Κατάργηση αρχαίων ελληνικών και λατινικών από τα σχολεία θέλει η Ρεπούση

Κατάργηση αρχαίων ελληνικών και λατινικών από τα σχολεία θέλει η Ρεπούση

«Νεκρή» η αρχαία ελληνική γλώσσα, δεν προσφέρει τίποτε η διδασκαλία της, επιμένει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ - Υποστηρίζει ότι έγινε στόχος γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα και δεν «κλείνει» το μάτι στους Μητροπολίτες

Προς παραγωγή η BMW X4
Κατάργηση αρχαίων ελληνικών και λατινικών από τα σχολεία θέλει η Ρεπούση
Το εκπαιδευτικό της μανιφέστο παρουσίασε η κυρία Μαρία Ρεπούση στην Βουλή επισημαίνοντας την ανάγκη να ξαναγραφεί η ιστορία ώστε να αποφορτιστεί από εθνικά στοιχεία και να δημιουργηθούν «ουδετερόθρησκα» σχολεία. Σημείωσε δε ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι «νεκρή», δεν πρέπει να διδάσκεται στους μαθητές καθώς δεν τους προσφέρει τίποτα.

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι χαρακτηρίστηκε ως «εθνομηδενιστής» γιατί «τόλμησε» να πάει κόντρα στο ρεύμα ενώ άλλοι προτίμησαν να «κλείνουν το μάτι σε Μητροπολίτες και να επενδύουν σε εθνολαϊκισμούς».

Απάντηση επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος λέγοντας ότι «τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα. Τα Λατινικά είναι. Η αρχαία ελληνική συνεχίζει, μιλιέται, εξελίσσεται επί 3.000 χρόνια. Ακόμα και κορυφαίοι δημοτικιστές δίδασκαν την αρχαία ελληνική...».

Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα νέα Γενικά και Τεχνικά Λύκεια στην Βουλή είπε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο «τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται υποχρεωτικά 11 στις 34 ώρες σε όλη την ομάδα προσανατολισμού για ανθρωπιστικές σπουδές. Η φυσική διδάσκεται 6 ώρες στις θετικές επιστήμες. Αυτό είναι ακραία αντίληψη της πολιτείας και αποδεικνύει την προσήλωση που δίνει στην αρχαία ελληνική γραμματεία…».

Πρόσθεσε πως «νεκρές γλώσσες είναι όσες δεν ομιλούνται σήμερα στις κοινωνίες. Στις νεκρές γλώσσες ανήκουν τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικές. Τι θέλει τώρα η ελληνική βουλή; Να εξαιρέσει τα αρχαία από τις μη ομιλούμενες γλώσσες, επικαλούμενη την αρχή της συνέχειας;»

Πρότεινε πως η Πολιτεία πρέπει να επενδύσει στα μουσεία, στις τέχνες και τον πολιτισμό ενώ κάλεσε το κοινοβούλιο «να αλλάξουμε όλοι νοοτροπίες. Να μην επενδύουμε στον εθνολαϊκισμό εμποδίζοντας επιστημονικές μελέτες. Να μην κλείνουμε το μάτι σε Μητροπολίτες για μικροπολιτικά παιχνίδια».

Υποστήριξε ότι το σχολείο πρέπει να είναι «ουδετερόθρησκο» και πρότεινε να γίνει μετάβαση από την «εθνική» ιστορία στην ευρωπαϊκή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης