιάζει το περιοδικό, "αλλά με πολύ ενθουσιασμό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έσπευσε επίσης να πλέξει το εγκώμιο στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.


«Όταν το χρέος δεν αποπληρώνεται, οδηγούμαστε σε κούρεμα». Αυτή την άποψη διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Είμαστε μια άπειρη κυβέρνηση και δεν πήραμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε τη δουλειά των υπουργείων μας. Μιλώντας με αυστηρούς όρους, χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η κάννη ενός όπλου. Πηγαίνοντας από συνάντηση σε συνάντηση και μετά από άγρυπνες νύχτες, αποδεικνύεται πως η κρίση έχει δοκιμάσει την ακεραιότητα και τη ψυχή της Ευρώπης».

Αρνούμενος ότι έχει αλλάξει άποψη κι ότι αναζητά βοήθεια από τη Ρωσία, απαντά πως ανέκαθεν είχε ξεκάθαρες απόψεις, όπως και για το θέμα της διαγραφής χρέους.«Για χρόνια λέω το ίδιο πράγμα. Ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί και άρα οδηγεί σε κούρεμα.

Υπάρχουν όλοι οι τρόποι και οι όροι για να το περιγράψει κανείς αυτό και η ελληνική και η γερμανική γλώσσα είναι πλούσιες. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί σύντομα. Το 2010 είχαμε έναν ακόμα όρο για την περικοπή του χρέους. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε πάει σε πτώχευση, αλλά η Ευρώπη υποκρίθηκε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επωμίστηκαν το βάρος των ζημιών των τραπεζών, ως αποτέλεσμα της περικοπής του χρέους. Αυτό ήταν κυνικό. Αυτά που μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν στην αλληλεγγύη, αλλά στις τράπεζες. Αυτό είναι που θέλουμε τώρα να αλλάξουμε. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους φορολογούμενους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».

Πλέκοντας το εγκώμιο των Μέρκελ - Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης τόνισε: «Η Α. Μέρκελ είναι η πιο έξυπνη πολιτικός της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό. Ο Β. Σόιμπλε είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική ουσία. Είναι γνήσια δεσμευμένος στην Ευρώπη. Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θέλουμε εμείς οι ίδιοι να βγούμε από την κρίση. Αντιμετωπίζουμε ένα πολιτικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαβούλευση και συντονισμό. Πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη είναι πολύ φοβισμένοι για να βγουν από το κοπάδι».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης πως οι χώρες της Ευρωζώνης επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά τελικά πετυχαίνουν το αντίθετο.«Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια ύφεση σαν των ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 ή σε μια περίοδο αποπληθωρισμού όπως είναι η σημερινή», υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

«Έχουμε ένα βαρύ φορτίο χρέους στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ που κάθονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη Φρανκφούρτη. Ο καθένας σκέφτεται: αφήστε τους άλλους να επενδύσουν, και έτσι τελικά κανείς δεν επενδύει. Η κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν εφαρμόσουμε μια νέα συμφωνία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν στη δεκαετία του 1930". Αναφερόμενος στους Γερμανούς επισημαίνει: «Νομίζω ότι οι Γερμανοί είναι πολύ καλοί Ευρωπαίοι, ακόμη περισσότερο από ό,τι οι Γάλλοι ή οι Έλληνες. Πολλοί Γερμανοί θεωρούν την Ευρώπη ως μέσο για την αποφυγή του έθνους-κράτους. Είναι μία από τις συνέπειες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά νομίζω ότι το να δείχνεις με το δάχτυλο είναι μια πολύ ηλίθια άσκηση. Θα πρέπει να σκεφτούμε ως Ευρωπαίοι και όχι με εθνικούς όρους».

Επισημαίνει επίσης πως και ο ίδιος έπεσε θύμα της κρίσης με αποτέλεσμα να φύγει από την Ελλάδα και να διδάξει στο πανεπιστήμιο του Τέξας ενώ το 2011 δέχθηκε απειλές όταν βοηθούσε κάποιους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν συγκεκριμένα τραπεζικά σκάνδαλα. «Με είχαν απειλήσει τηλεφωνικά με το παιδί μου και ότι θα έπρεπε να σταματήσω την έρευνα. Δεν φοβήθηκα ποτέ και δεν έμαθα ποιοι ήταν πίσω από αυτές τις απειλές».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν οι τράπεζες είναι μέρος αυτής της ελίτ των ολιγαρχών που ωφελήθηκαν από την κρίση, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στόχος της Αθήνας είναι να τους διαλύσει και πως η Ελλάδα θα ήθελε και την βοήθεια του Βερολίνου γι΄αυτό: «Θα τους διαλύσουμε. Δεν ξέρω ακόμα πώς, αλλά θα τους σταματήσουμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Γερμανών. Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που θέλει πραγματικά να διαλύσει τα καρτέλ της χώρας. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποκρινόταν πως ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις, αλλά δείτε τους φορολογικούς νόμους. Φορολογούνταν άνθρωποι που είχαν φορολογική ασυλία. Είναι σαν να ζητάμε από τις γαλοπούλες αν θέλουν να σφάζονται τα Χριστούγεννα». Για το θέμα του ενδυματολογικού στιλ του, ο Βαρουφάκης έσπευσε να πει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που ντύνεται, ώρα που έγινε υπουργός.

 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Aλεξια12/02/201519:50

Μα γιατι παραβλεπουν τις δηλωσεις Βαρουφακη στο Stern, οτι θαυμαζει τους Γερμανους, αποκαλει την Μερκελ ως την πιο εξυπνη γυναικα της Ευρωπης και τον Σόϊμπλε πολιτικο με πολυ φαια ουσια! Και εχει απολυτο δικιο. Οταν το καταλαβουν αυτο οι κομπλεξικοι αριστεροι που με τα ψεμματα τους πηραν την ψηφο των επισης κομπλεξικων Πασοκων τοτε ισως δειξουμε καποιο ιχνος αξιοπρεπειας. Μεχρι τωρα μιλαμε για αξιοπρεπεια αλλα δεν θελουμε να επιστρεψουμε τα δανεικα. ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!

Απάντηση
ω ναι12/02/201509:57

18 ευρωπαικες χωρες συμφωνουν οτι ειμαστε ηλιθιοι.αισθανεστε καλα?αν ναι τοτε ειμαστε ο εξυπνοτερος λαος του κοσμου.κι αν ειμαστε οι εξυπνοτεροι γιατι ειμαστε χρεοκοπημενοι?

Απάντηση
Μαλιστα12/02/201509:44

Γιατι κανενας μα κανενας δεν αναφερει στο βιογραφικο του Βαρουφακη ότι ηταν,,,,συμβουλος του Γεωργου Παπανδρεου?

Απάντηση
Γιαγκουλάκης Σ.11/02/201521:59

Βγάλε κανένα ψευτοπίστολο και ρίξε 2-3 μπαλωθιές στον αέρα μέσα στη Σύνοδο και να δεις τότε πως υπογράφουν τάχιστα όσα τους πεις Βαρούφα. Θύμισέ τους λίγο τη μονομαχία στο Ελ Πάσο. Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς στην Ευρώπη και μπαλώθιασε στον αέρα, για να καταλάβουν τι εστί Βαρουφάκης και Ελλάδα.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία