Blοomberg View: Συμφωνήστε σήμερα με την Ελλάδα

Blοomberg View: Συμφωνήστε σήμερα με την Ελλάδα

«Στην Ελλάδα έχει δοθεί έδαφος. Ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερο. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί. Αν αρνηθεί να απαντήσει και το ευρώ καταρρεύσει, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν μία εξήγηση»

Blοomberg View: Συμφωνήστε σήμερα με την Ελλάδα
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup θα βρεθεί σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχοντας απέναντί του όχι μονο τον σκληρό Σόιμπλε, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη της Ένωσης Μάριο Ντράγκι. Ο αποφασιστικός τσάρος της οικονομίας θα παρουσιάσει την πρότασή του για την Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις είναι πολύ σημαντικές, γράφει σε δημοσίευμά του το Blοomberg View με τίτλο: «Συμφωνήστε με την Ελλάδα» τονίζοντας πως στο σημερινό, κρίσιμο Eurogroup «διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ». 

«Οι λεπτομέρειες της νέας προσφοράς στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική πολιτική και το δημόσιο χρέος θα έχει σημασία - αλλά όχι τόσο όσο το να υπάρξει προθυμία και από τις δύο πλευρές ώστε να έρθουν σε συμφωνία. Μέχρι στιγμής, τα σημάδια για κάτι τέτοιο είναι πολύ αχνά» σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει:«Η Ελλάδα και η υπόλοιπη ΕΕ μιλάνει για ένα Grexit σαν μια επιλογή που θα ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν. Αυτό είναι ένα απερίσκεπτο μήνυμα προς τους επενδυτές».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στη στάση που εξακολουθεί να διατηρεί ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος επιμένει σε μια πρόταση - γέφυρα για την Ελλάδα, πολύ διαφορετική από αυτή που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές η προηγούμενη κυβέρνηση.  

Όπως όλα δείχνουν «το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης έχει αποτύχει: Επέβαλε πολλή λιτότητα και ισοπέδωσε την οικονομία. Σωστό ή λάθος, η νέα τροποποιημένη θέση της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρηθεί, τουλάχιστον, ως βάση για διαπραγμάτευση».

Ωστόσο το Βερολίνο δεν δείχνει διάθεση χαλάρωσης ή έστω αλλαγής όρων του μνημονίου, αντίθετα με τις δηλώσεις του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε έγινε ως και απειλιτικός. «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να υπάρχουν προγράμματα, τότε όαλ έχουν τελειώσει» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως το μνημόνιο ήταν αυτό που έλαβε τέλος με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Οι πιστωτές της ΕΕ αν δεν συμφωνήσουν με την Ελλάδα θα είναι σε πολύ χειρότερη φάση από ό,τι αν είχαν έρθει σε συμβιβασμό - και, ενδεχομένως, σε ακόμη χειρότερη, αν οι παράπλευρες απώλειες από ένα Grexit δεν μπορούν να περιοριστούν». 

Και καταλήγει το δημοσίευμα: «Στην Ελλάδα έχει κάποιο έδαφος. Ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερο. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί. Αν αρνηθεί να απαντήσει και το ευρώ καταρρεύσει, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν μία εξήγηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης