Ποιο μάθημα θα «καταργήσει» σήμερα η κυρία Ρεπούση;

Ποιο μάθημα θα «καταργήσει» σήμερα η κυρία Ρεπούση;

- Εφιάλτης για την ΔΗΜΑΡ οι θέσεις της βουλευτού για την Παιδεία
 - Σε λίγο θα μας πείτε να γκρεμίσουμε και την Ακρόπολη, της είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος
- Με απόσπασμα του Ελύτη η «απάντηση» του Αλέκου Αλαβάνου

Ποιο μάθημα θα «καταργήσει» σήμερα η κυρία Ρεπούση;
Ανένδοτη στις θέσεις της για τα Αρχαία Ελληνικά και τα Θρησκευτικά εμφανίζεται η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, η οποία επανήλθε χθες, Τετάρτη, στο ζήτημα, με δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5.

Χαρακτηριστικά, η κυρία Ρεπούση υποστήριξε ότι η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία θα πρέπει να διδάσκεται από τη μετάφραση, ενώ, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά της, είπε ότι τα παιδιά θα μισήσουν τους αρχαίους συγγραφείς με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών.

«Είναι σημαντικό να διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Δεν μπορείς, όμως, να αναγκάσεις τα παιδιά να γνωρίσουν τις αξίες και τις αρχές αυτές, μαθαίνοντας Αρχαία» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, με αυτόν τον τρόπο, «θα βγαίνουν μαθητές που θα ακούνε Θουκυδίδη και θα σκέφτονται πώς κλίνεται ένα ρήμα».

Κλείσιμο
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι δεν αμφισβητεί ούτε υποτιμά τη σημασία των Αρχαίων και επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα Λατινικά είναι νεκρή γλώσσα.





Η γλώσσα που μιλάμε είναι η Νέα Ελληνική και δεν πρέπει να διδάσκονται τα Αρχαία σε βάρος των Νέων, σημείωσε.

Επανερχόμενη, δε, στο ζήτημα της κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς θέλησε να εξηγήσει ότι δεν πρότεινε την κατάργηση της διδασκαλίας τους, αλλά την ένταξή τους σε πιο θρησκειολογική βάση, ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά την ιστορία όλων των θρησκειών.

Απαντώντας, τέλος, στις επικρίσεις που δέχεται για τις δηλώσεις της, ανέφερε ότι θέλει να ακούσει συγκεκριμένα επιχειρήματα και «όχι κορώνες και δεκάρικους λόγους». Κάποιοι αμφισβητούν ακόμη και το δικαίωμά μου να λέω τη γνώμη μου, είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον Σκάι, η κυρία Ρεπούση είπε ότι «και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, που ήταν πάρα πολύ σημαντικές γλώσσες για την εποχή τους, σήμερα δεν μιλιούνται. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όλες οι γλώσσες, οι οποίες σήμερα δεν μιλιούνται, δεν διδάσκονται για να μιληθούν, αν θέλετε, θεωρούνται νεκρές γλώσσες. Αυτό δεν αφαιρεί ούτε τον πλούτο τους ούτε τη σημασία που έχουν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικές γλώσσες. Και γι’ αυτό σε μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, και εμείς προσπαθούμε γι’ αυτό ως ελληνική Πολιτεία, διδάσκονται ως επιλογή των φοιτητών, για να μπορούν να δουν τον πλούτο αυτής της γλώσσας». Διαβάστε περισσότερα εδώ





Οι αντιδράσεις

Στην κυρία Ρεπούση απάντησε, χρησιμοποιώντας απόσπασμα από ομιλία του Ελύτη, ο Αλέκος Αλαβάνος (δείτε περισσότερα εδώ), ενώ αντιδράσεις υπήρξαν ακόμα και από το ίδιο της το κόμμα.

Χαρακτηριστικά, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις, ενώ συμπλήρωσε με νόημα: «Ωστόσο, στην ελευθερία του λόγου, ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Προσωπικά, δεν θα έκανα κάτι ψηφοθηρικό, για τους δικούς μου λόγους».

«Είναι έγκλημα αυτά που είπε η κύρια Ρεπούση στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά και δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας» τονισε, από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυρία Ρεπούση, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρώτη Γραμμή» στον Σκάι.

«Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς» είπε ο κ. Άνθιμος και πρόσθεσε οτι η κυρία Ρεπούση μιλάει χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις.

«Έτσι όπως το πάτε, θα μας πείτε να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη, για να βλέπετε καλύτερα το Φάληρο» είπε, μεταξύ άλλων, στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης