«Γαλάζιος» διχασμός για τα ανοίγματα προς όσους έχουν φύγει από τη ΝΔ

«Γαλάζιος» διχασμός για τα ανοίγματα προς όσους έχουν φύγει από τη ΝΔ

Αντιδράσεις από την «καραμανλική» πτέρυγα - «Δεν θέλουμε πίσω σούργελα, ψεκασμένους και ακροδεξιούς», δηλώνει η Φωτεινή Πιπιλή - «Οι προσκλήσεις είναι ανοικτές, αλλά δεν καλούμε κόμματα», διευκρινίζει ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος 

«Γαλάζιος» διχασμός για τα ανοίγματα προς όσους έχουν φύγει από τη ΝΔ
«Αφετηρία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης», όπως το βλέπουν στη Συγγρού και στο Μαξίμου, ή αφορμή για αναζωπύρωση του εσωκομματικού διχασμού; 

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα σαραντάχρονα της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν ζωηρές συζητήσεις, καθώς τα φημολογούμενα ανοίγματα της «γαλάζιας» ηγεσίας προς τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις από μια πλειάδα στελεχών και κυρίως την λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε αρχικώς διστακτικός στο ενδεχόμενο να παραστεί στις εκδηλώσεις, κάτι, ωστόσο, που, όπως αφήνεται να εννοεί από τη «γαλάζια» ηγεσία, θα συμβεί τελικά, καθώς δεν πρόκειται να υπάρχουν προσκλήσεις σε πρόσωπα που έχουν παλαιότερα απομακρυνθεί από τη ΝΔ. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι το ξέσπασμα της Φωτεινής Πιπιλή, ότι «η ΝΔ πρέπει να παραμείνει αλώβητη από διάφορα σούργελα που προετοιμάζονται να επιστρέψουν». Η βουλευτής Αθηνών σε ραδιοφωνική της συνέντευξη σχολίασε επικριτικά την πιθανότητα να απευθυνθεί προσκλητήριο επιστροφής στελεχών από άλλους σχηματισμούς του κεντροδεξιού χώρου. 

«Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό ορισμένοι. Και δεν είναι μόνο ο Καρατζαφέρης», είπε η κ. Πιπιλή, είναι «όλοι αυτοί οι πονεμένοι, πικραμένοι και ψεκασμένοι, οι ακροδεξιίζοντες και τα σούργελα. Θα καταστραφούμε. Δεν θέλουμε λαϊκισμούς και ακραίες φωνές. Άρα δεν επιτρέπεται να επιστρέψει κανείς από αυτούς που έχουν προσβάλλει την ιδεολογία του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Κλείσιμο

«Ανοιχτές προσκλήσεις, αλλά όχι σε κόμματα»

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος επιχειρεί να συγκεράσει τις διιστάμενες απόψεις. Έτσι, επεσήμανε ότι οι «επετειακές εκδηλώσεις θα έχουν τρεις άξονες: την ανάδειξη της ιστορικής προσφοράς της Ν.Δ., την εξωστρέφεια της παράταξης και τη συναισθηματική συστράτευση των ανθρώπων της παράταξης διαχρονικά». «Απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όσους πιστεύουν στις αρχές μας και στο όραμα για τη νέα Ελλάδα», είπε ο κ. Παπαμιμίκος, προσθέτοντας ότι «οι προσκλήσεις είναι ανοικτές σε όλους όσοι έχουν καταγράψει μεγάλη ή μικρή διαδρομή στη Ν.Δ.». 

Έσπευσε, όμως να διευκρινίσει ότι δεν κληθούν κόμματα, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να παραστεί αρχηγός άλλου κόμματος στις εκδηλώσεις, απάντησε μάλλον αμήχανα: «Προφανώς αστειευόμαστε, μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας», είπε. «Απευθυνόμαστε κυρίως σε μεσαία στελέχη που μπορεί να έχουν αποστασιοποιηθεί -ακόμα και με δικά μας λάθη, αλλά και σε άλλους που πιστεύουν στο νέο όραμα της παράταξης», πρόσθεσε.

Δύο ανοιχτές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 40 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, στις 4 Οκτωβρίου 1974, προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, δυο ανοικτές εκδηλώσεις. 

*Η πρώτη, όπως ανακοινώθηκε από τη Συγγρού, θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στο Athos Palace, στον ιστορικό χώρο της Χαλκιδικής, όπου ο Ιδρυτής της Παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής απευθύνθηκε στο πρώτο προσύνεδριο του κόμματος. Είναι μια ανοιχτή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ με θέμα «40 χρόνια προσφοράς και ευθύνης» και θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι.

*Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει στο σύγχρονο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου και θα ξεκινήσει στις 19:30. Περιλαμβάνει ανοικτή ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με θέμα «Νέα Δημοκρατία: 40 χρόνια για την Ελλάδα». 

Παράλληλα, από χθες, 22 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε στο διαδίκτυο διαδραστική ενέργεια που θα εκτελείται μέσω του «40xronia.nd.gr», όπου οι χρήστες μπορούν να αναρτούν ψηφιακό, κυρίως φωτογραφικό, υλικό από τις στιγμές τους που συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία. 

Σχετικό κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους Νεοδημοκράτες με την φράση: «Είσαι κομμάτι της Ιστορίας».

Μέσω του διαδικτύου θα κοινοποιούνται επίσης κάρτες με ιστορικές φράσεις των Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, posters, inforaphics σχετικά με την ιστορία του κόμματος, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό. Στις παράλληλες ενέργειες, που έχουν προγραμματιστεί, περιλαμβάνονται έκθεση φωτογραφικού υλικού, επετειακό video, ειδική έκδοση για τα 40 χρόνια Νέα Δημοκρατία, επετειακό pin.

Τέλος, μετά τις 4 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς της χώρας με στελέχη από όλες τις γενιές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης