Οριακές οι διαφορές - τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οριακές οι διαφορές - τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δίνει δημοσκόπηση της Κάππα Research - Βραχεία κεφαλή ΣΥΡΙΖΑ στην έρευνα της Public Issue - Mπροστά μια μονάδα η ΝΔ σε έρευνα της e-voice

Οριακές οι διαφορές - τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ως οι κερδισμένοι από την πόλωση του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων ημερών, οι διαφορές μεταξύ τους κινούνται στα όρια της μίας έως μιάμιση μονάδας ως προς τις ευρωεκλογές, σχετική ισοδυναμία καταγράφεται στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, ενώ το Ποτάμι παγιώνεται στην τρίτη θέση.

Σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες 48 ώρες το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μια εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και 15 ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές το κλίμα που επικρατεί μάλλον ωφελεί, δημοσκοπικά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» καταγράφεται πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 1,3% από τη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά στις ευρωκλογές. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 23% έναντι 21,7% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία. 

Ακολουθούν Το Ποτάμι με 9%, η Χρυσή Αυγή με 7,6% και το ΚΚΕ με 6,4%. Στο 5,5% βρίσκεται η Ελιά, στο 4,1%  οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ στο 2,1%.

«Αλλο κόμμα» επιλέγει το 7,7% των ερωτηθέντων, ενώ στο 11,1% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος. Στο 1,8% το λευκό και το άκυρο.
Κλείσιμο

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 41,9% και η ΝΔ 41,8%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 42,5% έναντι 34% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ καταλληλότερη κυβέρνηση θεωρείται κατά 39,1% μια κυβέρνηση με κορμό ΝΔ, ενώ μια με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,3%.

Στην δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί βραχεία κεφαλή στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές με 18,5% έναντι 18% της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όμως φαίνεται να κλείνει την ψαλίδα, αφού κερδίζει 1,5 μονάδα, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χάνει μια μονάδα.

Εκεί που παρατηρείται απόλυτη ισοδυναμία μεταξύ των δύο κομμάτων είναι στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βουλευτικών εκλογών, καθώς το ποσοστό αμφοτέρων φτάνει στο 29%.

Αναλυτικότερα στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 18,5%, η Νέα Δημοκρατία 18%, το Ποτάμι 5,5%, η Ελιά 4,5% , το ΚΚΕ 4%, η Χρυσή Αυγή 3,5% , η ΔΗΜΑΡ 2% και οι ΑΝ.ΕΛ 1,5%. Παράλληλα ένα ποσοστό της τάξεως του 16% δήλωσε αναποφάσιστο, 10% είπε ότι δε θα ψηφίσει ενώ ένα άλλο 9% προτίμησε το δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Όσον αφορά ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ισοψηφούν στο 29%, η Χ.Α λαμβάνει 8,5%, το ΚΚΕ 7,5%, το ΠΑΣΟΚ 6%, το Ποτάμι 5,5% ενώ ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ λαμβάνουν 3,5%.

Στην παράσταση νίκης στις βουλευτικές εκλογές προβάδισμα έχει με 46% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 43%.

Ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία το προβάδισμα έχει ο κ. Σαμαράς με 38%, έναντι 31% του κ. Τσίπρα. Το 29% λέει «κανένας από τους δύο».

Τέλος, προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 1,4%, στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παρασκήνιο».

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται με 7,7% Το Ποτάμι, ενώ αισθητή εμφανίζεται η άνοδος της ΕΛΙΑΣ, με ποσοστό 7%.

Σταθερά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, παραμένουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής (6,4%) και του ΚΚΕ (6%), ενώ οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν 3,6%.

Αναποφάσιστοι δηλώνουν 12,3% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης