Για ισχυρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ

Για ισχυρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου η Ελλάδα -
Τι μεταδίδουν Reuters, BBC, Handelsblatt, Sueddeutsche Zeitung και άλλα Μέσα Ενημέρωσης

Για ισχυρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ
Άμεση ήταν η αντίδραση των ξένων ΜΜΕ που παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον την κρίσιμη εκλογική μάχη, μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα exit polls που δείχνουν στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ιταλικό πρακτορείο Ansa, τη γερμανική
Sueddeutsche Zeitung, μέχρι το
Κλείσιμο
BBC, τον
Guardian και την ολλανδική Jyllands-Posten κάνουν λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα πρώτα exit polls.



Το Reuters χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως μια ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πως πλέον το ερώτημα που μένει είναι το ποσοστό των μικρών κομμάτων που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

«Μια σαφής εκλογική νίκη για τον Τσίπρα», γράφει σε τίτλο της η Handelsblatt, ενώ το ιταλικό πρακτορείο Ansa αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αναδεικνύεται πρώτος με βεβαιότητα.





Την ίδια ώρα, το BBC αναφέρει πως σύμφωνα με τα exit polls φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει για «καθαρή νίκη».


Από την άλλη το βρετανικό δίκτυο Sky News με έκτακτη ενημέρωσή του αναφέρει πως προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.



Έκλεισαν οι κάλπες και είναι πιθανό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στην εξουσία, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, σχολιάζοντας πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι θα απαλλάξει τη χώρα από την αυστηρή λιτότητα που επιβλήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Με τον τίτλο «Ευρω-Φρίκη» υποδέχεται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Νίκη για τους ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», γράφει στο κεντρικό θέμα για τις ελληνικές εκλογές και στη συνέχεια παραθέτει την εκτίμηση των αποτελεσμάτων, βάσει των exit polls.



«Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, ο Τσίπρας θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας» αναφέρει η εφημερίδα. 

Παράλληλα, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο της «Kαθαρή νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα ως «διαμορφωτή» που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό πολλά.

Η γερμανική εφημερίδα Deutche Welle αναμεταδίδει τα exit polls και χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως «ισχυρό προβάδισμα του Σύριζα στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, το γερμανικό μέσο υποστηρίζει πως «οι ελληνικές εκλογές δείχνουν ισχυρό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος». 

Την ίδια στιγμή, το Bloomberg με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ νικάει τον Σαμαρά», αναφέρεται στις πρώτες προβλέψεις που δείχνουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να προηγείται με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.


Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να υπερτερεί, έπειτα από χρόνια λιτότητας, περικοπών μισθών και απαιτήσεων από διεθνείς πιστωτές.Το δίκτυο μεταδίδει και την πρώτη δήλωση από το επιτελείο του κόμματος που έκανε λόγο για «ιστορική νίκη».

Ο Guardian, πάντως, σε αντίθεση με τα άλλα μέσα, έχει επιδοθεί σε μια συνεχή αναμετάδοση των λογαριασμών Twitter δημοσιογράφων και ερευνητικών κέντρων που σχετίζονται με τα exit poll.

Το αμερικανικό δίκτυο NPR από την άλλη με τίτλο «Τα exit polls δείχνουν την Αριστερά κατά της λιτότητας να κερδίζει τις εκλογές», εξηγώντας ότι παραμένει αβέβαιο αν η χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα θα παραμείνει στο πλάνο της λιτότητας ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος και αν θα παραμείνει στην ευρωζώνη.



Οι δύο σημαντικότερες ιταλικές εφημερίδες, Corriere della Sera και Repubblica που παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκλογική μάχη, μετά τις πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Corriere della Sera σε δημοσίευμά της φέρει τίτλο «Σαρώνει ο Τσίπρας», επισημαίνοντας πως πρόκειται για στροφή προς την Αριστερά, παρά τους φόβους της ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος η Repubblica γράφει πως ο Αλέξης Τσίπρας «θριαμβεύει» στις εκλογές μεταδίδοντας τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τα exit polls.

«Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η γαλλική Liberation, στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσής της. Η γαλλική εφημερίδα μεταφέρει τα νούμερα των πρώτων exit polls που δίνουν 35.5-39.5% στην ως τώρα αξιωματική αντιπολίτευση.



«Οι Έλληνες ψηφίζουν σε μια διαδικασία που είναι σημαντική και για την υπόλοιπη Ευρώπη λέει η Liberation. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αυτοδυναμία; Όλα παίζονται για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Χρειάζεται 36% για αυτοδυναμία και 12% των ψηφοφόρων να ψηφίσουν κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή. Αν ο Σύριζα κερδίσει αυτοδυναμία θα πάρει μπόνους πενήντα έδρες και ο Τσίπρας θα ανακηρυχτεί αμέσως πρωθυπουργός» αναφέρει το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας. «Δυστυχώς η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα στην Ελλάδα με περίπου 16 έδρες στο κοινοβούλιο» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Από την άλλη ο Independent κάνει λόγο για «δυνατή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο τα exit polls που δείχνουν την νίκη ΣΥΡΙΖΑ περίπου με διαφορά 12.5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει το δημοσίευμα. «Δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει αρκετά για να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία», επισημαίνει η εφημερίδα.



Όσο για τη Le Monde, η γαλλική εφημερίδα μιλάει για «Θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ», γράφοντας χαρακτηριστικά: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε. Η δυναμική του εκλογικού σώματος υπέρ του αρχηγού του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιμνημονιακό ακραίο αριστερό κόμμα, προηγείται οκτώ μονάδων της δεξιάς λένε τα exit polls. Κάποιοι υπολογίζουν την διαφορά να βρίσκεται πάνω από τις δέκα μονάδες».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην τεράστια παρουσία δημοσιογράφων -περίπου 900 που έχουν έρθει στην πλειονότητα τους για πρώτη φορά να καλύψουν ελληνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο βρετανικός Guardian και η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ αναφέρεται στη μάχη του Ποταμιού με την Χρυσή Αυγή για την τρίτη θέση.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ο Ιταλός πολιτικός αναλυτής, Τζοβάνι Ντιαμάντι, της εταιρίας δημοσκοπήσεων Quorum με έδρα το Τορίνο, γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Προσοχή, τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ιστοσελίδα της The Wall Street Journal αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για νίκη στις Ελληνικές εκλογές.» Για το Αμερικάνικο μέσο, οι σημερινές εκλογές και το αποτέλεσμα τους «μπορούν να κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωζώνης». Όπως εξηγεί «τη νίκη του Σύριζα την παρακολουθούν απο κοντά και άλλα αντι-μνημονιακά κόμματα στην Ευρώπη -και στην αριστερά και στη δεξιά- που σταθερά κερδίζουν έδαφος τον τελευταίο χρόνο».

Ο ανταποκριτής των The New York Times στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζει τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ «αποφασιστική» και ιστορική για την Ελληνική αριστερά. Οι New York Times συνεχίζουν λέγοντας, «ο Σύριζα, ένα κόμμα με κομμουνιστικές ρίζες, κέρδισε μια αρκετά αποφασιστική νίκη έναντι των αντιπάλων του στη Νέα Δημοκρατία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης