Μπροστά με 1,8% ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηλά ο Σαμαράς και οι αναποφάσιστοι

Μπροστά με 1,8% ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηλά ο Σαμαράς και οι αναποφάσιστοι

Δεν θέλει εθνικές εκλογές η πλειονότητα των πολιτών ακόμη και αν νικήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές - Μάχη στήθος με στήθος για την τρίτη θέση δίνουν το ΚΚΕ που ανεβαίνει και η Χρυσή Αυγή - Μπαίνουν στον χάρτη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ένωση του Β. Πολύδωρα

Μπροστά με 1,8% ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηλά ο Σαμαράς και οι αναποφάσιστοι
Προβάδισμα 1,8% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και 1,4% για τις εθνικές εκλογές διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που μεταδόθηκε από την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega Channel και δείχνει χαμηλές επιδόσεις για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Στην έρευνα καταγράφεται μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων που στην κάλπη των ευρωεκλογών στο 19,7%, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς διατηρεί σταθερό προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με ποσοστό 42,6% έναντι 30% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Εντυπωσιακή είναι στην ίδια δημοσκόπηση η αύξηση που παρουσιάζει η απήχηση του ΚΚΕ, το οποίο φθάνει στο 7% και ισοψηφεί στην τρίτη θέση με την Χρυσή Αυγή που παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, ενώ ευοίωνες προοπτικές διαγράφονται για τη συνεργασία στο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς και στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με το νεοεμφανιζόμενο κόμμα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό να κάνει δημοσκοπική πρεμιέρα με 1,3%.

Αναλυτικά η κατάταξη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 20,8%, ΝΔ 19%, Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 7%, ΠΑΣΟΚ 5,3%, ΑΝΕΛ 4,5%, ΔΗΜΑΡ 3,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,8%, Ένωση 1,3%, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα 1% και άλλο 3,7%.

Το 4,2% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, το 1,2% ότι θα επιλέξει το άκυρο ή το λευκό, ενώ ένας στους πέντε ερωτηθέντες (19,7%) απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει.
Κλείσιμο

Αντιστοίχως, στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές το αποτέλεσμα της ίδιας έρευνας δίνει τις ακόλουθες επιδόσεις: ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, ΝΔ 20,2%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,1%, ΠΑΣΟΚ 5,6%, ΑΝΕΛ 4,4%, ΔΗΜΑΡ 3,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%, Ένωση 1,1%, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα 1% και άλλο 3,9%.


Όχι σε βουλευτικές εκλογές


Σε ποσοστό 62,2% οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη έρευνα τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ στο ερώτημα αν πρέπει να ακολουθήσουν εθνικές εκλογές στην περίπτωση του ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις ευρωεκλογές θετικά απαντά το 41,6% και αρνητικά το 56,6%. Ιδιαιτέρως υψηλό είναι, εξάλλου το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει που φθάνεις στο 74,2%, καθώς μόνον ένας τέσσερις (24,8%) πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται, σε ποσοστό 65,5%, υπέρ της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ, παρόλο που ένα εξίσου υψηλό ποσοστό της τάξης του 63,4% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.

Το 30,4% κρίνουν θετικά τη επιδιωκόμενη συνεργασία στο χώρο της Κεντροαριστεράς και ένα ποσοστό της τάξης του 17,5% θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές ένα τέτοιο σχήμα. Αντιστοίχως ένα ποσοστό της τάξης του 14% θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό να ψηφίσει έναν νέο σχηματισμό στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται κατά του ενδεχόμενου να της απαγορευθεί η συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, κάτι το οποίο δηλώνει ότι επιθυμεί το 36,8%, ενώ στο 32,8% φθάνουν οι πολίτες που πιστεύουν ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης