Με τους καλύτερους οιωνούς η συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα

Με τους καλύτερους οιωνούς η συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα

- Ο Τζακ Λιου εξήρε τις προσπάθειες προσαρμογής της Ελλάδας, αλλά, σε αντίθεση με τον Σόιμπλε, σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης - Έφερε μαζί του ειδικούς για επενδύσεις και τόνισε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι παράγοντας «κλειδί» για την παγκόσμια ανάπτυξη - Τι είπε ο Σαμαράς στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών με τον οποίο γευμάτισε στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με τους καλύτερους οιωνούς η συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα
Ως θετικό προμήνυμα και καλό οιωνό για την επιτυχή κατάληξη της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο εκτιμά η κυβέρνηση το θερμό κλίμα που επικράτησε κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιου.

Με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν περιορίστηκε μόνον να εξάρει την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να πετύχει την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μπει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές.

Με διπλωματικό, είναι αλήθεια, τρόπο ο κ. Λιου, πήρε σαφείς αποστάσεις από την εμμονική προσκόλληση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και, κατά βάση του Γερμανού ομολόγου του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τις προηγούμενες ημέρες από την Αθήνα έριξε και πάλι όλο του το βάρος στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που έχει επιβληθεί από την τρόικα στη χώρας μας.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν στο ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα από συνεργάτες του ειδικούς σε θέματα επενδύσεων, χαρακτήρισε τη δημιουργία θέσεων εργασίας «παράγοντα κλειδί για τη μελλοντική πορεία» της παγκόσμιας οικονομίας και μαζί του έσπευσε να συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η απασχόληση για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Κλείσιμο
Κάνατε πολλές θυσίες, τώρα χρειάζεστε ανάπτυξη
Η Ελλάδα, τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Λιου, «έκανε μια από τις σκληρότερες πορείες προς την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις κοινές θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν».

«Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βάλουν τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη», είπε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι τα επιτεύγματα δεν πρέπει να αφεθούν ημιτελή, αλλά να συνοδευτούν με σκληρή δουλειά, όπως είπε, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επικαλούμενος το παράδειγμα της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, «βρίσκεται, τώρα, στην ανάκαμψη από τη δίκη της οικονομική κρίση, κατά την οποία έπρεπε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουμε το σύστημά μας», προέτρεψε εμμέσως την ευρωπαϊκή ηγεσία να κινηθεί στην ίδια πορεία.

«Η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομί», είπε και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί Οικονομίας των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συμπλήρωσε ότι εκεί επιβεβαιώθηκε «η δέσμευση όλων να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιωθούν οι προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, παράγοντα κλειδί για τη μελλοντική πορεία».

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2015-2016
Ακόμη, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου ο Λιου επαίνεσε τα επιτεύγματα της δημοσιονομικής προσαρμογής , ενώ όταν έφτασε η ώρα να γίνει η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό ανάμεσα στα έτη 2015-2016, η ελληνική πλευρά εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο, και αν υπάρξει θα καλυφθεί με αναδιάρθρωση του Δημοσίου και όχι με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Με τον Στουρνάρα στην Αμερική
«Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια», σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. «Αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες. Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι οι συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις της εποχής που είναι, όπως είπε, η ανάπτυξη –με στόχο θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία-, καθώς και η περιφερειακή σταθερότητα στην ταραχώδη περιοχή μας.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τoν Πρόεδρο Ομπάμα, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, κατά πληροφορίες θα συνοδεύεται στην Αμερική από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, είπε ότι «θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας» και πρόσθεσε: «Υπήρξαμε πάντα στενοί φίλοι, όπως αποτυπώνεται και από την παρουσία της ισχυρής Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Τώρα μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης