Τι υπόσχονται Σαμαράς και Τσίπρας στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου

Τι υπόσχονται Σαμαράς και Τσίπρας στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου

«Ένας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών» λέει ο πρωθυπουργός - «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά» αναφέρει η Κουμουνδούρου

Τι υπόσχονται Σαμαράς και Τσίπρας στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου
Αναστάτωση -στα όρια του πανικού- έχει προκαλέσει σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς και αναλυτές, η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε προς στιγμή «πανικός» στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν τρία χρόνια, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές, μεσούσης της κρίσης στην ευρωζώνη.
Κλείσιμο

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ζημιά έως ένα δισ. ευρώ στους περίπου 70.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο, λόγω της εκτίναξης στην αξία του ελβετικού νομίσματος.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι το άληκτο κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15%, ενώ από τον επόμενο μήνα, κιόλας, θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.

Στο πλαίσιο αυτό και με τον προεκλογικό αγώνα να κορυφώνεται, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδουν να διαβεβαιώσουν τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ότι, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και εφόσουν έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα παρέμβουν νομοθετικά, για να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Αναλυτικότερα:

Η εξαγγελία Σαμαρά

Τη ρύθμιση του θέματος που προέκυψε με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο, υπόσχεται με ανακοίνωση του γραφείου του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ένας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών, μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο».

«Από χθες, άλλωστε, και από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η εξαγγελία Τσίπρα

Ανακοίνωση για τους δανειολήπτες σε ελβετικά φράγκα εξέδωσε ωστόσο και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η σημερινή ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και σαν συνέπεια των άλλων βασικών νομισμάτων, είναι άλλη μια απόδειξη της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών, της αδυναμίας της οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης, καθώς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη».

«Κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο μονομερή χαρακτήρα, έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς και στις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Για ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων δανειοληπτών, (περίπου 75.000), που έλαβαν, κυρίως μεταξύ 2006-2009, δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο και είχαν ήδη υποστεί  ζημιά, ήταν ένα επιπρόσθετο σοκ, αφού το άληκτο κεφάλαιο των δανείων τους, που είναι για αποπληρωμή, αυξάνεται κατά περίπου 12 με 15%, ενώ στους επόμενους μήνες τα ποσά των δόσεών τους θα αυξηθούν σημαντικά» τονίζεται ακόμη, ενώ προστίθεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο ότι ήδη πολλοί δανειολήπτες σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, που προσφεύγουν στα δικαστήρια, (κάτι που αναμένεται να λάβει μαζική έκταση το αμέσως προσεχές διάστημα), δικαιώνονται, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την Ελληνική Νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες Πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες».

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, παράλληλα, επισημαίνει πως «έτσι, εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα στα πλαίσια του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στην νέα ζημιά των δανειοληπτών».

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως αυτοδύναμης κυβέρνησης αποτελεί αναγκαιότητα για να αγωνιστεί για μια άλλη Ευρώπη, για να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και να ανακουφίσει στο μέτρο του δυνατού όσους, χωρίς να ευθύνονται, βλέπουν την θέση τους να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο παρά το κυβερνητικό success story!», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης