Τα πολιτικά και ιστορικά ντοκουμέντα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πολιτικά και ιστορικά ντοκουμέντα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

* Για να θυμούνται οι γνωρίζοντες και να μαθαίνουν οι αδαείς


Τα πολιτικά και ιστορικά ντοκουμέντα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Με ένα  ιστορικών διαστάσεων συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τη σκηνή  της ψυχρής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κυκλοφορεί το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος της Κυριακής.

Είναι ένα μοναδικό φωτογραφικό και δημοσιογραφικό ντοκουμέντο που συνιστά, ίσως, την πλέον ηχηρή καταγγελία της δολοφονικής φασιστικής βίας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία.

    Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει τον 34χρονο καλλιτέχνη λίγο μετά αφότου δέχεται τη μαχαιριά από το δολοφονικό χέρι του μέλους των «Ταγμάτων Ασφαλείας» της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής».

Κλείσιμο
Είναι μια στιγμή της ζώσας δυσμενούς πραγματικότητας που περνάει στην Ιστορική αιωνιότητα.

Το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα ντοκουμέντα του παρελθόντος που έγραψαν Ιστορία από τις πρώτες σελίδες σημαντικών εντύπων στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

    Η αποτύπωση, τον Μάιο του 1963, στα πρωτοσέλιδα της εποχής της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από το χτύπημα του παρακρατικού Γκοτζαμάνη στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής δημοσιογραφίας που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη της εποχής.
    Στη χώρα μας επίσης βρήκαν θέση στα πρωτοσέλιδα ξεχωριστές στιγμές της πρόσφατης Ιστορίας, όπως ο θάνατος του Αλέκου Παναγούλη, η εκτέλεση του νεαρού Μιχάλη Καλτεζά από αστυνομικό στα επεισόδια που ακολούθησαν την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου και πολλά άλλα.   

    Ο διεθνής, εξάλλου, Τύπος έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει πρωτοσέλιδες φωτογραφίες – «ντοκουμέντα» που έγραψαν Ιστορία, όπως τα παιδιά θύματα των βομβών Ναπάλμ που έριχναν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, οι σκηνές από τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, το νεκρό σώμα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα που δολοφονήθηκε στη Βολιβία.

    Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις τα πρωτοσέλιδα ντοκουμέντα λειτούργησαν αφυπνιστικά για την κοινή γνώμη και κάποιες φορές άλλαξαν τον ίδιο τον ρου της Ιστορίας...      




























































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης