Κυβέρνηση: Άλλο κινητικότητα, άλλο απολύσεις

Κυβέρνηση: Άλλο κινητικότητα, άλλο απολύσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: «Όλοι οι υπάλληλοι από το πρώτο κύμα κινητικότητας τοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου» - Βενιζέλος: Να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις - Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς

Ελεύθερος ο "Σάρας", αλλά...
Κυβέρνηση: Άλλο κινητικότητα, άλλο απολύσεις
Θετικό εργαλείο, που θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και όχι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον θεσμό της κινητικότητας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστήριξε ότι απόδειξη του ισχυρισμού αυτού αποτελεί το γεγονός ότι οι 1.800 υπάλληλοι από το  πρώτο κύμα κινητικότητας, έχουν όλοι τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου.

«Επικυρώσαμε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα μας να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θέλω να επαναλάβω, με αυτήν την ευκαιρία, ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά είναι και ένα θετικό εργαλείο, που, τελικά, θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα. Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι, από την πρώτη κινητικότητα που αφορούσε 1.862 υπαλλήλους, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όλοι οι υπάλληλοι επανατοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και εν τοις πράγμασι ότι η κινητικότητα πρωτίστως είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου» ήταν η πλήρης δήλωση του υπουργού.

Κλείσιμο


Η χώρα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, είπε κατά πληροφορίες, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στους υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τους οποίους κάλεσε να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα.

Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας συνολικά 12.500 δημ.υπάλληλοι, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

- Εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα οργανογράμματα των υπουργείων που διασπάστηκαν, δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

- Εγκρίθηκαν οργανωτικές βελτιώσεις στα Υπουργεία: Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής) και Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ισότητας).

- Εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκτός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Στα σχέδια στελέχωσης προβλέπονται και οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες δύναται να καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις, βάσει των οριζομένων στο άρθρο 90, παρ.1, του νόμου 4172/2013. Ακόμη:

- Εγκρίθηκαν οι Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σχεδίων Στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ).

- Εγκρίθηκε η αξιολόγηση και τα σχέδια στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Υγείας.

- Εγκρίθηκε το αναλυτικό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των λοιπών φορέων-νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συζητήθηκαν οι συγκεκριμένοι στόχοι και η συμβολή του κάθε Υπουργείου και των φορέων του στο πρόγραμμα κινητικότητας, που βασίζονται στην αξιολόγηση των δομών, στις εγκριθείσες προτάσεις αναδιοργάνωσης και στα εγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης από τα οποία προκύπτει το όποιο πλεονάζον προσωπικό και φυσικά οι όποιες ανάγκες στελέχωσης».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου επρόκειτο να «κλειδώσουν» οι θέσεις σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς, που θα καταργηθούν και θα οδηγήσουν σε διαθεσιμότητα περίπου 4.600 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 12.500 διαθέσιμων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Βενιζέλος: Να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στάθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί ο θεσμός της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων ως μέσο εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη τόσο να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις, όσο και να φανεί σαφέστερα ο στόχος του θεσμού, που «είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους -και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι «πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η συνολική αξιολόγηση των δομών και προσώπων στο δημόσιο τομέα, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη καταγραφής των «κενών» στους φορείς - υπηρεσίες του Δημοσίου (κατά ειδικότητα), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν για την κάλυψή τους υπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και οι οποίοι θα αξιολογηθούν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα πρέπει να υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και σωστό σχεδιασμό, ώστε να στεφθούν από επιτυχία».

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου η λίστα

Η λίστα των 4.599 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα είναι έτοιμη μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, μαζί με τους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς, που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκτός από τους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, σε διαθεσιμότητα θα τεθούν:

- 1.835 από το υπουργείο Υγείας
   
- 1.500 από το υπουργείο Παιδείας
   
- 758 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
   
- 618 από το υπουργείο Εργασίας
   
- 485 από το υπουργείο Οικονομικών
   
- 410 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
   
- 250 από το υπουργείο Πολιτισμού
   
- 138 από το υπουργείο Τουρισμού
   
- 131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
   
- 100 από το υπουργείο Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας
   
- 48 από το υπουργείο Ναυτιλίας
   
- 38 από το υπουργείο Δικαιοσύνης
   
- 10 από το υπουργείο Εξωτερικών
   
- 20 από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης