Οι Τούρκοι «έφτυσαν» επιδεικτικά 25 ευρωβουλευτές!

Οι Τούρκοι «έφτυσαν» επιδεικτικά 25 ευρωβουλευτές!

Πρωτοφανής συμπεριφορά από Τσιτσέκ και Μπαγίς που επέκριναν το Ευρωκοινοβούλιο σε πανηγυρική εκδήλωση στην Άγκυρα - Μόλις χθες ο Ερντογάν εξασφάλισε ότι οι Τούρκοι θα ταξιδεύουν στις χώρες της ΕΕ χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα

 Οι Τούρκοι «έφτυσαν» επιδεικτικά 25 ευρωβουλευτές!
Η σημερινή σύγκληση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα επρόκειτο να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Αυτό είχαν τουλάχιστον στο μυαλό τους οι 25 ευρωβουλευτές που ταξίδεψαν στην τουρκική πρωτεύουσα προκειμένου να συζητήσουν με τους Τούρκους βουλευτές για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της υποψήφιας προς ένταξη χώρας αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, διεξάγεται δύο φορές το χρόνο. Η σημερινή μάλιστα γίνεται έπειτα από δύο θετικές εξελίξεις για την Τουρκία: Το ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ με την έναρξη συζήτησης του κεφαλαίου 22 και την συμφωνία ότι οι Τούρκοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες της ΕΕ (ως αντάλλαγμα για την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής).

Κλείσιμο
Φαίνεται όμως ότι για τους περισσότερους Τούρκους πολιτικούς όλα αυτά είναι... ψιλά γράμματα. Την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία γίνεται στο κτίριο της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης, κήρυξε ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Τσεμίλ Τσιτσέκ. Όπως πληροφορείται το www.protothema.gr, ο κ. Τσιτσέκ, αφού εκφώνησε την ομιλία του επικρίνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί παντός του επιστητού, είπε στους προσκεκλημένους του ευρωβουλευτές: «Με συγχωρείτε, είμαστε σε προεκλογική περίοδο». Η επόμενη κίνησή του ήταν να φύγει από την αίθουσα της συνεδρίασης!

Πανομοιότυπη ήταν η στάση που ακολούθησε και ο Εγκεμέν Μπαγίς, Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΕΕ. Μόλις τελείωσε την ομιλία του ο κ. Μπαγίς σηκώθηκε κι έφυγε, χωρίς να περιμένει να ακούσει τις ομιλίες των προσκεκλημένων ευρωβουλευτών, χωρίς να δείξει καν την τυπική ευγένεια να ακούσει τα ερωτήματα των Ευρωπαίων πολιτικών... Αναλόγως έπραξε και ο Τούρκος βουλευτής Αφίφ Ντεμιρκιράν, συμπρόεδρος της μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ. Έκανε την ομιλία του κι αμέσως σηκώθηκε κι έφυγε...

Όπως είναι φυσικό, οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου έγιναν έξαλλοι με αυτή την συμπεριφορά των Τούρκων πολιτικών. Στις τοποθετήσεις τους, οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές και αντιπρόεδροι της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μαριλένα Κοππά και Γιώργος Κουμουτσάκος επέκριναν την στάση των Τούρκων.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και το ζεστό καλωσόρισμα. Αυτά θα ήταν τα πρώτα λόγια που θα ελεγα απευθυνόμενος στον κ. Τσιτσέκ. Αφού έφυγε ο κ. Τσιτσέκ θα το έλεγα στον κ. Μπαγίς. Αφού έφυγε ο κ. Μπαγίς θα το έλεγα στον κ. Ντεμιρκιράν. Αφού έφυγε ο κ. Ντεμιρκιράν δεν έχω πού να τα απευθύνω πια...», είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε γιατί η συνεδρίαση της επιτροπής δεν έγινε με... τηλεδιάσκεψη!



Σε συνδυασμό με την απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερντογάν να αποσύρει το κυβερνών τουρκικό κόμμα AKP από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να προσχωρήσει στους αντιευρωπαϊστές του ECR (European Conservatives and Reformists), η κίνηση των Τούρκων πολιτικών να γυρίσουν την πλάτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργεί το εύλογο ερώτημα «πού το πάει η Τουρκία». Μάλιστα το ερώτημα με ποιες δυνάμεις θέλει να συνεργαστεί η Τουρκία ενισχύεται από το γεγονός ότι οι κύριοι Τσιτσέκ και Μπαγίς εξέφρασαν την πολιτική αποστροφή τους για τους ευρωβουλευτές μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε υπογραφή ευρωτουρκικής συμφωνίας επανεισδοχής και μετά το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική.

Οι ευρωβουλευτές που βρίσκονται στην Άγκυρα αποδοκίμασαν τους Τούρκους πολιτικούς που επέλεξαν να τινάξουν στον αέρα την συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι μετά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων είναι ότι σήμερα ανακοινώνονται οι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και οι κύριοι Τσιτσέκ, Μπαγίς και Ντεμερικιράν θα έπρεπε να είναι παρόντες...

Ισως οι Τούρκοι πολιτικοί δεν θέλησαν να διακινδυνεύσουν να δεχθούν την οργή του κ. Ερντογάν σε περίπτωση που δεν παρευρίσκονταν στην κομματική εκδήλωση του AKP. Αλλωστε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε καταδικάσει την βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης είχε αναρωτηθεί δημοσίως: Τι είναι το ευρωκοινοβούλιο; Εγώ δεν το αναγνωρίζω... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης