Τουρκία: Αγοράζει έξι αμερικανικά καταδιωκτικά F-35

Τουρκία: Αγοράζει έξι αμερικανικά καταδιωκτικά F-35

Είχε παραγγείλει δύο και τώρα παρήγγειλε άλλα τέσσερα – Στόχος να αγοράσει συνολικά 100

Τουρκία: Αγοράζει έξι αμερικανικά καταδιωκτικά F-35
Η Τουρκία αποφάσισε να παραγγείλει επιπλέον τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, τα οποία προστίθενται στα δύο που έχει ήδη παραγγείλει, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η τουρκική κυβέρνηση.

"Η Τουρκία προβλέπεται να αγοράσει 100 μαχητικά αεροπλάνα F-35. Έχουμε ήδη παραγγείλει δύο στο πλαίσιο αυτό. Αποφασίσαμε τώρα να παραγγείλουμε επιπλέον τέσσερα", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από μια συνεδρίαση στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.

Κλείσιμο
Το συνολικό κόστος του συμβολαίου υπολογίζεται σε 16 δισ. δολάρια.

Το πρόγραμμα του αεροπλάνου F-35, στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία μαζί με άλλες οκτώ χώρες και τις ΗΠΑ, έχει καταγράψει καθυστερήσεις και υπερβολικά κόστη που το έχουν καταστήσει το ακριβότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πενταγώνου.

Εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την αγορά πυραύλων εδάφους αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ένα συμβόλαιο το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Η Άγκυρα είχε αρχικά προκρίνει για την αγορά αυτή την κινεζική επιχείρηση China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC), μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων επειδή παραβίασε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν και τη Συρία.

Λόγω των επικρίσεων από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων η γαλλο-ιταλική Eurosam.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης