Ο Ντόναλντ Τουσκ ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Ο Ντόναλντ Τουσκ ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Πληροφορίες για άτυπη συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ώστε ο Πολωνός πρωθυπουργός να διαδεχθεί τον Ρομπέι - Τα «φαβορί» για τη θέση της Άστον και του Ντάισελμπλουμ - Σκληρό πόκερ για τον διάδοχο του Όλι Ρεν

Ο Ντόναλντ Τουσκ ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;
Πληθαίνουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σχετικά με μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ώστε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπέι στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μια ημέρα πριν την έκτακτη συνάντηση των «28» στις Βρυξέλλες και ενώ ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ έχει δηλώσει πως περιμένει τη συμφωνία για τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Κάθριν Άστον στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η επιλογή του Ντόναλντ Τουσκ, αν επιβεβαιωθεί –καθώς η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ διατηρεί κάποιες πιθανότητες -, θα είναι μια συμβολική κίνηση τόσο για την Πολωνία, όσο και για τη Ρωσία.

Δέκα χρόνια μετά την είσοδο της Πολωνίας στην Ε.Ε. η επιλογή του κ. Τουσκ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο οποίος στηρίζεται και από το Λονδίνο και από το Βερολίνο είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας και επιπλέον προωθεί τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Πολωνία εντός της Ε.Ε και αργότερα εντός της Ευρωζώνης.

Σε αυτήν την περίπτωση η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί την Βαρόνη Άστον ως Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουις ντε Γκίντος εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί τον υπουργό Οικονομικών των Κάτω Χωρών Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.
Κλείσιμο

Σκληρό πόκερ για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον  Όλι Ρεν

Την ώρα που η Γαλλία προωθεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ως διάδοχο του Όλι Ρεν στη θέση του Επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων το Βερολίνο εμφανίζεται τελείως αντίθετο σε αυτήν την προοπτική. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου πηγές της γερμανικής κυβέρνησης θεωρούν πως ο κ. Μοσκοβισί δεν πληροί τα κριτήρια για να αναλάβει μια τόσο σημαντική θέση στην Επιτροπή Γιουνκέρ.

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Φιλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, ακούγεται ως εναλλακτική. Παράλληλα τα αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, θα συζητήσει και την πρόταση του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για μια έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης