Κωνσταντοπούλου: Οι βουλευτές αποκτούν ρόλο και ασκούν έλεγχο

Κωνσταντοπούλου: Οι βουλευτές αποκτούν ρόλο και ασκούν έλεγχο

Με 235 ψήφους εκλέχθηκε νέα πρόεδρος της Βουλής - 61 λευκά, 2 άκυρα ψηφοδέλτια - Βάρος στην λειτουργία της Βουλής, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις υποθέσεις διαφθοράς και την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είπε πως θα δώσει στην πρώτη της ομιλία προς το Σώμα

Κωνσταντοπούλου: Οι βουλευτές αποκτούν ρόλο και ασκούν έλεγχο
Νέα πρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με 235 ψήφους υπέρ. Βρέθηκαν επίσης 61 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ ψήφισαν 298 βουλευτές.

Την υποψηφιότητά της στήριξαν, πέραν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που την πρότεινε, οι ΚΟ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ. Από την διαδικασία έλειπαν οι Νίκος Δένδιας που υπέστη τροφική δηλητηρίαση και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. 



Σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία του κοινοβουλίου προανήγγειλε η νέα Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου όπως είπε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών.
Κλείσιμο

«Οι βουλευτές πρέπει να είναι ενεργοί και όχι χειροκροτητές των κυβερνητικών ή αντιπολιτευτικών θέσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Η σημερινή Βουλή είναι η πρώτη μεταμνημονιακή και καλείται μαζί με τον λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η Δημοκρατία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία και δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα που περιορίζουν την κοινωνική ευημερία».

Η νέα Πρόεδρος  στις προγραμματικές της δηλώσεις περιέγραψε τον κοινοβουλευτικό της «οδικό άξονα» βασικά σημεία του οποίου είναι απόλυτη διαφάνεια, η εδραίωση του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών, η αποκατάσταση της κοινοβουλευτικού κύρους και η επανασύνδεση Βουλής – κοινωνίας με σχέσεις εμπιστοσύνης και με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε μια σειρά από διαδικασίας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε έλεγχο όλων των δικογραφιών που φθάνουν στο κοινοβούλιο για υπουργούς και βουλευτές με νέες Επιτροπές που θα συγκροτηθούν. Επισήμανε πως θα επαναλειτουργήσει ενισχυμένη η Επιτροπή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ενώ τόνισε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει «κοινοβουλευτική καμπάνια» για την διεκδίκηση της διαγραφής του ελληνικού χρέους. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει η απόλυτη προστασία των εργαζομένων της Βουλής ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα «πάρουν πόδι» από το κτήριο όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι της Βουλής που  καταλαμβάνουν μεγάλα γραφεία εις βάρος των λειτουργικών υπηρεσιών αλλά και των εν ενεργεία βουλευτών.

Αναλυτικά οι προγραμματικές της θέσεις έχουν ως εξής:
-          Ενθάρρυνση και διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής με μέτρα ενίσχυσης της διαβούλευσης και της συμμετοχής των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων στην επεξεργασία των νομοσχεδίων. Νέοι τρόποι νομοθέτησης από την κοινωνία με προτάσεις που θα κατατεθούν για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής

-          Ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτές και πολίτες. Ο πρωθυπουργός να δώσει πρώτος το παράδειγμα όπως και οι υπουργοί που πρέπει να έρχονται και να απαντάνε στις ερωτήσεις

-          Τέλος στον εκφυλισμό της νομοθετικής διαδικασίας με κατάχρηση της διαδικασίας κατεπείγοντος και άσχετων τροπολογιών. Δεσμεύομαι ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες και άσχετες με το αντικείμενο των  νομοσχεδιών. Δεν θα γίνουν δεκτά ούτε νομοσχέδια χιλιάδων σελίδων.  Η Βουλή θα εφαρμόσει αρχές και κανόνες καλής νομοθέτησης όπως προβλέπονται στο Δίκαιο. Η κυβέρνηση οφείλει να μην φέρνει «φωτογραφικές διατάξεις».

-          Προστασία της αξιοπρέπειας και της τιμής των εργαζομένων του κοινοβουλίου έναντι  τακτικών δαιμονοποίησής τους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι εξιλαστήρια θύματα καμίας εξουσίας και πρέπει να εργάζονται σε περιβάλλον με σεβασμό και διαφάνεια.

-          Σεβασμό και σε όλους τους βουλευτές πρώτα από όλα με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας εντός βουλής. Έχω βιωματικό παράδειγμα με προανακριτική Λαγκάρντ. Επι έξι μήνες συμμετείχαμε στην Επιτροπή από πρωι ως βράδυ χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος χώρος συνεδριάσεων και φύλαξης εγγράφων. Οι συνεργάτες μας περίμεναν έξω στους διαδρόμους και στα σκαλιά. Την ίδια στιγμή μεγάλα τμήματα του κτηρίου καταλαμβάνονται για άλλους λόγους. Προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση προϋποθέσεων ώστε όλοι οι βουλευτές να μελετούν νομοσχέδια να προετοιμάζονται κατάλληλα και να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Νέα κατανομή στους χώρους του κοινοβουλίου.

-          Η Βουλή δεν μπορεί να είναι πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο δικογραφιών. Η ανάσυρση και διερεύνηση υποθέσεων που διαβιβάζονται από Δικαιοσύνη και αραχνιάζουν στα συρτάρια αποτελεί στοιχειώδες καθήκον. Απευθύνομαι στο αίσθημα δικαίου όλων των  βουλευτών και ζητώ να συμπράξουμε να τελειώσει αυτή η ονειδιστική κατάσταση που έχει πλήξει το κύρος κοινοβουλίου μέσω των υπαρχουσών επιτροπών και την συγκρότηση νέων οργάνων.  Είναι επιβεβλημένων η Βουλή να εγγυηθεί την νομιμότητα και τη διαφάνεια όλων των υποθέσεων. Είτε πρόκειται για κυβερνητικά πρόσωπα είτε εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων όπως Ζιμενς και Εξοπλιστικά. Τέτοιες υποθέσεις ενεργοποιούν υποχρεώσεις και άλλων Κρατών. Η χώρα δεν έχει εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο για ανάκτηση προϊόντων εγκλήματος. Αυτά τα γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι άλλων κυβερνήσεων και είναι άστοχη η τοποθέτηση του κ. Σοιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτάζει απλά και μόνο τα του οίκου της. Η χώρα και ο λαός μας υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς που δεν περιορίζεται μόνο στον οίκο μας. Είναι υποχρέωση της ΕΕ να συμπράξουν να καθαρίσει ο συλλογικός οίκος.

-          Σφαιρική ποιοτική και αχειραγώγητη ενημέρωσης να εκπέμπεται από Κανάλι Βουλής. Οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό έργο.

-          Στην νέα περίοδο η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις  θα συγκροτηθεί τάχιστα και θα αναβαθμιστεί για να φέρει εις πέρας το εθνικό καθήκον που είναι η η αποτελεσματική διεκδίκηση του χρέους για την αποκατάσταση καταστροφών επιστροφή κατοχικού δανείου αποζημίωση θυμάτων και αποκατάσταση κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Προσωπικά θα αναλάβω πρωτοβουλίες ώστε το χρέος αυτό να εξοφληθεί. Τιμή να συμπράξουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής.

-          Συμβολή ελληνικού κοινοβουλίου για την ενίσχυση των ελληνικών διεκδικήσεων για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης ανθρωπιστικής κρίσης. Η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι πολύτιμο εργαλείο . Θα υπάρξει κοινοβουλευτική καμπάνια διεκδίκησης.

-          Αντίστοιχα η Βουλή να επανασυνδεθεί με Πολιτισμό  - Παιδεία μεσω της αξιοποίησης του Ιδρύματος της Βουλής

-          Παιδεία και νέα γενιά και θα υπάρξει αξιοποίηση τοου Ιδρύματος Βουλής.




Ολοκληρώνοντας την πρώτη της ομιλία, που κράτησε περίπου μισή ώρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αστειεύτηκε λέγοντας πως η θέση του προέδρου «δεν είναι φτιαγμένη για αριστερόχειρες» και γελώντας διευκρίνισε «δεν είπα για αριστερούς»! 

Όπως ανακοίνωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 18:30 το απόγευμα για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων του Σώματος. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, που έφτασε ευδιάθετη με έντονο τιρκουάζ μπλουζάκι μέσα από το σκούρο της σακάκι,  «κατέρριψε» το ρεκόρ που κατέχει ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την σημερινή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου προέδρου της Βουλής. Παρών στη Βουλή και εμφανώς συγκινημένος ο πατέρας της και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Πρωταγωνιστής» επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην πρώτη του παρουσία στην ολομέλεια, όπου μαζί με τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς χθες απουσίαζαν στο Βερολίνο.

Πολλοί ήταν οι βουλευτές που πλησίασαν τον κύριο Βαρουφάκη και προφανώς τον ρώτησαν για τις επαφές του στην Ευρώπη, ενώ εκείνος συνομίλησε για ώρα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ δεν έβγαλε καθόλου τα χέρια από την τσέπη, παρά μόνο όταν κάθισε.

Για πρώτη φορά κάθισε στα υπουργικά έδρανα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς κατά την χθεσινή ορκωμοσία είχε προτιμήσει τα έδρανα του κόμματός του. Μεταξύ όσων τον χαιρέτησαν ιδιαίτερα θερμά ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Κώστας Κουκοδημος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κύριος Βενιζέλος είχε μια «χαλαρή» χειραψία με την κυρία Κωνσταντοπούλου, τον κύριο Σαμαρά, ενώ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε και σύντομη συνομιλία.

Αντίθετα, ούτε... βλέμμα δεν αντάλλαξε με την κυρία Κωνσταντοπούλου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κύριος Λαφαζανης, είδε πως κάποιος είχε αφήσει τα πράγματά του στη θέση του και διαμαρτυρήθηκε, «αναγκάζοντας» τον Νίκο Χουντή τελικά να... μετακινηθεί. 

Ο κύριος Αντώνης Σαμαράς επέλεξε σήμερα ένα γκρι κουστούμι, κάτι που γενικά δεν συνηθίζει... 

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι.

O πρόεδρoς της Boυλής εκλέγεται με μυστική ψηφoφoρία και με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ένα ψηφοδέλτιο με την προταθείσα, για το αξίωμα Ζωή Κωνσταντοπούλου και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι από την ψηφοφορία θα απουσιάζει ο Νίκος Δένδιας ο οποίος είναι κλινήρης λόγω τροφικής δηλητηρίασης.

Απών και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εξηγηθεί ο λόγος της απουσίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη δικαιούται τρεις θέσεις αντιπροέδρων για τις οποίες προτείνει τους: Αλέξη Μητρόπουλο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννη Μπαλάφα.
Η ΝΔ για την θέση του Δ’ αντιπροέδρου προτείνει τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Μια θέση αντιπροέδρου δικαιούται η Χρυσή Αυγή αλλά θεωρείται σίγουρο ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν και πιθανότατα η καρέκλα θα μείνει «ορφανή».

Το Ποτάμι θα προτείνει τον κ. Σπύρο Λυκούδη και το ΚΚΕ τον κ. Γιώργο Λαμπρούλη.


Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον νέο βουλευτή και συνονόματό του, κάθονται δίπλα - δίπλα  


Περικυκλωμένος από υπουργούς ο Γιάνης Βαρουφάκης


Εκτενή συνομιλία είχαν οι δύο υπουργοί στα υπουργικά έδρανα


Την Κυριακή με την ομιλία του πρωθυπουργού οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
Ανατροπή στον αρχικό κοινοβουλευτικό προγραμματισμό της κυβέρνησης φαίνεται πως φέρνουν οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα οι προγραμματικές δηλώσεις να πάρουν μικρή αναβολή 24 ωρών.

Η πρώτη ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στην Ολομέλεια που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων θα γίνει τελικά το απόγευμα της Κυριακής – αντί του Σαββάτου – ενώ η διαδικασία θα κλείσει με την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων που επιφέρει ο ευρωπαϊκός μαραθώνιος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να επιτύχουν νέα συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει στο Σώμα τον δικό της «οδικό χάρτη».

Στην πράξη, το τριήμερο των προγραμματικών αποτελεί για την κυβέρνηση την πρώτη άσκηση ισορροπίας μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών της και των ενδεχόμενων νέων δεδομένων που δημιουργούν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Εταίροι, βουλευτές και κοινωνία θα έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στην Ολομέλεια προκειμένου να ακούσουν τις θέσεις των υπουργών για το ζήτημα του χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επαναπροσλήψεις, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» κ.α.
Αναφορικά με το διαδικαστικό, την Κυριακή θα υπάρξει μόνο η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα.

Από την Δευτέρα εως το απόγευμα της Τρίτης θα τοποθετηθούν υπουργοί και βουλευτές ενώ από το απόγευμα της Τρίτης θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την τελική ομιλία του πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι καθ όλη την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης θα είναι παρόντες και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά την σχετική άδεια που έδωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης