Παναγιώτης Νικολούδης: Ποιος είναι ο υπ. Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας

Παναγιώτης Νικολούδης: Ποιος είναι ο υπ. Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας

Σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του από τα εισαγγελικά και άλλα καθήκοντά του  προκειμένου να αναλάβει τα νέα υπουργικά του καθήκοντα

Παναγιώτης Νικολούδης: Ποιος είναι ο υπ. Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας
Ο νέος υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας   Παναγιώτης  Νικολούδης ήταν μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου και από το Μάρτιο του 2011 ήταν πρόεδρος  της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» (λεγόμενη Αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος).

Σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του από τα εισαγγελικά και άλλα καθήκοντά του  προκειμένου να αναλάβει τα νέα υπουργικά του καθήκοντα.

Γεννήθηκε στη Μάνη το 1949 και σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Παράλληλα, έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το “Ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και τη διαφθορά.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Μάιο του 1978 και καθήκοντα   αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ανέλαβε τον Μάιο του 2008.
Κλείσιμο

Τον Φεβρουάριο του 2014   με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης  ανανεώθηκε  για μια διετία η  θητεία του κ. Νικολούδη στην Αρχή του “Ξέπλυματος μαύρου χρήματος” .  

Παράλληλα,  στην ίδια συνεδρίαση  του ΑΔΣ τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής του κ. Νικολούδη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Παντελής.

Τα τελευταία χρονιά πολλές φορές ο κ. Νικολούδης έχει καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα της Αρχής, αλλά και για αρκετές άλλες υποθέσεις, όπως είναι Λίστα Λαγκάρντ, η οικονομική κατάσταση του  Άκη Τσοχατζόπουλου, η υπόθεση εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό από τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της προέδρου της Ντόρας Μπακογιάννη, κ.λπ.

Ο κ. Νικολούδης είχε κληρωθεί τον Ιούλιο του 2013 ως μέλος της επιτροπής του Ειδικού Δικαστηρίου (Υπουργοδικείο) που θα ερευνούσε  σε πρώτο στάδιο την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και θα αποφάσισε με βούλευμα για την παραπομπή ή όχι του κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας  Λαγκάρντ.

 ‘Όμως, ο κ. Νικολούδης είχε κώλυμα να συμμετάσχει στην επιτροπή του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη προανακριτική επιτροπή της Βουλής  για την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ με την ιδιότητα του πρόεδρου της  Αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος . Για το λόγο αυτό αναπληρώθηκε από τον συνάδελφό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης