Βενιζέλος: Κάλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στη «συνολική ευθύνη» για τη χώρα

Βενιζέλος: Κάλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στη «συνολική ευθύνη» για τη χώρα

«Καρφί» για την παραίτηση Κουβέλη - «Παραβιάζει ανοιχτές θύρες» είπε αναφορικά με την πρόταση Παπανδρέου για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τον ανασχηματισμό και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Βενιζέλος: Κάλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στη «συνολική ευθύνη» για τη χώρα
Συνέντευξη Τύπου για θέματα επικαιρότητας και εξωτερικής πολιτικής παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι, κατά τη γνώμη του, διατηρήθηκε η πολιτική σταθερότητα. «Φάνηκε πόσο κρίσιμος ρόλος είναι αυτός της παράταξής μας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν κινήσεις που θα επανενώσουν το έθνος.

«Το συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι διατηρήθηκε η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Φάνηκε ο κρίσιμος ρόλος και το ειδικό βάρος της παράταξης. Ο κόσμος όμως θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα. Θα ανταποκριθούμε, αλλά υπάρχει ανάγκη για εθνική ενότητα. Θέλουμε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη συνολική ευθύνη» είπε.

Και έθεσε το ερώτημα: «Θέλουμε συνθήκες πολιτικής έντασης η συνεννόηση;». 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι έθεσε στον κ. Παπούλια πέντε προτάσεις:
Κλείσιμο

- Συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για το θέμα της ΧΑ
- Συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της λήψης μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας
- Συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο μακροχρόνιο δημοσιονομικό σχεδιασμό
- Θεσμικό πλαίσιο: εκλογικός νόμος, Κανονισμός Βουλής, να υπάρξει καθαρή συνενόηση και εξήγηση για το αν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνταγματική αναθεώρηση
- Εξωτερική πολιτική και Άμυνα: «Να αξιοποιήσουμε το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής... Πρέπει να κινηθούμε στο ίδιο πνεύμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου».

Ειδικότερα για τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς είναι μεγάλο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Μια Ευρώπη, όπως τόνισε, στην οποία δεν μπορεί να είναι θέμα η σταδιοδρομία προσώπων (σ.σ. αναφερόμενος στα περί εκλογής νέου προέδρου της Κομισιόν). «Αν οι πολιτικές δεν αλλάξουν, δεν θα έχουμε καταλάβει αυτό που έγινε» είπε, καλώντας στη λήψη αποφάσεων, που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Για την ονομασία των Σκοπίων

Για το ζήτημα των Σκοπίων, ανέφερε ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είναι πάντα ευπρόσδεκτος για συζητήσεις, για τις οποίες, όπως ανέφερε, είχε μιλήσει και στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

Για το μειονοτικό κόμμα στη Θράκη

Όσο για τις επιδόσεις του μειονοτικού μουσουλμανικού κόμματος στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα... Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάννης».

«Μια Περιφέρεια πρέπει να εκφράζεται με συνεκτικό τρόπο για το κοινό καλό. Μια χώρα να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κριτήρια ευρωπαϊκά» συνέχισε, εξηγώντας: «Γενικά δεν συμφωνώ με την ανάλυση που γίνεται σε σχέση με το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγεται. Σημασία έχει για μας μια καλύτερη μοίρα για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης».

Για τις δηλώσεις Ερντογάν περί τρομοκρατίας

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για Κούρδους τρομοκράτες που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ίσως έκανε μια παρεξήγηση, καθώς η χώρα μας έχει πολλές φορές δεχτεί τα συγχαρητήρια της Άγκυρας για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Για το Κυπριακό

Όσο για το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η Κύπρος, ενώ ο ίδιος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, για να συζητήσουν σε ποιο σημείο βρίσκονται επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις.

Για την παραίτηση Κουβέλη

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του σέβεται τις εσωτερικές διεργασίες άλλων κομμάτων και εξέφρασε την ελπίδα οι εσωκομματικές διαδικασίες στη Δημοκρατική Αριστερά να λειτουργήσουν άμεσα, αφήνοντας αιχμές για το κατά πόσον είναι... πραγματική η παράιτηση Κουβέλη.

«Εμείς δεν επιχαίρουμε για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα... Εμείς δεν θέσαμε θέμα ηγεσίας για τον κ. Κουβέλη, εκείνος έθετε θέμα ηγεσίας για το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ακόμη.

Για τα περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

Για το ζήτημα της συνεργασίας της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά, που έθεσε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle και ο Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχουν όλοι με πρωτοβουλίες και ιδέες. Είπε, δε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραβιάζει ανοιχτές θύρες, καθώς ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε προτείνει συνεργασία στο ΣΥΡΙΖΑ το 2012.

«Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα, για να καταλάβουμε αν έχουμε λόγο ύπαρξης» σχολίασε.

Για το μπόνους των 50 εδρών

Όσο για το μπόνους των 50 εδρών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι είναι κατάλοιπο της προηγούμενης συγκυρίας και δεν έχει λόγο να διατηρείται, από τη στιγμή που τα κόμματα λαμβάνουν μεσαία ή χαμηλά ποσοστά.

Για τον ανασχηματισμό

Μιλώντας, δε, για τα σενάρια ανασχηματισμού, τόνισε ότι κακώς η σχετική συζήτηση διεξάγεται δίχως πλαίσιο και με αποσπασματικό τρόπο. «Δεν θα γίνει καμία κίνηση κατά τρόπο βεβιασμένο, πιεστικό και αποσπασματικό» είπε.

«Χρειάζεται μια νέα ώθηση, μια νέα αφετηρία, χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση, συστράτευση και επανένωση του έθνους. Υπάρχουν στο χώρο της Κεντεοαριστεράς πρόσωπα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν» απάντησε, σε ερώτηση εάν υπάρχουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που θα μπορούσαν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια στον ανασχηματισμό. «Πάντα είμαστε υπέρ της συμμετοχής και άλλων κομμάτων στη συγκυβέρνηση» τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει με όρους πολιτικούς και όχι δημοσιογραφικός.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, είπε σιβυλλικά πως «θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν, για να προσφέρει η παράταξη περισσότερα στη χώρα».

Συνάντηση με Παπούλια

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο.

Όπως είπε, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτάσεις και μηνύματα για συνένωση του έθνους, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βγούμε από την κρίση.

«Πρέπει να ενώσουμε ξανά το έθνος» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον κ. Παπούλια.

Το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, είναι ότι δεν θέλουν αυτόν το «συμβολικό εμφύλιο πόλεμο που επιθυμούν ορισμένοι», ενώ παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις και προτάσεις προς την κατεύθυνση της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συναίνεσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης