Βουλή με 250 βουλευτές και θέσπιση Γερουσίας μελετά η κυβέρνηση

Βουλή με 250 βουλευτές και θέσπιση Γερουσίας μελετά η κυβέρνηση

Παράλληλα, συζητά και την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας

The Greek government is considering a parliament with 250 MPs and the establishment of a Senate
Σε δημόσιο διάλογο ετοιμάζεται να θέσει την πρότασή η κυβέρνηση για μικρότερη Βουλή, με 250 βουλευτές, ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέσπιση Γερουσίας, πριν από τις ευρωεκλογές. 

Το ζήτημα ήδη έχει ήδη τεθεί επί τάπητος από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας, η σχετική πρόταση είναι μέρος της Συνταγματικής Αναθεώρησης, συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα μείωσης του αριθμού των βουλευτών, καθώς σε συνέδριο του Economist πριν από τρία χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει για ανάγκη να περικοπούν από 300 σε 200, ενώ υπέρ του μικρότερου αριθμού είχε ταχθεί και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το 1999.

Κλείσιμο
Το ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου κατά την οποία αποφασίστηκε η κατάργηση της λίστας για τους ευρωβουλευτές και η εκλογή τους με σταυρό, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 έδρες του σημερινού Κοινοβουλίου, με παράλληλη ανάδειξη μιας αιρετής Γερουσίας 50 μελών, πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο Αβραμόπουλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και επί της αρχής συμφωνεί με την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών, φέρεται να διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την αιρετή Γερουσία. Αντιθέτως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης περιορισμού των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν πέφτει η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ανάδειξης νέας κυβέρνησης χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Πρόταση για την οποία εξέφρασε επιφυλάξεις ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, τρόπους υπέρβασης του «εμποδίου» της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της Βουλής αναζητεί το υπ. Εσωτερικών προκειμένου να περάσει από το Σώμα την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ψάχνουν τη φόρμουλα που θα τους επιτρέψει την ψήφιση της σχετικής πρωτοβουλίας με απλή πλειοψηφία και όχι με 180 σταυρούς, όπως προβλέπεται για την εκλογή με σταυρό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης