Έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά πραγματοποιήθηκε έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στη Βουλή!

Έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή
Έφοδο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή πραγματοποίησε η Ασφάλεια του Κοινοβουλίου με τη συνδρομή ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, στο πλαίσιο των ευρύτερων ερευνών σε σπίτια και πολιτικά γραφεία, που διεξάγονται από νωρίς το πρωί.

Να σημειωθεί ότι οι διωκτικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον κ. Χρήστο Παππά και ορισμένοι δεν απέκλειαν να έχει βρει καταφύγιο στο Κοινοβούλιο.

Εκτός αυτού, αναζητείται και κάθε άλλο υλικό (πιστόλια, ρόπαλα κ.ά.) που ενδεχομένως να φυλάσσουν οι βουλευτές και μέλη της ΧΑ στο Κοινοβούλιο.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά πραγματοποιήθηκε έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στη Βουλή!

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι, όταν ο φρούραρχος έδωσε εντολή να αποκλειστεί ο α' όροφος του κτηρίου της Βουλής, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΚΟ της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού τους, προκειμένου να μην μπορούν να προσεγγίσουν δημοσιογράφοι.

Είναι ενδεικτικό ότι οι είσοδοι των δεκάδων ασανσέρ στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής φυλάσσονταν από την Ασφάλεια του Κοινοβουλίου, ενώ στο υπόγειο γκαραζ βρίσκονταν σταθμευμένα τουλάχιστον δύο περιπολικά. Η έρευνα διήρκησε περίπου τρεις ώρες και οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής αποχώρησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Τυχόν ευρήματα θα δοθούν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία.

Σύσκεψη στη Βουλή για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις χειροπέδες στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Εν τω μεταξύ, σε διαρκή σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες βρισκόταν ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για να εξετάσουν την κατάσταση που δημιουργείται από την χωρίς προηγούμενο απόφαση της σύλληψης εν ενεργεία μελών του Σώματος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ερμηνείες οι βουλευτές που κρατούνται διατηρούν τη βουλευτική τους ιδιότητα, καθώς για να την απωλέσουν θα πρέπει είτε να παραιτηθούν είτε να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη που συνοδεύεται από την ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

Σε πρώτη ανάγνωση, η προφυλάκιση δεν επηρεάζει, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων, αλλά και με την καταβολή της βουλευτικής τους αποζημίωσης.

Ο Κανονισμός του Σώματος δεν δίνει άμεσες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα και το προεδρείο της Βουλής αναζητά ερμηνείες για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως, με τις σχετικές διατάξεις ορίζεται ότι "η απουσία Boυλευτή σε περισσότερες από πέντε τo μήνα συνεδριάσεις της Oλoμέλειας, του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής και των Eπιτρoπών της Boυλής, χωρίς άδεια, θεωρείται αδικαιoλόγητη και συνεπάγεται την υπoχρεωτική κράτηση τoυ ενός τριακoστoύ (1/30) της μηνιαίας απoζημίωσης για κάθε απoυσία τoυ” προστίθεται όμως ότι |O Boυλευτής μπoρεί να δώσει εξηγήσεις στoν Πρόεδρo της Boυλής για τoυς λόγoυς της αδικαιoλόγητης απoυσίας τoυ. Aν δεν δώσει εξηγήσεις ή αν oι εξηγήσεις πoυ έδωσε δεν θεωρηθoύν ικανoπoιητικές, o Πρόεδρoς της Boυλής δίνει εντoλή στην αρμόδια υπηρεσία της Boυλής να περικόψει τη βoυλευτική απoζημίωσή τoυ, σύμφωνα με όσα oρίζoνται στην πρoηγoύμενη παράγραφo".

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η υποχρεωτική απουσία τους δεν έχει επιπτώσεις στο νομοθετικό έργο, καθώς δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία, ενώ ζητούμενο είναι το αν μπορούν να ασκούν καθήκοντα κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς η κατάθεση ερωτήσεων δεν προϋποθέτει την αυτοπρόσωπη παρουσία.

Εν τω μεταξύ, η ερμηνεία που δίνουν Συνταγματολόγοι για το ενδεχόμενο να υποβληθούν ομαδικές ή εκ περιτροπής παραιτήσεις χρυσαυγιτών βουλευτών και το ίδιο πράξουν οι αναπληρωματικοί τους, δεν οδηγεί σε γενικές βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θα διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές στις 15 περιφέρειες που εκπροσωπούνται σήμερα απο βουλευτή της Χ.Α.

Στην περίπτωση του βουλευτή Επικρατείας δεν είναι ρητά προσδιορισμένο τι θα γίνει εάν αρνηθούν όλοι οι αναπληρωματικοί.

Παρά ταύτα το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι η θέση θα μείνει κενή και δεν θα διεξαχθούν εκλογές σε όλη την Επικράτεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης