Ο ΣΥΡΙΖΑ δε... μετράει όπως ο Σαμαράς για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε... μετράει όπως ο Σαμαράς για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πως συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά αλλιώς τα αριθμητικά δεδομένα, χωρίς πάντως να είναι όλοι εντελώς σίγουροι ότι ο αριθμός των 121 βουλευτών που χρειάζονται για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή είναι δεδομένος

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε... μετράει όπως ο Σαμαράς για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας
Με ελαφρά μειδιάματα και με ξεχωριστό ενδιαφέρον αντιμετώπισαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εντελώς ξαφνικά προχώρησε σε δημόσια διαβεβαίωση ότι υπάρχουν οι 180 βουλευτές, που χρειάζονται για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή. Σε κάθε περίπτωση δεν ξεκαθαρίζουν ότι η πραγματική κοινοβουλευτική αριθμητική δείχνει διαφορετικά πράγματα, από το συμπέρασμα του κ. Σαμαρά.

Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση του κ. Σαμαρά, εκτιμώντας κατ’ αρχήν ότι αυτή εκφράζει την ανησυχία και το φόβο του πρωθυπουργού ότι εφόσον αρχίσει να κυριαρχεί μια αίσθηση αδυναμίας της σημερινής Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, τότε θα επικρατήσει πλήρης διάλυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Άρα, λένε, ο κ. Σαμαράς φανερώνει την αγωνία του και προσπαθεί να συμμαζέψει τα πράγματα, ώστε να μην επιταχυνθεί κι άλλο η κατάρρευση.

Μία άλλη εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σαμαράς στέλνει μήνυμα σε όσους ανεξάρτητους βουλευτές βρίσκονται στο δίλλημα να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου από τη σημερινή Βουλή. Επειδή θα είναι δύσκολο για κάποιον ανεξάρτητο βουλευτή, που έχει κατακρίνει την κυβερνητική πολιτική, να παρατείνει δια της ψήφου του κατά την προεδρική εκλογή τη θητεία της κυβέρνησης, αλλά και επειδή φοβούνται ότι ακόμη κι αν αλλάξουν στάση και συναινέσουν, μπορεί να μην συμπληρωθούν τελικά οι 180 -άρα και θα εκτεθούν και δεν θα αποφύγουν τελικά τις εκλογές -ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να τους καθησυχάσει.

Κλείσιμο
Το συμπέρασμα έμπειρων στελεχών ότι ο κ. Σαμαράς «δεν έχει τους 180», γιατί αν τους είχε δεν θα το έλεγε τόσο νωρίς και σε ένα πηγαδάκι στο καφενείο της Βουλής. Αν τους είχε θα ήταν πιο ήρεμος και ψύχραιμος, σημειώνουν και δεν θα έσπευδε με αυτό τον τρόπο.

Όπως και να έχει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά αλλιώς τα αριθμητικά δεδομένα, χωρίς πάντως να είναι όλοι εντελώς σίγουροι ότι ο αριθμός των 121 βουλευτών που χρειάζονται για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή είναι δεδομένος.

Πάντως λένε ότι από τη μάχη για τη μικρή ΔΕΗ φάνηκε ότι υπάρχει μια δεξαμενή 139 βουλευτών (όλοι όσοι πίεσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος) που βρίσκονται απέναντι από τη σημερινή κυβέρνηση. Άρα το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση για το πώς θα κερδίσει τελικά τουλάχιστον 18 από αυτούς…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης