ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει συμφωνίες, ανησυχεί για το κλίμα πιέσεων γύρω από την οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει συμφωνίες, ανησυχεί για το κλίμα πιέσεων γύρω από την οικονομία

Μορφές μετεκλογικής συνεργασίας, ακόμη και κυβερνητικής συμπόρευσης στο πλαίσιο ενός σχήματος εθνικής ενότητας, συζητά η Κουμουνδούρου χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμη οριστική φόρμουλα

ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει συμφωνίες, ανησυχεί για το κλίμα πιέσεων γύρω από την οικονομία
«Ανοιχτή» εντολή να διαπραγματευτεί με κάθε πιθανό σύμμαχο στη μάχη της προεδρικής εκλογής και στη συνέχεια των εθνικών εκλογών έχει λάβει ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, που πυροδότησε η επίσπευση της διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κεντρική επιτροπή του κόμματος δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν τις πρώτες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου, παρά το αρχικό αίτημα της αριστερής πτέρυγας και εάν συγκληθεί αυτό θα γίνει μία ή δύο ημέρες πριν την καθοριστική τρίτη ψηφοφορία, όπερ σημαίνει ότι ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του θα μπορούν να κινηθούν στη μάχη αυτή χωρίς τις εσωκομματικές ενστάσεις γύρω από το θέμα των συνεργασιών. 

Έγκυρες πηγές αναφέρουν λοιπόν ότι έχει σχεδόν κλείσει η συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ, ώστε οι βουλευτές της να καταψηφίσουν στην προεδρική εκλογή και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ως πρόσωπα και όχι στο πλαίσιο κοινής εκλογικής καθόδου, ώστε να μην χαθεί το μπόνους του εκλογικού νόμου – στελέχη που θεωρεί ότι μπορούν να εκλεγούν.
Κλείσιμο

Σε προχωρημένο στάδιο είναι και οι συζητήσεις με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ιδίως μετά την επαφή που είχαν ο Πάνος Καμμένος και ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα Νίκος Παππάς. Στην περίπτωση αυτή συζητούνται μορφές μετεκλογικής συνεργασίας, ακόμη και κυβερνητικής συμπόρευσης στο πλαίσιο ενός σχήματος εθνικής ενότητας, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμη οριστική φόρμουλα.

Οι επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές στο παρασκήνιο συνεχίζονται, αν και ορισμένες από αυτές μπορεί να επηρεαστούν από τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου για την ίδρυση νέου κόμματος.

Εκείνο που εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να διαμορφώσουν μία «επιθετική» γραμμή άμυνας είναι το κλίμα πιέσεων και «τρομοκρατίας», που διαμορφώνουν δημοσιεύματα και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών γύρω από την οικονομία. Στην Κουμουνδούρου είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να επικρατήσει κλίμα ανάλογο του 2012, ούτε να έχει απήχηση η επαναφορά διλημμάτων και απειλών περί εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο εκτιμούν ότι η όλη συζήτηση θα φουντώνει μέρα με την ημέρα εξαιτίας της κυβερνητικής επιμονής να αναδείξει ως «μπαμπούλα» τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ομολογούν ότι τα στελέχη του κόμματος δεν έδειξαν ετοιμότητα τα πρώτα εικοσιτετράωρα για να αναχαιτίσουν το σχετικό κύμα επιθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο αυτές τις μέρες.

Υπό αυτό το πρίσμα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα αύριο στο Ηράκλειο και την Κυριακή στη Λάρισα στις περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης