Σαμαράς: Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους

Σαμαράς: Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους

«Φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όλους», είπε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης - Απέκλεισε νέα μέτρα και υποσχέθηκε κοινωνικό μέρισμα 

Είχαν διαρρήξει 30 σπίτια στην Λάρισα
Σαμαράς: Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους
“Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, βγαίνει από την μνημονιακή εποχή, η οικονομία μετά από έξι χρόνια γίνεται ξανά ανταγωνιστική, και περνά στην φάση της ανάκαμψης” δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κηρύσσοντας την έναρξη της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και υποσχέθηκε κοινωνικό μέρισμα για την ανακούφιση των πιο αδύνατων στρωμάτων το 2014 εφόσον υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. 

“Δίνουμε μάχη για να χτίσουμε την νέα Ελλάδα του αύριο” είπε ο κ. Σαμαράς και απάντησε στο ερώτημα αν θα υπομείνουν κι άλλες θυσίες οι πολίτες λέγοντας ότι “το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας” ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που όπως είπε “δεν θέλει να δει τα σημάδια της ανάκαμψης και δεν θέλει να φύγει από το χθες”. 

Κλείσιμο

Απολογισμός διακυβέρνησης 

Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων του είπε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει εικόνα μέσα σε έναν χρόνο. “Αποτρέψαμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή και υπολογίσιμη. Σήμερα η Ελλάδα είναι μία μοναδική νησίδα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή που κινδυνεύει να αναφλεγεί.

Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της. Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, μία νέα μετρολογία δεν την αντέχει η οικονομία. ”. Τί χειροπιαστό έγινε: πρωτον ανακεφαλαιοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα αν και η  ελληνική οικονομία ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητας. Αυτό τελειώνει και το ελληνικό σύστημα θα γίνει από τα πιο αξιόπιστα της Ευρώπης μετά την αξιολόγηση της Black Rock”. 

Είδική αναφορά έκανε στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι μειώνεται η γραφειοκρατία, σπάνε καρτέλ, ανοίγονται επαγγέλματα, ψηφίστηκε νέος επενδυτικός νόμος, επιταχύνθηκε η διαδικασία έναρξης επιχειρήσεων, μπαίνει τάξη στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου, μπαίνει τάξη στα ασφαλιστικά ταμεία, αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις διαφθοράς και καταλήστευσης των ταμείων. Μπαίνει τάξη στην δημόσια ασφάλεια και καθαρίζονται τα κέντρα των πόλεων ενώ έγιναν οι πρώτοι μαζικοί επαναπατρισμοί. “Η πολιτεία δεν θα είναι αγνώμων απέναντι στους λιμενικούς και στους αστυνομικούς που με μικρότερους μισθούς προσφέρουν μεγαλύτερο έργο” είπε ο κ. Σαμαράς. Μπαίνει τάξη στο φορολογικό σύστημα. Εφέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά.

Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους αλλά είναι μόνο για εφέτος. Την επόμενη χρονιά θα πληρώνουν μικρότερο ποσό και όσο πιάνουμε τους στόχους θα μειώνονται οι φόροι. Στόχος είναι να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης. Ενιαίος φορολογικός συντελεστής στο 15%, είναι πάντα στόχος που θα τον πετύχουμε όταν σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή μας πλεονάσματα είπε ο πρωθυπουργός. 

Πρωτογενές πλεόνασμα και κοινωνικό μέρισμα 


Ο κ. Σαμαράς μίλησε για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις δυνατότητες που προσφέρει για την χώρα: “Για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα, καλύπτουμε τις ανάγκες μας χωρίς νέα δανεικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της, θα πετύχουμε νέα ελάφρυνση του χρέους όπως μας έχουν υποσχεθεί, είναι το πρώτο βήμα για να βγούμε στις αγορές. Επιπλέον το 70% από αυτό θα πάει για ελάφρυνση των πιο αδύνατων κοινωνικών τάξεων και θα το αξιοποιήσουμε για να ανακουφίσουμε την κοινωνία”. Πρόσθεσε ότι το πώς ακριβώς θα κατανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα θα αποφασιστεί ανάλογα και με το ύψος του πλεονάσματος. Κάνουμε πολλά για να ανακουφίσουμε τους κοινωνικά αδύνατους είπε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε συγκεκριμένα το πρόγραμμα βοήθειας στους νέους ανέργους και την επέκτασή του από τους 50.000 σε 70.000 το επόμενο έτος. 

Μήνυμα προς τα έξω για το χρέος

Απάντησε και στο ερώτημα τί θα γίνει με το χρέος: “Καταφέραμε να το συγκρατήσουμε και να μειώσουμε το κόστος εξυπηρέτησής του. Το κόστος εξυπηρέτησης μειώθηκε εφέτος στα 6,6 δισ. ενώ χωρίς το κούρεμα και την διευθέτηση των επιτοκίων θα ήταν 29 δισ. και θα μειωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια.

“Πρόκειται για το μεγαλύτερο κούρεμα και χωρίς να μεσολαβήσει χρεωκοπία που θα μας κυνηγούσε για χρόνια όπως συμβαίνει στην Αργεντινή. Το 2009 το χρέος ήταν 299 δισ. σήμερα και ενώ δανειστήκαμε πολύ μεγάλα ποσά το χρέος είναι 320 δισ. και με την επιστροφή από την ανακεφαλαίωση είναι 305 δισ.” ανέφερε και πρόσθεσε:

 “Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πετύχει τους στόχους που είχαν αποφασιστεί. Η συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους γίνεται μεταξύ των δανειστών και αφορά τους δανειστές για το πως θα μας βοηθήσουν περισσότερο υπό την προυπόθεση ότι εμείς θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε “βγαίνουμε από την μνημονιακή εποχή, η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη και η πιο κρίσιμη, η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι”. 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ 

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε την θεωρία των δύο άκρων ταυτίζοντάς τον με την Χρυσή Αυγή: “Επιδιώκουν να μην τα καταφέρει η χώρα για να πετύχουν τις μικροκομματικές τους επιδιώξεις, είναι κωλυμμένοι στο χθες, έχουν χάσει την ψυχή τους, το φιλότιμο και τους λέω ότι θα χάσουν σε όλα. Είναι αντίθετοι σε ό,τι βγάζει την χώρα από την κρίση, καταψηφίζουν τα πάντα, κάθε νοικοκύρεμα, οραματίζονται την καταστροφή της χώρας και θέλουν να επιστρέψουμε σε ότι κατέστρεφε την χώρα.

Οι νεοναζί καταφεύγουν σε ακρότητες, μιλάνε για πατρίδα και θαυμάζουν τους τυράνους που έβλαψαν την πατρίδα, η παρουσία τους και μόνο αποδυναμώνει την Ελλάδα. Τα δύο άκρα καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση και κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, περιφρονούν την δημοκρατία και το νόμο, αλλά δεν θα τους περάσει. Κανείς τους δεν θα κυβερνήσει γιατί δεν θέλουν, θέλουν να συγκρουστούν μεταξύ τους πάνω στα ερείπια της Ελλάδας αλλά δεν θα τους περάσει”. 

Δίνοντας το μακροχρόνιο όραμά του είπε ότι το 2020 θα έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα ευημερίας του 2009 με ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και αξιοπρέπεια. Είδικά αναφορά έκανε στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας λέγοντας ότι “για να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα και την ΑΟΖ θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι προς τα μέσα και να αξιοποιήσουμε τα ερείσματα στο εξωτερικό”. 

Έστειλε μήνυμα και στην ηγεσία των Σκοπίων: “Δεν διαπραγματευόμαστε την ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας, δεν μπορεί να υπάρξει φιλία και συνεργασία με μονομερείς προκλήσεις”.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης