Ή Πρόεδρος ή εκλογές

Ή Πρόεδρος ή εκλογές

Αναμένονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές - Το Μαξίμου με τις χθεσινές του διαρροές αποκλείει ουσιαστικά την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και τις εκλογές νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2015

Ή Πρόεδρος ή εκλογές
Το νήμα από την αρχή ετοιμάζονται να πιάσουν στην κυβέρνηση μετά το  κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  Με καταρχήν στόχο να αυξηθούν οι «160» ψήφοι του πρώτου γύρου κυβερνητικοί επιτελείς σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει εφικτός ο τελικός στόχος των 180 «ναι» στον κ. Σταύρο Δήμα κατά την τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. «Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως «η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».

Καθαρές επιλογές, ακόμα και με εκλογές

Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι είτε θα υπάρξουν καθαρές επιλογές είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Με τον τρόπο αυτό απορρίπτουν εξ αρχής κάθε απαίτηση για αλλαγή υποψηφίου, ορισμό ημερομηνίας εκλογών ή πολύ περισσότερο σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Παραπέμπουν δε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όσους καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική συγκυρία προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη.  
Κλείσιμο

Οι εν λόγω τοποθετήσεις δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να οδηγηθεί στην δεύτερη ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης 23 Δεκεμβρίου χωρίς καμία αλλαγή των σημερινών δεδομένων εκτιμώντας ότι στους 160 θα προστεθούν ορισμένοι ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές κυρίως από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Θεωρούν πως το δεύτερο αποτέλεσμα θα δώσει άλλη δυναμική στην υποψηφιότητα και καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ σε περίπτωση που απαιτηθεί λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών προς την πλευρά όχι μόνον των ανεξαρτήτων βουλευτών, αλλά και της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ. για το «κλείδωμα» των 180. 

Ξαναμοίρασμα της τράπουλας


Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθούν οργιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού στο πλαίσιο που δημιουργούν το χαμηλό πρώτο αποτέλεσμα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και οι κομματικές επιδιώξεις. 

Παρά την πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το ανακάτεμα της τράπουλας που προκάλεσε η ψηφοφορία της Τετάρτης εντείνει και φέρνει στο προσκήνιο τις ενδοκυβερνητικές φωνές που ζητούν να μεταφερθεί η πίεση από τους βουλευτές στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης με παράλληλη άμεση ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος των «180».

Πάντως, νωρίτερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με διαφορετική ατζέντα.  Έδειξε πως το «πακέτο» για  πιθανή συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι  συμφωνία  είναι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους  με τον ίδιο να δηλώνει πως από την πλευρά του είναι «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα» αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα από συμφωνία για ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015 εως και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Απευθυνόμενος δε τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου σημείωσε ότι «Δεν θα αφήσουμε προεκλογικά να καταστραφεί η χώρα. Και όταν λέω προεκλογικά εννοώ στην πορεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και προς τις εθνικές εκλογές αν αυτό επιλέξουν τα κόμματα».

Την ίδια ώρα αρκετοί είναι όσοι εκτιμούν πως οι προερχόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώσεις επιχειρούν να περιορίσουν το εύρος των επικείμενων σκληρών διαπραγματεύσεων και πολιτικών ανταλλαγμάτων. Προσθέτουν δε ότι εάν ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο επόμενες ψηφοφορίες θα καταγράψουν ελαφρώς υψηλότερα νούμερα υπερ της υποψηφιότητας Δήμα. 
Εξηγούν επίσης με νόημα ότι με τα νέα δεδομένα δεν αρκεί απλά μια αλλαγή προσώπου ως υποψηφίου υποστηρίζοντας την άποψή τους στις δημοσκοπήσεις αλλά και στο ότι υπερψήφισαν τελικά όλοι οι βουλευτές που αρχικά εξέφραζαν προβληματισμό για τον κ. Δήμα (Σπ. Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γρ. Ψαριανός κ.α.). Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχωρούν και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συγκυβέρνησης. 

Μπακογιάννη και Λοβέρδος 

Επωνύμως, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη ζητούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Αν. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη  που είπε «είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις πρέπει να επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της χώρας. Τώρα είναι η ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν το κλίμα για να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν. Ο κ. Σαμαράς και κ. Βενιζέλος έχουν ακόμα δυνατότητες πρωτοβουλιών».
 
Τι έδειξε η πρώτη ψηφοφορία 

Κάτω από τον ήδη χαμηλό πήχη που είχε θέσει το κυβερνητικό στρατόπεδο για την πρώτη ψηφοφορία πέρασε η υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Δήμας έλαβε 160 ψήφους, σαράντα λιγότερες από τις 200 που προβλέπει για την πρώτη ψηφοφορία το Σύνταγμα και 20 από τον πήχη των 180 που απαιτούνται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία. Από την άλλη πλευρά 135 βουλευτές επέλεξαν «παρών», ενώ πέντε απουσίαζαν.

Η κυβέρνηση ανέμενε τουλάχιστον άλλη μία θετική ψήφο, αυτή του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος όμως προτίμησε να δηλώσει «παρών», ενώ η συνολικά χαμηλή επίδοση αποδίδεται, αφενός, στο γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές δεν ήθελαν να «ανοίξουν τα χαρτιά» τους από την πρώτη ψηφοφορία και, αφετέρου, επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη από το στόχο και δεν θέλουν να εκτεθούν αν δεν δεν είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν οι 180 και θα αποτραπούν οι εκλογές. 

Συνολικά, υπέρ του κ. Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης και οι ανεξάρτητοι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής  και Χρήστος Αηδόνης. Τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές προτίμησαν να απουσιάσουν: Οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης (από τους οποίους η κυβέρνηση αναμένει μεταστροφή σε επόμενη φάση), καθώς και οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε λόγω του αιφνιδίου θανάτου του πατέρα του, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος βρισκόταν μαζί του στην κηδεία για να του συμπαρασταθεί. 

Κατά της υποψηφιότητας που δηλώθηκε με το «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ , της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Οικονόμου, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βύρων Πολύδωρας, Πάρις Μουτσινάς και Βασίλης Καπερνάρος. 

Η επόμενη ψηφοφορία, κατά την οποία επίσης απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Δεκεμβρίου και η κυβερνητική πλευρά διατηρεί κάποιες προσδοκίες ότι ορισμένοι από τους βουλευτές που τώρα προτίμησαν το «παρών» ή την απουσία μπορούν να προστεθούν στους 160 που ήδη επέλεξαν τον κ. Δήμα. Και πάλι, πάντως, το άθροισμα αναμένεται να είναι κάτω από τους 180, που αποτελεί στόχο για την τρίτη ψηφοφορία που όλοι προδικάζουν ότι θα γίνουν με νέα δεδομένα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης